Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Seryjne B16A2 z LPG - która świeca najlepsza?

Ven
07-01-11, 13:59
Witam szanowne forum! To mój pierwszy post, więc na wstępie i zanim wrzucę moje nowe szczęście do działu Nasze Auta, napisze tylko że od kilku dni jestem (szczęśliwym!) posiadaczem Hondy Civic V gen 1.6 VTi Sedan (B16A2), ale do rzeczy. Przeczesałem forum i wciąż nie jestem pewien, więc do wyjadaczy się zwracam:

Autko ma sekwencje LPG i klime, nie ścigam się, nie wariuje z VTEC-iem, do 7.5k RPM może 1x w tygodniu mi się zdarzy dociągnąć przy wyprzedzaniu zawalidrogi w drodze do pracy, odcinki u mnie nie zobaczycie :), do wyboru mam w zasadzie 3 świece :

1. NGK BKR7E-11 - wg katalogu / cena 18zł
2. DENSO K20PR-L11 - wg katalogu / cena 11zł
3. NGK BKR6E-11 - wg katalogu tez do B16A2 / cena 15zł

Poprzedni właściciel zmieniał świece co 40 tyś/KM, co mnie trochę dziwi zważywszy że jeździł tylko na LPG.Ja zamierzam zmieniać przynajmniej co 20tyś. Ponieważ świeca NGK BKR6E-11 jest cieplejsza od BKR7E-11, a jak wiadomo LPG ma wyższe temperatury spalania, tutaj chyba najlepiej brać wg katalogu 7-ke. Natomiast zbiła mnie z tropu cena świecy DENSO, słyszałem że są droższe i troche lepsze od NGK V line. Więc skłaniam się ku DENSO, złego słowa o nich nie słyszałem. Ale w temacie Hond jestem wciąż junior więc proszę o rade.Czy DENSO jest teraz tak słabe że jest niemal polowe tańsze od NGK, czy ew. mogą być problemy na LPG? Irydowych nie biorę pod uwagę teraz ze wzgl. ekonomicznych.

Ven
08-01-11, 14:49
Czy nikt nie jest w stanie się wypowiedzieć...?

yautja
12-01-11, 12:58
Ngk bkr6e-11

Ven
12-01-11, 18:56
Już nabyłem świeczki DENSO K20PR-L11. Jak zamontuje i przejadę parę km opisze wrażenia z użytkowania. Obecnie mam jakieś NGK, po ok 40 tyś km zachowują się poprawnie. Odpalam na dotyk a spalanie i dynamika OK. Teraz muszę ogarnąć temat przewodów WN bo wyglądają mi na fabryczne...

Skrzati
12-01-11, 21:31
Ngk bkr6e-11 takie kupywalem do siebie w Hondzie B16A2..