Zobacz pełną wersję : D15b7, w którą stronę iść?
Witam
mam w tej chwili d15b7 z kilkoma modami, a na wsadzenie czeka wałek d16z2 z kółkiem. Zastanawiam się jednak czy nie iść w stronę Furiousa i nie wsadzić głowicy d16y7. Czytałem dużo o mini b7>z6 i z tego co ludzie piszą to trafić zdrową głowicę d16z6 jest trudna sprawa. Dlatego też większość osób decydujących się na taki setup robi przed wsadzeniem remont. Mam teraz dwie drogi:
1. wsadzić wałek od z2 i tak śmigać
2. wsadzić głowicę od d16y7
nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem (chodzi oczywiście o moc). Wynik Fouriousa w zupełności by mnie zadowalał. Mam więc pytanie jakie jest Wasze zdanie oraz drugie – głowica d16y7 stoi za śmieszną kasę. Z tego co ludzie piszą, to dorwać stan bdb nie jest większym problemem. Czy Waszym zdaniem obyłoby się bez remontu, tylko założenie głowicy, nowa uszczelka (od d16y8?), nowy rozrząd (od y7?), olej i to wszystko (o czymś zapomniałem)?
Jakie jest Wasze zdanie, bo naprawdę nie wiem co zrobić, zakładać wałek i kółko czy szukać głowicy y7, do której nie wchodzi lepszy wałek?
skolopendra
07-01-11, 19:01
(chodzi oczywiście o moc).
swap :o
yyyy Panie, przyjmijmy, że mam tylko te dwie drogi do wyboru. Jakie jest Twoje zdanie?
skolopendra
07-01-11, 19:07
głowica ,doprężyć i wystroić
doprężyć? masz na myśli uszczelkę pod głowicę od d16y8 i coś jeszcze?
Tylko musisz mieć zdrowy dół bo jak go zaczapkujesz a dół coś puszcza to będzie puszczał jeszcze więcej
skolopendra
07-01-11, 19:15
tak, i liznąć 0,3
dzieki Panowie za opinie. A do zmiany góry potrzebuje "tylko"
1. glowica kompletna
2. rozrzad y7
3. przewody y7 (??)
4. uszczelka d16y8
5. olej
jesli zdecydowalbym sie bez planownia, to wszystko, czy jesszcze cos?
skolopendra
07-01-11, 19:43
po co olej ?
no tak, w sumie masz rację, czyli tylko to co napisalem, wychodzi jakies ~500zł same graty
splanuj a nie pożałujesz:D później złożysz i będziesz szukał dalej mocy a tu głowica na wierzchu i wystarczy liznąć :D
ewentualnie potrzebny Ci będzie płyn chłodniczy bo zawsze coś się zmarnuje nawet jak będziesz wlewał ten sam
Tak z Ciekawości ile Z6 głowica w ASO ? 1500 ?
Tak z Ciekawości ile Z6 głowica w ASO ? 1500 ?
ojjjjjjjj dużo więcej na pewno ile nie wiem .
Przed założeniem i tak będziesz musiał splanować dla wyrównania powierzchni to można się pokusić liznąć więcej .
-pod glowe y7 -Pasek od z6 ,104zeby koszt ok 50pln Mitsubosha np proponuje
-uszczelka d16y8 , uszczelniacze zawor.
- dobre planowanko i bedzie smigac tez:cool:
A jak masz wiecej kasy zakladaj glowe y8 maja mniejsze przebiegi:p aparat z6 do tego a do kompa P06 dograj vtec i z insalacja nic nie robisz wielkiego tylko kabelek do vtec:p itp
IMO nie rób tego zy7 tylko załóż od razu VTEC
koszty głowicy od z6 maleją
śmiało można mieć bezawaryjne 140KM (można miec i 160), bardzo ekonomiczne i na dodatek przyjemnie jeżdżące...
przy tym modzie zadbaj by głowica była sprawna...
w głowicy nie zawsze trzeba zmienica te uszczelniacze, a remont o którym piszesz zlaezy od kondycji silnika anie głowicy
IMO jak myślisz o mocy to d15VTEC jest megafajnym oszczędnym i dającym przyjemność z jazdy silnikiem...
y7 nie umywa sie do tego..... poczekaj, upoluj głowice... dołóż kilka groszy i na spokojnie zrób cos fajnego.
w zimie napewno cos fajnego upolujesz co jakis czas jest z6 :cool: kiedys na kresce staniemy to porównamy osiagi;)
patrząc na spokojnie może i vtec jest lepszym wyjściem, tylko że na pewno droższym. Chociaż w d16y7 odpada chyba tylko komp czy aparat zapłonowy też trzeba zmieniać? No i koszty sprzetu d16z6/y2 z remontem to pewnie będą z 2 tysiące aby to pojezdziło, a d16y7 chyba mniej.
Tak czy siak dzięki wszystkim za informacje, przydały się
remont silnika w obu przypadkach taki sam, remont głowicy także
strojenie tak czy inaczej też musi być
wiec opcja VTEC jest droższa o zakup głowicy i ew aparatu - reszta to samo.
a róznica w zakupie to moze byc 200 a moze i 800 - kwestia tego co upolujesz.
nie chcem zakladac nowego tematu moze kolga sie nie pogniewa jak krotko zapytam: do d14a3 z czapka od y7 pasek rozrzadu od a3 czy y7?
z gory dzieki:p
patrząc na spokojnie może i vtec jest lepszym wyjściem, tylko że na pewno droższym. Chociaż w d16y7 odpada chyba tylko komp czy aparat zapłonowy też trzeba zmieniać? No i koszty sprzetu d16z6/y2 z remontem to pewnie będą z 2 tysiące aby to pojezdziło, a d16y7 chyba mniej.
Tak czy siak dzięki wszystkim za informacje, przydały się
d16y7 to koszt musisz miec pasek od d16z6 a rolka b7 i to wszystkie koszty bo aparat od b7 dajesz ssak i smigasz bez strojenia a jak chcesz moc to wiadomo tylko vtec
skolopendra
08-01-11, 16:49
i to wszystkie koszty bo aparat od b7
a aparat niby po co?
w tym sensie ze aparat zaplonowy od b7 zostaje <podchodzi bez problemu pod glowe y7> o to mi biega:p
Frydzio, masz żyjący wątek o modach D15B7 w dziale Turbo NA swap i wychodzi na to, że głowica Y7 to nie jest zły pomysł ...
ta, wiem i czytałem, ale Forious hamował auto z wynikiem 20hp na plus tylko ze po planowaniu, które dało na pewno kuni i ssaku z6 ktory dał na pewno kuni. Stad nie wiem czy warto wsadzac siano dla realnych 5-6 koni, jesli z walkiem z2 w b7 mialbym rowniez jakis przyrost i zaoszczedzone siano na remont i glowice z robocizną