Zobacz pełną wersję : [crx ed9] dziwny odgłos z okolic alternatora
cześć
dziwny problem. Z okolic alternatora koła pasowego dobiega odgłos cichego młota pneumatycznego tylko przy włączonych światłach. Nie wiem co to może być. Ładowanie jest dobre; pompa wody daje rade szybko sie nagrzewa i temp. nie skacze ani nic w tym stylu sie nie dzieje. Co to może być ?
Może ktos sie spotkał u siebie z czymś takim.
Ja miałem coś podobnego po wymianie paska rozrządu.Też mi coś waliło i waliło.Pojechałem do kumpla co się zna lepiej niż ja na tym wszystkimn i się okazało,że mi w serwisie nie poskręcali dobrze osłony rozrządu.Wystarczyło ruszyć i przestawało (ale potem znowu opadało bo było własśnie nie dokręcone).Dodatkowo u góru alternatora anajduje się coś co nie mam pojęcia co to jest.W każdym razie jest to kawałęm metalu przykręcony do obudowy alternatora na jedną dużą śrubę i jedną na kluch10.Tego też nie dokręcili i opadło sobie i tarł o to pasek klinowy,a to uderzało o obudowe alternatora i dosłownie dzwoniło.W każdym razie wykręciłem to bo nie dało sięz tym nic sensownego zrobić.I teraz nie dzwoni nic.Ale nie było to zupełnie zależne od świateł.
rozrząd kiedy wymieniany? jesteś pewien że wszystkie śrubki w tej okolicy są dobrze dokręcone?
Witam u mnie w d14a4 jest identycznie to samo kiedy nie ma wlaczonych odbiornikow pradu jest ok ale kiedy wlacze swiatla itd. zaczyna sie dzwonienie, wykluczam alternator bo dzwoni z pasowego na wale, rozrzad bo nowy oslony itd bo sam robilem nie wiem co to za odglos
Wszystko dobrze poskręcane zgodnie z manualem. Każda pojedyncza śrubka dokrecona z sugerowanym momentem w podanym w manualu :hinczyk:
zakaladajac, ze kolo na alternatorze jest dobrze przykrecone to moze lozysko?
czasem (co prawda dosc rzadko) potrafi stukac...
a moze tak głosno slychac szczotki?(moze gdzies sie koncza i zawadzaj/ocieraja....?)
mam to samo i jest to lozysko na alternatorze.zadna nowos.wiekszosc hond z tego rocznika tak ma albo jak nie ma to bedzie niedlugo miala :)
tehCleaner
18-03-07, 20:09
też tak myśle. Jak pisze Koniu odgłos słychac po włączeniu swiateł. Właczenie świateł obciaża bardziej alternator, co moze powodować jakies tam brzęczenie:P
pozdro.
nie ma co typowac raczej
temat z 7stycznia
a dzis 18 marzec
sam zainteresowany nic nie pisze\rczej do zamkniecia-nie ma co gdybac...