Zobacz pełną wersję : [V gen] - mokre tylne siedzenia
Witam,
Wczoraj zauważyłem, że mam trochę mokre tylne siedzenia, trochę bardziej od strony kierowcy oraz kawałek oparcia (tak 10-20cm od dołu). Trochę wilgotna jest również przedziałka na środku. Szyberdachu nie posiadam, mam wersję HB.
Podnosiłem siedzenia ale pod spodem jakoś nie widać wody. Nie wiem skąd ona się tam wzięła? Niedawno było dużo śniegu ale wszystko stopniało, mogło to mieć jakiś związek ale nadal nie pojmuję jak to się stało..
moze gdzies po uszczelce z tylu zacieka. wyjmij kanape najlepiej. osusz wszystko i zrob rundke moze woda pojawia sie od dolu. najlepiej slady wody widac na talku, mace itp. wtedy dobrze widac gdzie pojawia sie woda. nie znaczy, ze zachecam do wysypania wnetrza auta talkiem :) miejsc nieszczelnosci moze byc wiele zacznij od uszczelek przy tylnej szybie. czesto zacieka po silownikach tylnej szyby i leci pod plastikami
Jakby leciało pod plastikami, to zbierałoby się w bagażniku. IMO - dobrze by było zdjąc kanapę i oparcia, pojechać na bezdotykową z kimś żeby polewał, samemu zostać wewnątrz i oglądać gdzie leci/czy leci. Bo mogło Ci jeszcze nawiać śniegu przy otwieraniu drzwi, chociaż wątpię w tą teorię ;]
U mnie ciekło rynienkami pod czarnymi listwami na dachu - przy szybie było pęknięcie i leciało do bagażnika. Dużo się tej wody zbierało jak cholera. Zdjąłem te listwy i czarnym klejem montażowym przeciągnąłem uprzednio dobrze wysuszone szczeliny - jeżdżę tak od sierpnia i ani grama wody.
Jak będziesz miał możliwość to uszczelnij jeszcze przewiew techniczny, który jest pod zderzakiem z tyłu po lewej stronie (nie zaklejaj tylko tej dziury! xD). wyjmij, wyczyść i podklej silikonem jakimś. Efektem będzie suchość w autku ;d
może kogoś za mocno przewiozłeś i takie są tego efekty:D
Okazało się, że problemem są rynienki po bokach dachu. Z prawej strony bardziej ciekło to się w podejrzanych miejscach pokleiło silikonem i problem ustąpił. Z lewej strony (od kierowcy) wydaje się że z gumą wszystko jest ok więc nic nie kleiłem ale problem nadal jest z tej strony.
Co proponujecie? Przejechać silikonem całą tą gumę?
Z jaką gumą? Te listwy są plastikowe.
Ale pod listwami jest rynienka. I podłoga ten rynienki jest jakby gumowa, bo blacha to to nie jest, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak wydawać.
mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze nie kazdy silikon mozna stosowac na blache?
jesli uzywasz odpowiedniego to mozesz rowniez uszczelinc druga strone tylko pamietaj zeby rynienki mialy przepustowosc bo bedzi Ci tam stala woda i zgnije dach
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?428-woda-w-bagazniku&highlight=woda+baga%BFniku
w tym temacie jest dość obszernie opisany ten problem...
I tak jak pisze elviss09, nie należy używać silikonów o odczynie kwaśnym bo szybko kornik w aucie się zadomowi:p
najlepiej użyć silikonu dekarskiego albo kleju do szyb ;)