Zobacz pełną wersję : aparat zaplonowy d-seria
panowie czy kazdy aparat z D-serii bedzie pasowal do D-serii z vteckiem?czy ,musi byc od wersji z vteckiem
skoro kable nawet są do D z vitkiem i do D bez vitka to aparat raczej tak samo ! :)
no tak ale np termostat do D jest chyba taki sam tu i tu :p
Np aparat od d15b7 rozni sie od d16z6 tylko mocowaniem, mozna zdrutowac albo przelozyc obudowy, bo w srodku sa dokladnie takie same ;)
dziwna sprawa no np przykladowy opis aukcji
APARAT ZAPŁONOWY DO CIVICA 1.6 95-00R?teraz niewiadomo o jaki silnik moze chodzic :confused:
Musisz sie dokladnie dopytac sprzedajacego, jak nie bedzie wiedzial to niech chociaz poda co jest nabite na aparacie i juz jakos sobie dojdziesz co i jak.
A odpowiedz ktoś na konkretnym przykładzie: czy aparat od D16Y7 podejdzie do D16Z6?
dziwna sprawa no np przykladowy opis aukcji
APARAT ZAPŁONOWY DO CIVICA 1.6 95-00R?teraz niewiadomo o jaki silnik moze chodzic :confused:
95-00r to angielka i jak w polsce to raczej pojawiąją się 1.6 własnie z vtec'iem - d16y2, d16w4, ale wiadomo... nigdy nie ma pewności na co się trafi :)
D16Y7 absolutnie nie podejdzie do D16Z6. OBD itp... Do Z6 nieraz pojawiają się na sprzedaż aparaty za 200zł, więc nie zaoszczędzisz...
Muzyk-Grzes
16-01-11, 11:08
Np aparat od d15b7 rozni sie od d16z6 tylko mocowaniem, mozna zdrutowac albo przelozyc obudowy, bo w srodku sa dokladnie takie same ;)
Są identyczne oprócz małego aspektu, moduł zapłonowy z D16Z6 (TD-42U) to MNE 303 (firmy OKI) a z D15B7 (TD-41U) to E12-302 (Hitachi). I tu pojawia się problem bo w/g opisów aukcji na Allegro z modułami MNE 303 nie pasuje do D15B7 ,natomiast pasuje do D15B2 .Mnie trafił niedawno w ręce aparat TD-40U z D15B2 i o dziwo miał fabrycznie moduł E12-302 ,który ponoć jest tylko do D15B7. Po mini me założyłem aparat z D15B7 w korpus D16Z6 i mam tam założony moduł E12-302 i jak na razie jedyne w czym była różnica to oszukiwał na obrotach o jakieś 500 mniej.
panowie czy kazdy aparat z D-serii bedzie pasowal do D-serii z vteckiem?czy ,musi byc od wersji z vteckiem
nie, przerabiałem to
do z6 musi być td-42u
do y8 też inny
do w4 też inny
do y2 pasuje od z6
i prawdopodobnie do d15b pasuje od z6
A ja przerabiałem temat że od D16y7 nie działa w D15Z6 i na odwrót ten z D15z6 nie chodzi w D16y7 mimo że wyglądają tak samo na wierzchu i w środku, problem był w górnych zakresach obrotowych, no i mają różne oznaczenia na sobie. Więc jak ktoś pisze coś na allegro to raczej w to nie wierze. Do D15Z6 pasował z D16Y5 ale jeździłem tylko chwile i nie sprawdziłem dokładnie jak to lata, mogło po pewnym czasie coś namodzić.
ok Pany amma info z tkz "pewnej reki" tak wiec:
do d15b jdm vtec sohc pasuje-do d16z6/d16zp d15z1 1.5 1.6 vtec jest to ten sam aparat czyt.td-42u
.z innej beczki czy przy rozwalonym aparacie:
-zapali na "pych" w sensie czy zaskoczy
-czy mozna woogole tak sprobowac -chodzi mi tylko o dojazd do mechanika bo na linke to slabo widze do niego wjazd :(
ps .ma ktos na zbyciu w dobrej cenie "na wczoraj" :confused:
Otóż mam takie pytanko, mam u siebie głowicę z D16Y7 i aparat zapłonowy OBD1 z D14A2. Czy będzie miało to jakieś znaczenie w pracy silnika bo nie pracuje tak jak powinien czyli muli jak cholera i odcina zapłon już przy 6800 RPM, no i co najgorsze nie da się ustawić zapłonu na znaki. Czy przełożenie wnętrzności z aparatu D14A2 do obudowy z D16Y7 może coś pomóc, czy wtedy będą jakieś inne kąty, położenie tego aparatu i da się to jakoś ustawić poprawnie?.
skolopendra
13-03-11, 17:14
y7 podaje napięcie parami ,a a2 o ile się nie mylę sekwencyjnie
y7 podaje napięcie parami ,a a2 o ile się nie mylę sekwencyjnie
Ok ale chodzi mi czy różnią się jakoś obudową?. No bo w tym momencie nie idzie u mnie ustawić poprawnie zapłonu, no i tak sobie myślę czy po prostu włożenie wnętrzności z D14A2 do obudowy D16Y7 coś da. Może mocowania są jakoś inaczej, jakieś inne kąty czy coś.
skolopendra
13-03-11, 17:20
z D14A2 do obudowy D16Y7 coś da
nie
a ja się zapytam czy aparat z d16y7 podejdzie do do d16y8? niby to samo obd :confused:
gdzieś tam czytałem że podejdzie od z6, w4, proszę o jakieś potwierdzenie
skolopendra
15-03-11, 10:01
d16y7 podejdzie do do d16y8?
nie
od z6/z9 napewno nie podjedzie, napewno nie pasuje na mocowania
czyli pozostaje tylko w4?
a jeszcze znalazłem takie coś http://www.eter-mot.info/?1752,aparat-zaplonowy-td80u-br-honda-td-80u-td-80u i według tego pasuje?
Czemu po zabiegu mini-me odcina mi przy 3,5 tysiąca obrotów? Coś z aparatem? Bo i auto ma muła, jakby z 70 KM
Muzyk-Grzes
19-03-11, 22:23
Przy 3,5K odcina w trybie awaryjnym, ale musiałby świecić check engine. Mi tak świeciło jak cewka padała i wtedy obroty kończyły się przy 3,5K.
Check się świeci... Ale z kolei to nie musi być wyłącznie wina aparatu?