PDA

Zobacz pełną wersję : Help Brak iskry!!! na swiecach

Zamoj
06-01-07, 19:48
Witam wszystkich i mam nadzieje ze ktorys z was mi pozmoze otoz to jechalem sobie dzisiaj i wszystko bylo normalnie zatrzymalem sie i za jakies 5 minut chcialem znowu odpalic auto i sie nie dalo po chwili okazalo sie ze odpalil jednak chcialem dojechac na stacje benzynowa i zgasl mi na srodku drogi scholowalem go do garazu i okazuje sie ze niemam iskry na swiecach jak sprawdzic czy dochodzi prad do aparatu zaplonowego Honda civic 1.5 16 v 92 rok PILNE

redrac
06-01-07, 20:36
Diagnoza 99,9% modul zaplonowy

Zamoj
06-01-07, 20:44
a jak ja moge sprawdzic ten modul???

redrac
06-01-07, 20:46
dorwi kogos z takim samym aparatem zaplonowym przeloz...i sprawdz jak odapli to 99,9% ze modul,ale z objawow co opisales to wynika modul..u mnie bylo identycznie

Zamoj
06-01-07, 20:50
jeszcze jedno niektorzy mowia mi ze to komputer jest taka mozliwos ????
a ten modul to chodzi o caly aparat zaplonowy ????

mozes
06-01-07, 20:59
A ja uważam, że na 99,9% cewka zapłonowa ponieważ u mnie było podobnie i wszyscy mówili, że moduła a jedna cewka padła.
Te elemnety znajdują się w aparacie zapłonowym należy zdjąć kopułkę odkręcić palec rozdzielacz i będzie dostęp.

pawellubr
06-01-07, 21:21
99.9%moduł przerabiałem ten temat 2 tygodnie temu-zgasłą i brak uskry-założyłem 2 aparat i smigam.

redrac
06-01-07, 22:47
czy cewka mozna to sprawdzic tak ze zdejmujesz obudowe aparatu i w sprezynke co wystaje z cewki wkladamy drucik(np cyne bo jest plastyczna) a drugi koniec przykladamy do dekla, i krecimy rozrusznikiem i wtedy widzimy czy jest iskra na tym druciku... dobrz eto powiedzialem???bo juz nie pamietam jak to szlo

Zamoj
07-01-07, 10:12
jeszcze fajnie by bylo jakby ktos mi napisal jak sie rozbiera aparat sciagam kopulke i niemam pojecia jak sciagnac takie smigielko rozdzielacza

mozes
07-01-07, 10:23
jeszcze fajnie by bylo jakby ktos mi napisal jak sie rozbiera aparat sciagam kopulke i niemam pojecia jak sciagnac takie smigielko rozdzielacza
wrzuć 4 bieg i przepchnij troszeczkę auto żeby sie palec obrócił i ukaże się tobie śruba którą należy odkręcić i zdjąć palec rozdzielacza "śmigiełko" :D

aparat zapłonowyTEC (http://img208.imageshack.us/my.php?image=aparatzaponowyix3.jpg)

Zamoj
07-01-07, 12:58
sprawdzalem ta cewke w taki sposob jak podales i niema iskry to jaka bedzie teraz wasza diagnoza CEwka!!!???? i odrazu dzieki za pomoc wszystkim

rem36
07-01-07, 13:03
cewke sie sprawdza mierzac rezystancje na jej obwodach, wartosci prawidlowe masz podane w manualu, jesli beda zgodne to do wymiany modul, sam modlul mozesz sprawdzic tylko podmieniajac na jakis inny.

TENCIO
07-01-07, 13:22
hehehe mam identyczna sytuacje i tez najpierw podejrzewalem cewke, pojechalem i kupilem nowa w intercarsie (po znizce naszej klubowej 104zl), zlozylem i okazalo sie ze dalej nie pali....no i dupa!jednak modul zaplonowy. w moim aparacie siedzial sobie modul OKI, ktore to bardzo czesto padaly. mechanik sw. krzysiek od hond mial akurat sprawny modul hitachi, zapodalismy go i teraz autko znowu smiga.nowa cewke udalo mi sie zwrocic( nie obylo sie bez malych problemow z tym bo to element elektroniczny)

Zamoj
07-01-07, 20:06
a czy wie ktos jaki opor powinna miec cewka zaplonowa ???? niewiem gdzie tego szukac i jeszcze jedno jak ma ktos manuala po polsku to bym byl wdzieczny pozdro dla wszystkich

mozes
07-01-07, 20:46
a czy wie ktos jaki opor powinna miec cewka zaplonowa ???? niewiem gdzie tego szukac i jeszcze jedno jak ma ktos manuala po polsku to bym byl wdzieczny pozdro dla wszystkich
Cewka zapłonowa:
Rezystancja uzwojenia pierwotnego:
silnik D13B2............................................. ........0,5 do 0,7 OHMA
silniki D15B2, D15B7, D15Z1 oraz D16Z6............0,6 do 0,7 OHMA
Rezystancja uzwojenia wtórnego:
silnik D13B2............................................. ........4,4 do 21,6 OHMA
silniki D15B2, D15B7, D15Z1 oraz D16Z6............3,2 do 19,8 OHMA

Rezystancja modułu sterowania zapłonu...............1,1 do 3,3 Kohma

Pozdr

Zamoj
08-01-07, 19:36
dzieki panowie wsadzilem nowy modul za 138 zl i smigam tylko mowili mi w sklepie ze wymienia sie para modul z cewka co wy na to??? pozdro