Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z gazem,odpala a pózniej nagle gaśnie.

szczesny23
14-01-11, 18:30
Witam Forumowiczów.Mam dość dziwny problem z lpg.Mam Civic'a z silnikiem D14A2 MA8 1,4i.Z powodu awarii pompki paliwa w baku zmuszony jestem do odpalania na gazie.Do tej pory wszystko było super,odpalała nawet na mrozie(dodam że instalacja to BRC sterowana komputerkiem-nie sekwencja) Wczoraj poszedłem rano i chciałem odpalić, ale pojawił sie problem.Odpala ale zaraz po odpaleniu (pochodzi jakies 5s) i momentalnie gaśnie jakby jej odcinało zasilanie gazu.Wymieniłem filterek od gazu i zapaliła.Zrobiłem jakieś 30km wszystko było ok.Dzis rano problem sie powtórzył z tym ze juz wogóle nie chce chodzic,odpali na chwilę i momentalnie gasnie.Na obroty wchodzi normalnie,po czym znów gaśnie nagle.Sprawdziłem wszystkie elektrozawory-działają.Sprawdziłem przewody zasilające instalacje- ok.Już nie wiem co to za przyczyna.Dodam jeszcze że mam dość wyeksploatowany akumulator.Aha a dzis jescze dodatkowo jest taki objaw ze po odpaleniu nie działa obrotomierz,mimo ze silnik osiąga jakieś 2-3tys obrotów.Ma ktoś może jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Xearo
14-01-11, 18:36
Zobacz czy Ci parownik nie zamarza.

szczesny23
14-01-11, 20:35
Parownik nie zamarza.Męczyłem sie nad tym jeszcze nad tym dzisiaj i mam już pewna diagnozę(sprawdzę to jutro,w dzień) Otóż elektrozawór ten w parowniku po odpaleniu się wyłącza.Zrobiłem mu osobne zasilanie i silnik chodzi normalnie.Tylko teraz muszę znaleźć przyczyne tego ze na kablach z komputerka do tego elektrozaworu ginie prąd.Mam nadzieję,że to wina tylko samych przewodów.

piroman
14-01-11, 20:42
Aha a dzis jescze dodatkowo jest taki objaw ze po odpaleniu nie działa obrotomierz,mimo ze silnik osiąga jakieś 2-3tys obrotów
Może komp gazowy nie dostaje informacji o obrotach, stwierdza że silnik nie pracuje i odcina elektrozawór

szczesny23
14-01-11, 20:52
Może komp gazowy nie dostaje informacji o obrotach, stwierdza że silnik nie pracuje i odcina elektrozawór

Jednak ten obrotomierz działa.
Nie może byc tak jak piszesz bo by wszystkie elektrozawory odcinało,a odcina tylko ten na parowniku(ostatni od butli).Jutro sprawdze to dokładnie i będę szukał.Napisze o efektach,może ktoś będzie miał taki problem.

Usterka się potwierdziła,przewód zasilający elektrozawór na parowniku był naderwany.
Temat do zamknięcia