Zobacz pełną wersję : Przygotowanie do mini-me D16Y7 ->D16Z6
Cześć.
Niedługo w mojej EJ6 będę dokonywał mini-me. Lecz mam wcześniej kilka pytań - czy jest możliwość podzielenia tego zabiegu na etapy? Mianowicie na myśli mam:
1. Wymiana kolektora ssącego na Z6 (do tego parówka, lub coś od kilba odkręcę).
2. Wymiana głowicy z Y7 na Z6.
W takiej kolejności chciałem dokonać modyfikacji. Teraz pytanie, bo sam już nie rozumiem z tego co poczytałem na CKPL: Czy mogę przerzucić sam kolektor bez zmiany OBD? A samą wiązkę przerobić przy montażu głowicy? Nie chodzi tutaj o pieniądze, ale o czas, gdyż nie mam warunków w pełni garażowych, stąd nie zrobię wszystkiego na raz, a auta potrzebuję na codzień.
Pozdrawiam.
Sam kolektor mozna przerzucic bez gmerania w eletryce tylko zostaw te same wtryski co masz i daj przepustnice od d16y7
Czyli na samym nowym kolektorze będę musiał wymienić rówież aparat? Chyba wymienię ssaka przy mini-me.
Czyli na samym nowym kolektorze będę musiał wymienić rówież aparat? Chyba wymienię ssaka przy mini-me.
yyy nie
do ssaka nie trzeba zmieniać aparatu, ale ogólnie przy mini-me tak.
kupiłeś już ssaka? jak jeszcze nie to dobrze poszukać od razu z listwą paliwową i regulatorem paliwa
a jak byś się pozbywał głowicy Y7 to chętnie pogadam :)
Artek82, dogadamy się ;) U mnie głowica ma taki plus, że jest po remoncie 8-10 tysięcy temu, więc na razie dobrze trafiasz ;). Jeszcze nic nie kupiłem, zacznę od układu wydechowego, do Mini-me będę chciał kupić raczej komplet na przekładkę na raz. Muszę jeszcze znaleźć kogoś, kto takowy komplet sprzeda :)
Nie wiem z jakiego powodu(kaska?) chcesz ten mod rozbić na dwie części ale powiem Ci że najlepiej będzie jak skompletujesz wszystkie potrzebne elementy i dopiero zaczniesz działać a o graty zapytaj Ralfa z kobyłki albo Marka z TGR garage podpowie Ci przy okazji co nie co na ten temat:)
graty zapytaj Ralfa z kobyłki albo Marka z TGR garage
+1
a głowicę i ssaka z y8 rozważałeś? trudno trafić, ale podobno warto
ja sam planuje zrobić swapik na y8 a nie na z6 :) jednak przeraża mnie ilosc gratów o_O troche ich jest no i mam nadzieje że w Tecno to ogarną :)
głowica y8 oprócz mniejszej komory spalania ma więcej niedoróbek...
głowica y8 oprócz mniejszej komory spalania
mniejszej? niż Z6, polecam poczytać: http://wiki.hondaclub.com.br/index.php?title=Motores_D_Series#D16Y8
ma więcej niedoróbek...
sprawdzone empirycznie, czy klepane?
mniejszej? niż Z6, polecam poczytać: http://wiki.hondaclub.com.br/index.p...D_Series#D16Y8
d16y8 Combustion Chamber Volume (cc) 32.80
d16z6 Combustion Chamber Volume (cc) 34.60
sprawdzone empirycznie, czy klepane?
sprawdzone organoleptycznie
d16y8 Combustion Chamber Volume (cc) 32.80
d16z6 Combustion Chamber Volume (cc) 34.60
czyli jednak stare dobre Z6 lepsze
a ja w innym temacie miałem napisane że y8 lepsze hmm :| jakich nie doróbek np ? jeżeli chodzi rzecz jasna o y8?
lepsza jeśli chodzi o komorę spalania bo żeby uzyskać taki sam stopień sprężania głowicę z z6 trzeba by splanować o 0.4mm. a niedoróbki chodzi mi o takie nadlewy/przesunięte kanały http://img404.imageshack.us/i/dsc02190e.jpg/
jak z6 może być lepsze skoro ma większą objętość komory spalania niż z6 ? dla NA mniejsze = lepsze
jak z6 może być lepsze skoro ma większą objętość komory spalania niż z6 ? dla NA mniejsze = lepsze
tak też napisałem że pod tym względem jest lepsza
No też mi się wydaje, że Y8 lepsze. Najchętniej dorwałbym komplet. Tutaj nie kasa, a czas gra główną rolę (BOŻE, PIERWSZY RAZ PISZĘ, ŻE KASA NIE GRA ROLI, DAJCIE MI SIĘ NACIESZYĆ :D). Ale wychodzi na to, że wychodzi na jedno :D. Na razie robię wydech (miałem dziś miłą niespodziankę, okazało się, że mam już nierdzewkę, tyle, że 1,75 cala, a celuję w dwa :( ). Wracając do tematu: orientacyjnie, ile będzie kosztował mnie zestaw na mini-me (np u Ralfa, jeśli ktoś tam zakupował) oraz ile kosztuje przerobienie wiązki? Mówimy o cenach warszawskich. Budżet przygotowałem 2 tysiące zł (bo głowicę przełożę sam wraz z kolektorem ssącym, tylko cena przerobienia wiązki poza częściami dochodzi).
jeśli chcesz dać komuś do przerobienia wiązki to słyszałem że chłopaki z JHM-u ogarniają i są polecani
Niektórzy piszą, że wystarcza przejściówka i pociągnięcie kabli do zaworu. Już sam się gubię i nie wiem. W temacie "wszystko o mini me" jest podany instruktaż do D15B7 i podobno wygląda ciut inaczej niż moje D16Y7, a do mojego opisy są nieskładne i ciężkie do zebrania w kupę. Potrzebuję dokładną listę części które muszę zakupić do samego mini me oraz przerobienia wiązki.