Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : moc xenonow ??

dzojntywole
09-01-07, 18:22
czesc czy ktos sie zna na mocy xenonow ?? czyli na tych lumenach bo ja nie mam pojecia a wlasnie chcialem kupic, sa jakies 3200, 3600 i tak dalej czy ktos wie jakie sa najsilniejsze a jakie najslabsze ?? chcialbym zeby mocno swiecily :)

delSol
09-01-07, 18:25
Najbardziej biale sa te pomiedzy 4000 a 6000. Dalej to juz odcienie niebieskie i fioletowe.

Kup 6000 i bedziesz bardzo zadowolony.

emg
09-01-07, 18:51
to nie jest moc tylko temperatura, czyli barwa czyli kolor. Najbardziej biała to ok. 6000K, im niższa liczba tym bardziej wpada w żółte, im wyższa to w niebieski, fiolet i róż. Njalepiej widać w białym, w niebieskim tak sobie, szczególnie w deszczu

dzojntywole
10-01-07, 18:13
dzieki za info czyli wszystkie xenony maj jednakowa moc tylko roznia sie temperatura czyli tymi odcieniami niebieski fioletowy jak dobrze zrozumialem ?? czyli kupuje te o wartosci 6000 jak mi tu kolega radzi :) ale chcialbym zeby bylo widac troche tego niebieskiego i jeszcze jakiej firmy kupic zeby mi sie nie popsuly odrazu :( bo na ebay jes tego od groma

delSol
10-01-07, 19:26
Kupujesz aby bylo widac troche niebieskiego czy aby dobrze swiecily? Bo jak jednak to pierwsze to moze lepsza opcja beda tuningowe zarowki z tesco?

dzojntywole
11-01-07, 18:41
nie chce jakiegos chamskiego niebieskiego chce poprostu zeby bylo ladnie i chce zeby bylo widac ze to xenon np widzialen na ebayu o cieplocie 8000tys i takie bym chyba chcial ale widomo ze zdjecie nie odda zeczywistego efektu wiec jak te 8000tys sa za bardzo niebieskie to kupie te 6000tys

emg
15-01-07, 21:52
8000tys czyli 8 000 000 ?? obawiam się, że nie kupisz takich, ani nawet 6000tys też nie kupisz://

spychu
15-01-07, 22:11
Ja bym ci kolego proponował nie pchać się w xenony z ebay czy allegro jak nie masz pieniędzy na przerobienie świateł w taki sposób, żeby zaadoptowac do nich soczewke xenonową bądź też bi-xenonową.

Bo jak włożysz kit xenon, czyli przetwornice z lampą wyładowczą przystosowaną pod H4, H1, H7 to będzie świeciło jak psu z dupy, a przy tym będziesz bardzo oślepiał innych.

Odbłyśniki z lamp halogenowych nie są przystosowane do używania ich z lampami wyładowczymi. I jak ktoś nie ma pojęcia o tym co robi to później rodzie się tuning jaki króluje w naszym kraju i wcale się nie dziwie, że są nagonki na tuningowców.

Lampy xenonowe też odpowiednio musza kierować strumień światła a jak wpakujesz kit xenon do zwykłych lamp halogenowych to świecą one jedną wielka plamą światła.

hunter71
16-01-07, 09:24
Ja mam ksenon włożony w zwykły reflektor przystosowany do żarówki H7 i powiem wam, że nikogo nie oślepiam ale rzeczywiście świeci troche tak jakbyś latarką przez palce sobie przyświecał... :speszony: Ale efekt jest ładny, świecą na biało/lekko wpadają w niebieski w zależności z jakiego kąta się patrzy. Może w przyszłości spróbuje włożyć soczewkę do tych lamp bo oryginalnych soczewkowych do Rovera 400 raczej nie znajde.

A żarówki z tesco itp marketów to naprawdę sobie odpuście bo nie wyglądają jak ksenony a świecą dużo gorzej niż moje, kiedyś jadą w nocy w deszczu krajową 8 w strone do stolicy z Wrocławia w środku nocy kupiłem na stacji zwykłe h7 Narva bo kompletnie nic nie widziałem.

spychu
16-01-07, 10:34
Hunter tylko Ci się wydaje, że nikogo nie oślepiasz.

Próbowałeś kiedyś w nocy przejechać się z kimś, kto by jechał twoim autem, a ty jego i byście się mijali ? Zobaczył byś wtedy czy nikogo nie oślepiasz.

No i jak włożyłeś xenon na 100% nie masz zachowanych linii światła takich jak przy żarówkach halogenowych a dla xenonu są one nieco inne i nie do osiągnięcia przy zwykłym odbłyśniku halogenowym a to wpływa na oślepianie innych.

emg
16-01-07, 10:42
No i jak włożyłeś xenon na 100% nie masz zachowanych linii światła takich jak przy żarówkach halogenowych a dla xenonu są one nieco inne i nie do osiągnięcia przy zwykłym odbłyśniku halogenowym a to wpływa na oślepianie innych.

w przypadku H4 stosując sposób mercedesa S klasy można uzyskać nieoślepiające (ze względu na jaskrawość i tak ksenon jest mało przyjazny dla jadących z przeciwka) światło, które bedzie świeciło na drogę, ale trzeba się przy tym trochę napracowac

spychu
16-01-07, 10:50
Mam omege C na xenonach i porównywałem jak świecą jej xenony z xenonami z allegro wpakowanymi pod H1 w Omedze B. W tych wpakowanych pod H1 nie ma zachowanych żadnych lini światła jak równiez podczas jazdy naprzeciw siebie nie dawało się wytrzymać z powodu oślepiania.

I kumpel już dawno to sprzedał w ****u i kupił używane kompletne reflektory xenonowe. I nikt mnie nie przekona, że wkładając xenon do zwykłych reflektorów halogenowych, można uzyskać takie same linie świecenia światła jak w przypadku lamp xenonowych.

Jeżeli do danego modelu nie występuje reflektor xenonowy to jedyną rozsądną przeróbką jest zaadoptowanie soczewki xenon / bi-xenon u kogoś kto ma o tym pojęcie i zrobił już nie jedną taką przeróbke. Bo w innym wypadku szkoda pieniędzy i czasu.

tieesto
16-01-07, 11:38
no dobra a jak to jest jak mam teraz u siebie lampy soczewkowe i tam w soczewkę wstawie taki xenon kit? jak to bedzie świecić??

spychu
16-01-07, 11:40
Też będzie świecić jak z dupy, bo soczwka którą masz w lampie jest przystosowana do żarówek halogenowych.

A soczewka halogenowa i xenonowa mają zupełnie inną budowe.

tieesto
16-01-07, 11:53
to nie jest soczewka halogenowa bo tam są światła mijania to raz a dwa ze i tak świecą inaczej bo to us wersja więs są symetryczne czy jak one sie tam nazywają! tam mam H3

tomi
16-01-07, 12:10
do xenonu jest troche inna soczewka ( musi byc pod xenon lub bixenon ) mozesz zastapic ja tak jak to zrobil Adam w swojej Integrze

tieesto
16-01-07, 13:49
no ale czemu trzeba ją zmienić? czym sie rózni?

ppm702
16-01-07, 13:57
jest jedno ale Panowie. Co do soczewek może macie rację- nie wiem.

Jest natomiast wiele modeli aut np. Volvo, które stosuje X pod lampe odbłysnikową bez soczewki. Z tego wniosek, że soczewka nie jest wymagana do ksenonu. Być może jest to kwestia poducenta kitu X.

Ostatnio kupiłem Xteca zestaw adaptacyjny, a wczoraj byłem u znajomego diagnosty na regulacji świateł i stwierdził, że linia światło/cień jest prawidłowa. Innymi słowy dokładając do wypozazenia spryskiwacze i samopoziomowanie wszystko jest ok.

być może w przypadku tanich kitów z allegro ogniskowa zarnika różni się od ogniskowej H4, ale w przypadku Xteca jest to wykonane prawidłowo.

Faktem jest, że X świeci mocniej i bardziej UV, ale taka już jego natura. BTW mój zestaw to 6000K, czyli światło białe dzienne, a nie niebieskie !!