Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czyzby za duzo oleju??

Toniu
06-01-07, 16:22
wiem ze o tym juz bylo
ale nie znalazlem jesli chodzi o 0.5cm oleju nad stanem max na bagnecie
trzeba spuscic czy moze byc tyle

mozes
06-01-07, 16:24
Powinno być pomiędzy MIN a MAX.
Na moje to o wiele za dużo ja bym odessał :D

wieshaq
06-01-07, 19:02
moze wywalac odma wiec lepiej odessaj

Frydzio
06-01-07, 19:24
ja jezdzilem pol roku na prawie centymetrze wiecej, w koncu nie dawalo mi to spokoju i spuscilem troszke, lepiej mniej niz wiecej, to przeciez minuta na kanale

zoran.misic
06-01-07, 21:10
A czy przypadkiem zbyt duza ilosc oleju (ponad kreske) nie niszczy usczelniaczy zaworowych??

Dzida
06-01-07, 21:31
Niszczy wszystko, gdzie się znajduje, tylko powoli...

Lcfr
07-01-07, 11:44
ja jezdzilem pol roku na prawie centymetrze wiecej, w koncu nie dawalo mi to spokoju i spuscilem troszke, lepiej mniej niz wiecej, to przeciez minuta na kanale

mi to nie dałoby spokoju po 1 dniu....

a za duzo oleju jest mniej szkodzace niz za malo...
ale nadal szkodzącę...
po to jest min i max zeby z tego korzystac

kris-cf
07-01-07, 12:48
Toniu, ja tez tak mialem po wymianie i odessalem strzykawką :roll: ten nadmiar bo to nie jest dobre dla silnika

Toniu
07-01-07, 16:49
dzieki chlopaki
zaraz jutro ide do apteki po sprzet reanimacyjny hehe
i uporam sie z tym
pozdro

rafik1984
07-01-07, 20:28
Podczepie sie do tematu , ja w mojej hani mam olej gdzies tak 2mm ponizej MAXa z jednej strony bagnetu a z drugie pokazuje Max cyba tak mozna jezdzic czy troche sposcic?? silnik d14a3 ? i jezdze na castrolu 10w40 zrobiłem prawie 1000km tak i narazie nic sie nie dzieje. ale wole sie dowiedziec niz potem miec kłopot.pozdr

TENCIO
07-01-07, 22:35
Podczepie sie do tematu , ja w mojej hani mam olej gdzies tak 2mm ponizej MAXa z jednej strony bagnetu a z drugie pokazuje Max cyba tak mozna jezdzic czy troche sposcic?? silnik d14a3 ? i jezdze na castrolu 10w40 zrobiłem prawie 1000km tak i narazie nic sie nie dzieje. ale wole sie dowiedziec niz potem miec kłopot.pozdr

albo ja czegos nie rozumiem albo juz nie wiem?

mclimak
07-01-07, 23:53
chyba autko stoi na nie rownym podlozu (bokiem) i z jednej strony bagnetu jest na maks z drugiej troche nizej - tak kombinuje przy piwku bo inaczej nie wiem ocb :)

Dzida
07-01-07, 23:55
Olej Spływa Ci między spojrzeniem z jednej strony na drugą :D

mclimak
07-01-07, 23:57
hehe trza szybko spogladac na jedna i druga strone :D

PatroL
07-01-07, 23:59
mialem ten sam problem po wczorajszej wymianie... musialem odlac 2 setki i mam 3/4 poziomu na bagnecie... a tak wogole to nei wiecie ile powinno wejsc do d15z6 ?? bo wlal mi 3.2 litra i bylo za duzo

prz3mo
08-01-07, 00:01
hehe... akurat to jest prawda z tym, ze ze na jednej stronie bagnetu jest ciut wyzej poziom oleju niz z drugiej strony :) Dziwne, ale tak wlasnie jest tez u mnie. I nie chodzi tu wcale o to, ze zanim zajrze na druga strone to olej spłynie czy cos :D
Ale roznica jest naprawde minimalna, wiec nie ma chyba co tego roztrząsać....

mclimak
08-01-07, 00:01
d15z6 wedlug manuala 3.3l ale jak ja zmienialem to wlalem 3 l i bylo maks, pozniej moze troszke dolalem nastepnego dnia badz 2 dni pozniej, ale nie wiele. po wymianie 3 l dalo maks...

TENCIO
08-01-07, 08:26
mialem ten sam problem po wczorajszej wymianie... musialem odlac 2 setki i mam 3/4 poziomu na bagnecie... a tak wogole to nei wiecie ile powinno wejsc do d15z6 ?? bo wlal mi 3.2 litra i bylo za duzo

nie wiem jak jest z d15z6, ale czasami roznice w tym ile powinno wejsc oleju, a ile faktycznie wchodzi to sprawa zastosowanego filtra oleju i np nie do konca spuszczonego starego oleju

gzesiolek
08-01-07, 09:32
to ja sie podepne... bo tez mam 6mm za duzo...
jestem kompetny noobek, jak najlepiej odessac ten nadmiar...?
strzykawka? wlewem?
Pozdrawiam

mozes
08-01-07, 09:41
strzykawka? wlewem?
Pozdrawiam
Ja kiedyś odessałem przez bagnet :grin: wziąlem strzykawkę i plastikowy wężyk, szło bardzo lądnie :D

PatroL
08-01-07, 09:51
:) no ja tez na poczatku uzylem strzykawki, ale miala słaby tłoczek i nie chciała ciągnąć (przez bagnet), wjechałem na kanał i spusciłem z korka. bałem sie ze bedzie duze cisnienie i wszystko zleci, ale okazało sie ze to łatwizna

gzesiolek
08-01-07, 09:54
ok dzieki... no to szukam kanalu za free

zkruk
12-02-07, 11:49
podlacze sie coby nie tworzyc nowego tematu
rosnie mi poziom oleju - po wymianie bylo na srodku - dzis (po 6kkm) jest z 3mm ponad max

oczywiscie odeleje - ale pytanie inne - dlaczego...
na co sie szykowac?
:/

Wally
12-02-07, 12:22
Sprawdz czy nie ubylo Ci plynu chlodzacego. Albo podczas wymiany stales na sporej pochylni (chyba malo prawdopodobne) albo poszla Ci uszczelka pod glowica... ew. masz benzyne w oleju ale to chyba nierealne. Zapewne wiecej znajdziesz w opcji :szukaj:

raf1125
13-02-07, 15:02
zkruk, a jak zmieniles olej to popracowal silnik pare minut i sprawdziles poziom oleju ponownie po kilku minutach od wylaczenia silnika??

the-one
16-02-07, 07:46
Ciekaw jestem jak ja w swojej Hondzinie moge sprawdzic poziom oleju, autko obnizone, przod nizej niz tyl czyli jezeli auto jest pochylone do przodu to poziom oleju na bagneciku jest zawyzony?

Lcfr
16-02-07, 08:07
Ciekaw jestem jak ja w swojej Hondzinie moge sprawdzic poziom oleju, autko obnizone, przod nizej niz tyl czyli jezeli auto jest pochylone do przodu to poziom oleju na bagneciku jest zawyzony?

nie ma problemu

utrzymuj poziom oleju na 1/2 - 3/4 i wtedy +/- 1,2 mm spowodowane przechylem auta nnie zrobia róznicy..

TENCIO
16-02-07, 11:21

tak, nachylenie do przodu powoduje wzrost poziomu oleju na bagnecie/

the-one
16-02-07, 11:38

tak, nachylenie do przodu powoduje wzrost poziomu oleju na bagnecie/

Troche dziwna sprawa albo zly pomiar poniewaz zrobilem pewne doswiadczenie w garazu.
W garazu nie mam idealnie poziomego podloza tzn. po spuszczeniu auta z recznego zaczyna sie staczac z mala predkoscia do tylu (zakladajac ze wjechalem przodem do garazu). Na zimnym silniku przeprowadzilem test polegajacy na sprawdzeniu poziomu oleju w pozycji auta na tym podlozu oraz po podlozeniu pod tylne kola po jednej dachowce (grubosc to okolo 15mm). Okazalo sie ze na podlozonych dachowkach poziom oleju zmalal a myslalem ze powinien podniesc sie o kilka mm :zamkniete oczy: Silnik byl zimny.

TENCIO
16-02-07, 12:05
hmmm.u mnie jak stawiam autko na gorce, przodem ku dolowi to zawsze oleju jest wiecej. nie wiem, moze b16 ma inna budowe? ale to nie to raczej, w del sol d16z6 mojej kingi jest tak samo. postaw autko na jakims wieszym nachyleniu...

Frydzio
07-02-08, 16:02
Panowie moderatorzy nie bijcie za odswierzanie ale mam nielada problem:

dane:

civic 94 HB d13b2, przebieg 185 tys.
olej wymieniony wczoraj (po 10tys km), jezdze ciagle na comma 10w40 (brytyjski mobil)

samochod mial rok temu zmieniany olej, wlane bylo 3.3 l. czyli tyle ile byc powinno wg ksiazki. Po wymianie okazalo sie ze jest 1cm wiecej.
Olej zostaj spuszczony, bylo ok. 5mm ponad kreske i 10tys tak przejechalem.
Samochód nie bierze grama oleju, nie bierze płynu chłodzącego, nie ma syfu pod korkiem oleju, pod korkiem od chlodnicy, nie kopci, nie dusi sie itp.

Wczoraj zmiana ponownie na ten sam olej, wymieniony filtr oleju. Powinno wejsc 3.3l i tyle wlal mechanik (widziałem na miarce oleju). Wieczorem okazało się ze jest znowu 1cm wiecej nad max.

Skąd ten litr sie wziął?

ps. olej wyglada i smierdzi prawidlowo - stary byl ciemny, nowy jest bardziej jasny

civicmag2
07-02-08, 16:28
dlatego ze oleu wlewa sie 75%-80% , sprawdza czy kontrolka zgasnie i po jakims czasie robi dolewkke jesli jest potrzeba - taka odpowiedz dostalem od mechanika wieki temu , stosuje sie do tego i jest ok. do swojej wlewam 3 l

Frydzio
07-02-08, 16:47
olej byl wlany w dwoch ratach

najpierw mechanior wlal, kazal odpalic, zeby filtr zassal, wyszlo kolo 75% ma bagnecie. Pozniej dolal, wyszlo prawie max

skolopendra
07-02-08, 16:49
wyszlo prawie max
a później ściekło wszystko i jest ponad max

litr sie wziął?

do kropki do kropi jest ok 0,6litra

Frydzio
07-02-08, 17:14
dobra szukam kanału i jezdze na niskich obrotach

a od kropki do kropki jest litr wg "sam naprawiam"

civicmag2
07-02-08, 19:48
strzykawka? wlewem?
Ja kiedyś odessałem przez bagnet :grin: wziąlem strzykawkę i plastikowy wężyk, szło bardzo lądnie
i to bedzie najleprze rozwiazanie , bo ze spuszczaniem to za duzo roboty.

Frydzio
07-02-08, 20:00
spuscilem ponmad pol litra, teraz jest w ok. maxa...

Lcfr
07-02-08, 20:51
wyszlo prawie max

litr sie wziął?

d15b7(b2/b3) i pewnie całe "d" series jest moim zdaniem 1litr od kropki do kropki.

skolopendra
07-02-08, 21:12
moim zdaniem 1litr od kropki do kropki.

to inaczej :d

pomiędzy kropkami,między ich wewnętrznymi krawędziami jest 06,lub 07 litra ;)

Frydzio
07-02-08, 21:23
nie klocmy sie o to %) wg ksiazki jest LITR, wiec nie ma co filozofowac :d

damiansz
13-02-08, 09:42
podepne sie do tematu.. oświećcie mnie bo nie jestem pewny.. czy u Was po włączeniu zapłonu też się świeci kontrolka od oleju? u mnie gaśnie dopiero po odpaleniu silnika.. czy tak powinno być bo już zgłupiałem.. (poziom oleju w normie)

TENCIO
13-02-08, 11:27
tak powinno byc. wszystko jest ok. odpalajac silnik wytwarzasz cicnienie w nim , stad gasniecie lampki.

Bastess
13-02-08, 13:49
wyszlo prawie max

litr sie wziął?

d15b7(b2/b3) i pewnie całe "d" series jest moim zdaniem 1litr od kropki do kropki.

ooo ciekawe info :) latwiej mi bedzie obliczyc ile moja Hanka zjada oleju! :)