PDA

Zobacz pełną wersję : jak wlączony silnik to piszczy z glosników :(:( HELP

palermo444
06-01-07, 15:05
witam
Mam problem , nie wiem czy taki temat byl czy nie szukalem ale nie znalazlem, wiec prosze o pomoc
Mianowicie mam podlaczony wzmacniacz i do niego 2 glosniki 6x9 i jak jest wlaczony silnik to piszcza ale muzyka normalnie z nich gra, a jak wylacze silnik to juz wszystko ok
Co to moze byc i jak sie tego pozbyc, może jakis filtr zeby sie tego pozbyć?? jak nie bylo wzmacniacza to tego nie bylo wtedy normalnie na wlaczonym nic nie byloslychac zadnych zakluceń..................

czy cos takiego temu zaradzi ??

http://allegro.pl/item154950247_filtr_przeciwzakloceniowy_cb_radio_g ratis_.html

delSol
06-01-07, 15:14
Kable RCA dostaja zaklocenia i slyszysz silnik w glosnikach. Ktoredy poprowadziles kable sygnalowe od radia do wzmacniacza?

palermo444
06-01-07, 15:17
w progu od strony kierowcy no i potem pod tylna kanapa i do wzmaka a kabel zasilajacy jest po drugiej stronie tak ze nie sa razem

delSol
06-01-07, 15:39
masz 3 opcje - albo walczysz z innym ulozeniem tych kabli co masz, albo probojesz z lepiej ekranowanymi kablami albo kupujesz jakis separator masy. Ja mimo walki z kablami nadal slyszalem jakies minimalne szumy wiec zdecydowalem sie finalnie na to ostatnie rozwiazanie.

Kupilem separator Signata i w zasadzie problem zniknal.

palermo444
06-01-07, 15:48
delSol, a jak to wyglada i gdzie to moge dostac i po jakiej cenie ?? :)

delSol
06-01-07, 16:30
http://www.audio.abad.pl/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=292 - chociazby tutaj.

Ale mowie najpierw mozesz poprobowac z przelozeniem kabli w inne miejsce bo czasami separator wszystkie nie wyeliminuje.

kenny
06-01-07, 18:33
a czy wraz ze wzrostem obrotów gwizd rośnie?

Jeśli tak to winy jest alternator. Mały kondensator helixa podłączony koło alternatora da radę. Inne filtry ucinają pasmo.

eVok
06-01-07, 20:26
Mały kondensator helixa podłączony koło alternatora da radę.
gdzie kupić?

palermo444
06-01-07, 21:48
tak jak przyspieszam to tez tam cos wzrasta a gdzie dostane to ?? cos blizej mozna jak to zamontowac albo cos bo nie bardzo wiem :) z gory dzieki

kenny
06-01-07, 22:20
to było chyba to:

http://www.audiotec-fischer.com/produkte_bilder/cap33.jpg

Czarek z Galerii Tonów bedzie wiedział czy to to (emg chyba też)

:)

MartinS
07-01-07, 11:21
tak jak na[pisąłe kenny moze to być alternator, choć w civicu mojej kobiety wymiana akumulatora tez przynisła pożadany skutek, zobacz jeszcze czy kable RCA nei leza gdzies blisko pompy paliwa, lub poduszek czy innych urzadzeń elektronicznych, bo to doś skutecznei produkuje wąłsnei takei piszczenie, i sygnałowe z doświadczenia kładzie sie środkiem auta

emg
07-01-07, 11:26
rca od kierowcy to zły pomysł, szczególnie jak są słabej jakości, chociaż i dietz niebieski lubił sobie popiszczeć

delSol
07-01-07, 12:51
Dietz niebieski przestal dopiero piszczec jak poszedl srodkiem z wyminieciem pompy paliwowej ;)

palermo444
07-01-07, 13:35
to kupie ten filtr i zaloze go przed wzmacniaczem izobacze mysle ze pomoze skoro to chincze sciagaja ten sygnal

to powinno wyeliminowac to piszczenie

munio83
05-02-07, 07:28
W poprzednim samochodzie miałem podobny problem kumpel założył mi przy alternatorze kondensalor przeciwzakłuceniowy i było po problemie. Nie pamiętam już jak to było podpięte ale spytaj w sklepie z elektroniką powinni wiedzieć.