Zobacz pełną wersję : Duże spalanie w D13B2
Witam posiadam honde Civic 4g 1,3 16v.
Mam problem ze spalaniem wszędzie napisane jest że hondy te są ekonomiczne i mają spalanie w granicach 7 litrów, a moja hanka spala około 12 litrów na setke, o co z tym chodzi?
Prosił bym o odpowiedź na e-maila, dodam jeszcze że z termostatem wszystko ok.
spalanie zależy od tylu czynników, że nikt nie byłby Ci w stanie za jednym razem wymienić wszystkich.
Posiadając 4gen o dużym przebiegu zapewne licz się z tym że niektóre elementy silnika czy układów silnika są nieco lub bardziej zużyte.
Honda 1,3 16v powinna palić 7 ...ale aby taki wynik osiągnąć trzeba jeździć ekonomicznie, a Ty nic nie piszesz o swojej technice jazdy... czy stosujesz ecodriving; 12 litrów w zatłoczonym mieście zima na krótkich odcinkach to wg mnie normalny wynik... co innego jak jest to wynik z trasy i prędkości 90km/h i 5 biegu...
Wina może leżeć niemal w każdym elemencie silnika, czujniku jakimś... i napisz dokładnie jaki masz silnik.
To bardzo podobny winik do mojego d13b2 (moja honda jest od 91 do 95 roku). Jezdze krotkie trasy (1,5-2 km), do tego mamy zime, czujniki wszystkie raczej mam sprawne. W lato spalanie bylo ponizej 6 l w trasie przy predkosci 120-130 km/h
Moje D13B1 pali od 5.5l do 13l przebieg 360 tys i wszystko jest ok.
Wszystko zalezy od jazdy