Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13B2 -94r Odpala, ale dusi się biedna i gaśnie.

olivier
08-01-11, 19:17
Niestety problem. Przeleciałem z grubsza po podobnych wątkach, ale mam jeszcze większy mętlik w głowie niż wcześniej. Postaram się opisać w miarę precyzyjnie objawy, może ktoś mnie nakieruję. Biedaczka zimna na pierwszy raz odpala elegancko, silnik pracuje normalnie jakieś 20 sekund po czym zaczyna stopniowo coraz bardziej szarpać po czym 5-10 sekund i dosłownie zwalnia jak wahadło, aż gaśnie. Kiedy chcę odpalić ponownie już nie daję się odpalić, chyba że docisnę solidnie pedał gazu przez 5-10 sekund, wtedy załapie ale dosłownie na 1-2 sek dusi się od razu i gaśnie.

Wielkim mechanikiem nie jestem, nawet średnim, pewno skończy się i tak na wizycie u mechanika, będzie problem z dojazdem cholerka. Ale co tak dusi biedaczkę?:( Filtr paliwa wymieniłem (dałem radę;), coś jeszcze w układzie paliwowym? Po lekturze tematów myślałbym, że może przekaźnik pompy paliwa, ale podobno D13B2 go nie ma. Zapłon startowy jak widać jest, może świece?

zakit
08-01-11, 19:51
filtr powietrza?

mixturant
08-01-11, 20:14
Może masz uwalony silniczek krokowy? Przeczyść i spróbuj, może pomoże:)

olivier
08-01-11, 23:27
Filtry i inne eksploatacyjne rzecz są ok, właściwie to poza świecami, które mają co najmniej 25 tys.km mojego przebiegu, a i nie wiem jak wcześniej. O ile wiem silnik krokowy tak nagle nie zdycha bez wcześniejszych objawów. Samochód sporo stał ostatnio, choć od czasu do czasu trochę grzałem silnik.

mixturant
09-01-11, 11:59
Kolego, spróbuj najpierw tego na co nie musisz wydać pieniędzy :) Wykręć świece, zobacz ich stan, przeczyść szczotką drucianą, sprawdź czy szczeliny są ok i załóż. Przedmuchaj krokowy, jak masz możliwość to kup Motul CarboClean do czyszczenia gaźników. Mi pomógł.

Pzdr!