Zobacz pełną wersję : Trzaski/brzdęknięcia
michalm320
15-01-11, 22:56
Odkąd mam obniżone auto (kiedyś sprężyny Tein, teraz Jamex) i popada deszcz to z tylnego zawieszenia dochodzą takie dziwne trzaski/brzdęknięcia. Jak jest sucho to jest absolutna cisza. Fakt jest taki że na Jamexie jest tych dźwięków mniej niż na Teinie ale nadal występują. Istotne jest też to że jak sprężyny byłe nowe to przez pierwsze 3-4 miesiące tego nie było. Amortyzatory mam nowe, standardowe gazowe KYB. Dźwięki te pojawiają gdy auto się buja na pofalowanej drodze (nie podczas wpadania w niewielkie dziury) i podczas końcowej fazy hamowania...hmm...tak jakby podczas unoszenia się tyłu nadwozia...
Miał ktoś z Was podobne objawy??? Jak sobie z tym poradziliście??? Pozdro
jeżeli nie mówię fachowo to sory.Ja podejrzewam element pomiędzy spręęyną a kielichem, pewnie jest juz zużyty i tam te dźwięki sie tworzą, a niosą po całej karoserii.
Ktoś już pytał o to na forum i z tego co pamiętam to standard. Jak dostanie się trochę wilgoci to sprężyny strzelają. Ja tak miałem na serii i mam nadal na sprężynach -40.
michalm320
16-01-11, 21:30
Wymyśliłem żeby sprężyny pokryć taką termokurczliwą koszulką, tzn. nałożyć i podgrzać zapalniczką i myślę że to zda egzamin ponieważ między ciasne zwoje nie będzie się piach dostawać.
Mam to samo jak popada! tez myslalem zeby jakas gome zalozyc na sprezyny ale wydaje mi sie ze szybko sie to przetrze tym bardziej koszulka termo.
michalm320
13-03-11, 22:53
Udało się coś komuś wymyślić w kwestii brzdękających sprężyn?
Pomyślałem że można by co 1 czy 2 cm zacisnąć opaskę i wtedy jak będzie się sprężyna ściskać to będzie się opierać o opaski i przez to nie będzie zgniatany piasek pomiędzy zwojami.
Druga opcja to taka że można by na te 2 czy 3 zwoje przy pomocy opasek założyć dętkę rowerową...coś a'la taki rękaw z gumy... ale nie wiem czy nie będzie pisków...
Druga opcja to taka że można by na te 2 czy 3 zwoje przy pomocy opasek założyć dętkę rowerową...coś a'la taki rękaw z gumy... ale nie wiem czy nie będzie pisków...
Widzialem na allegro takie gumy (bardziej rekaw gumowy) zaklada sie go na np 2zwoje zalezy od dlugości ale nie wiem ile to wytrzyma zanim sie przetrze?
thompson17
20-03-11, 20:31
Panowie ?
Ja mam to samo, ale czy to nie przypadkiem cukierki do wymiany ? :D
w sumie pojawia sie to tylko w deszcz...dziwna sprawa, też to mam.
ale cukierki do wymiany też mam wiec juz sam nie wiem :D
michalm320
20-03-11, 22:00
Ja póki co te dźwięki u siebie zlikwidowałem. Zastosowałem koszulkę termo kurczliwą na sprężyny. We wtorek zrobię fotkę jak to u mnie wygląda.
thompson17
21-03-11, 08:29
no byłbym wdzięczny, bo w sumie niemożliwe żeby cukierki tak sobie brzdękały...