Zobacz pełną wersję : Fele 15'' czy są jakieś straty przyśpieszeniu ??
Witam tak jak w temacie zastanawiam się na zmianą felg na alu felgi 15'' i ciekawi mnie czy będzie jakaś strata w osiągach itd mam civica EG4 D15b2. I jaki profil mi radzicie 195/45/15 czy 195/50/15 ? Pozdrawiam i dzięki za odp. :p
ziolek19990
08-01-11, 18:37
ja mam ej9 i silnik 1,4 i jeździłem całe lato na 15" 195/50 i do wczoraj na takich samych zimówkach ale założyłem 175/70 13" i nie czuję różnicy także śmiało ale optymalny profil to 50 :)
ja mam ej9 i silnik 1,4 i jeździłem całe lato na 15" 195/50 i do wczoraj na takich samych zimówkach ale założyłem 175/70 13" i nie czuję różnicy także śmiało ale optymalny profil to 50 :)
ja mam identyczne gumy jak ziolek zima 13" 175/70 i lato 15" 195/50 i roznica jest odczuwalna nie tylko w przyspieszaniu ale nawet w spomaganiu kierownicy
wiec ja Ci powiem ze roznica jest
roznica jest odczuwalna nie tylko w przyspieszaniu ale nawet w spomaganiu kierownicy
o ile w przyspieszeniu nie testowalem tego jakoś naukowo ale tez czuje lekka różnicę, a we wspomaganiu bardzo dużą, szczególnie na kiepskich drogach
mowa o 195/55 r15 a 175/65 r14
ziolek19990
08-01-11, 20:46
hmmmm no ja nie odczuwam na 15" bez problemu 190 i na 13" też w wspomaganiu tak samo, to ja nie wiem :) a na lato teraz będę miał 205/40 17" i kumpel miał takie na lato a zima 195/50 15" i mówi , że zero także to jest chyba indywidualna sprawa w tych odczuciach :) a i taki sam silnik i model co ja mam ...
o ile w przyspieszeniu nie testowalem tego jakoś naukowo ale tez czuje lekka różnicę, a we wspomaganiu bardzo dużą, szczególnie na kiepskich drogach
mowa o 195/55 r15 a 175/65 r14
Te same rozmiary, te same odczucia - na węższej zimówce znacznie lżej się kręci ;)
mi "zmuliło" na 15 ale mam dodatkowo większy profil gumy więc pewnie dlatego. Jeździłem kumpla peugeot 206 na "16" chciał się popisać i takie wsadził nie dość że auto wygląda jak wóź drabiniasty to na dodatek jakby z 15KM mu ubyło przy przyśpieszaniu :- )
Dużo też zależy od masy samej felgi.U mnie też między 195/50 r15 a 175/65 r14 jest różnica we wspomaganiu i przyspieszeniu odczuwalna
Te same rozmiary, te same odczucia - na węższej zimówce znacznie lżej się kręci
To wiadomo bo inaczej być nie może :) U mnie na 195/50R15 lekkie straty w osiągach da się wybaczyć ale ruchy kierownicą a raczej ich ociężałość już trochę mniej. Za to prowadzenie w zakrętach to nie ma co pisać rewelacja!!!
A więc muszę szukać lekkiej felgi :P A co do wspomagania to idzie je jakoś wzmocnić by efektywniej działało ?
wzmocnić? no pewnie możesz wsadzić wspomaganie od Iveco :-) Spidii Ja nie zauważyłem specjalnej różnicy zresztą nie jesteś panienką dasz radę civic to nie tir
hmmmm no ja nie odczuwam na 15" bez problemu 190 i na 13" też w wspomaganiu tak samo, to ja nie wiem :) a na lato teraz będę miał 205/40 17" i kumpel miał takie na lato a zima 195/50 15" i mówi , że zero także to jest chyba indywidualna sprawa w tych odczuciach :) a i taki sam silnik i model co ja mam ...
Ooo stary zastanów się jeszcze za dwa razy zanim zapodasz taki rozmiar i tak szerokie kapcie,ja miałem 1.4 i różnica jest odczuwalna na dupo-hamowni jaki w portfelu oczywiście:)
Mozę powiem tak skoro seryjne ek9 wyjechało na 15' i miało 185KM to chyba o czymś świadczy.
Zero przyspieszenia i maximum trakcji,proszę Cię macie po 90km,175/65 R14 zima i 195/50 R15 maxymalnie lato i pisze to bo sam stosuję się do tej zasady a mam c4 pod maską.
ziolek19990
13-01-11, 20:49
Ooo stary zastanów się jeszcze za dwa razy zanim zapodasz taki rozmiar i tak szerokie kapcie,ja miałem 1.4 i różnica jest odczuwalna na dupo-hamowni jaki w portfelu oczywiście:)
Mozę powiem tak skoro seryjne ek9 wyjechało na 15' i miało 185KM to chyba o czymś świadczy.
Zero przyspieszenia i maximum trakcji,proszę Cię macie po 90km,175/65 R14 zima i 195/50 R15 maxymalnie lato i pisze to bo sam stosuję się do tej zasady a mam c4 pod maską.
wiesz nie każdy musi zapier***ać można też dla lansu , każdy robi pod siebie :) ale podejrzewam , że ten sezon przejeżdżę , bo za felgi momo z oponami dobrymi 400 zł to dobra cena :D także rok przejeżdżę :)
To jest jakaś replika czy coś?Za sztukę bo aj mam same opony w rozmiarze 195/50 R15 za 390zł i uważam że to dobra cena,ok zlewam się ale nie o to chodzi po prostu chciałęm Ci wyjaśnić że na prawdę nie ma sensu czy to dla lansu czy w celu polepszenia trakcji.
Zamuli Ci strasznie auto a przez ten rok wydasz sporo więcej na a mógłbyś np.odłożyć i na sezon kupić jakieś fajne 15'paliwo mogła by być odłożona na fajniejsze 15'które moim zdaniem są bardziej JDM-owe i powinieneś właśnie tą drogą podążać:)
ziolek19990
13-01-11, 21:48
To jest jakaś replika czy coś?Za sztukę bo aj mam same opony w rozmiarze 195/50 R15 za 390zł i uważam że to dobra cena,ok zlewam się ale nie o to chodzi po prostu chciałęm Ci wyjaśnić że na prawdę nie ma sensu czy to dla lansu czy w celu polepszenia trakcji.
Zamuli Ci strasznie auto a przez ten rok wydasz sporo więcej na a mógłbyś np.odłożyć i na sezon kupić jakieś fajne 15'paliwo mogła by być odłożona na fajniejsze 15'które moim zdaniem są bardziej JDM-owe i powinieneś właśnie tą drogą podążać:)
nie martw się o odłożenie kasy , bo akurat mam tak , że autko jeździ może raz w tygodniu a tak to służbówka i mieszkam u rodziców :) co do straty mocy to zdaję sobie sprawę , a co do spalania to może wstyd może nie ale mam założoną sekwencję dobrze wystrojoną to koszta jeszcze połowę tańsze :) a felgę możesz zobaczyć w moim temacie :) pozdróweczka
Heh spox mpepe A więc najlepiej wsadzić lekką 195/50/15 ???
ja mam na zimę stalówki 14 a na lato 195/50r15. na pewno komfort słabszy na 15, są głośniejsze. zmiany osiągów nie zauważyłem, wspomaganie też nie chodzi gorzej. ale ogólnie to i tak za lekko jak dla mnie chodzi:)
Ja jak zmieniłem letnie 195/50 r15 na zimówki 175/70 r13 to wspomaganie o wiele lżej chodzi bo wiadomo opona jest węższa a jeśli chodzi o przyspieszanie to żądnej różnicy nie zauważyłem pewnie dlatego, że sam obwód koła jest taki sam. A jeśli chodzi o komfort jazdy to wiadomo im węższa opona to mniej szumi lepiej się wpasowuje w koleiny na naszych wspaniałych polskich drogach no ale są też minusy im węższe tym gorsza trakcja i prowadzenie w zakrętach.