Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [crx ed9] dziwny odgłos z okolic alternatora

Koniu
07-01-07, 00:08
cześć
dziwny problem. Z okolic alternatora koła pasowego dobiega odgłos cichego młota pneumatycznego tylko przy włączonych światłach. Nie wiem co to może być. Ładowanie jest dobre; pompa wody daje rade szybko sie nagrzewa i temp. nie skacze ani nic w tym stylu sie nie dzieje. Co to może być ?
Może ktos sie spotkał u siebie z czymś takim.

b_giant
15-01-07, 21:12
Ja miałem coś podobnego po wymianie paska rozrządu.Też mi coś waliło i waliło.Pojechałem do kumpla co się zna lepiej niż ja na tym wszystkimn i się okazało,że mi w serwisie nie poskręcali dobrze osłony rozrządu.Wystarczyło ruszyć i przestawało (ale potem znowu opadało bo było własśnie nie dokręcone).Dodatkowo u góru alternatora anajduje się coś co nie mam pojęcia co to jest.W każdym razie jest to kawałęm metalu przykręcony do obudowy alternatora na jedną dużą śrubę i jedną na kluch10.Tego też nie dokręcili i opadło sobie i tarł o to pasek klinowy,a to uderzało o obudowe alternatora i dosłownie dzwoniło.W każdym razie wykręciłem to bo nie dało sięz tym nic sensownego zrobić.I teraz nie dzwoni nic.Ale nie było to zupełnie zależne od świateł.

sailence
15-01-07, 23:08
rozrząd kiedy wymieniany? jesteś pewien że wszystkie śrubki w tej okolicy są dobrze dokręcone?

Petrus
16-01-07, 23:58
Witam u mnie w d14a4 jest identycznie to samo kiedy nie ma wlaczonych odbiornikow pradu jest ok ale kiedy wlacze swiatla itd. zaczyna sie dzwonienie, wykluczam alternator bo dzwoni z pasowego na wale, rozrzad bo nowy oslony itd bo sam robilem nie wiem co to za odglos

Koniu
19-01-07, 08:15
Wszystko dobrze poskręcane zgodnie z manualem. Każda pojedyncza śrubka dokrecona z sugerowanym momentem w podanym w manualu :hinczyk:

Lcfr
23-01-07, 21:12
zakaladajac, ze kolo na alternatorze jest dobrze przykrecone to moze lozysko?
czasem (co prawda dosc rzadko) potrafi stukac...

a moze tak głosno slychac szczotki?(moze gdzies sie koncza i zawadzaj/ocieraja....?)

mel7
16-03-07, 23:07
mam to samo i jest to lozysko na alternatorze.zadna nowos.wiekszosc hond z tego rocznika tak ma albo jak nie ma to bedzie niedlugo miala :)

tehCleaner
18-03-07, 20:09
też tak myśle. Jak pisze Koniu odgłos słychac po włączeniu swiateł. Właczenie świateł obciaża bardziej alternator, co moze powodować jakies tam brzęczenie:P

pozdro.

Lcfr
18-03-07, 20:51
nie ma co typowac raczej
temat z 7stycznia
a dzis 18 marzec
sam zainteresowany nic nie pisze\rczej do zamkniecia-nie ma co gdybac...