Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic aerodeck-jakie głośniki na tył?

abees
06-01-07, 13:46
jakie głośniki wchodzą do cifa aerodeck z tyłu?

proto
16-01-07, 21:55
Piszesz o standardowych miejscach w podsufitce ? Jeśli tak, to tam jest miejsce na 13-stki ,
natomiast nie sposób tam zmieścić normalnych głośników, gdyż się nie mieszczą (za szerokie)
Ja poradziłem sobie tak, że umieściłem tam plastikowe przejściówki z 13 na 16,5 i oczywiście
solidne głośniki 16,5 ...

riki79
23-08-08, 13:29
jakie głośniki wchodzą do cifa aerodeck z tyłu?

Panowie, głupie pytanie, jak zdjąc te pokrywy?

alanooo
08-10-11, 14:55
że umieściłem tam plastikowe przejściówki z 13 na 16,5 i oczywiście
Masz moze jakieś foty tych przejsiówek?

qoocam
26-02-12, 19:59
plastikowe przejściówki z 13 na 16,5 i oczywiście

podłączam się pod pytanie :)
jakie przejściówki? I jak rozwiązałeś sprawę maskownic?
Swoją drogą... majster co to projektował nie był pasjonatem car audio... :(
Zastanawiałem się nad kompleksowym modem tego właśnie elementu i kminie nad jakąś podwieszaną listwą (właściwie to skrzynką) z głośnikami... Trzeba by dobrać odpowiedni do podsufitki kolor obicia i pomyśleć nad solidnym mocowaniem...

Topol
06-05-14, 09:02
Szukam jakiegoś rozwiązania na poprawę audio w moim aerodecku a szczególnie pojawienie się basów, widzę że temat był już poruszany, jak sobie poradziliście z głośnikami na tył, oczywiście jak macie jakieś sugestie na temat przednich to również poproszę

Szczur[R]
06-05-14, 14:54
Szukam jakiegoś rozwiązania na poprawę audio w moim aerodecku a szczególnie pojawienie się basów, widzę że temat był już poruszany, jak sobie poradziliście z głośnikami na tył, oczywiście jak macie jakieś sugestie na temat przednich to również poproszę

na przód zestaw JBL w dystansach z MDF'u dwudrożny (w trójkątach gwizdki wymieniasz na te z zestawu) na tył zestaw Hertz'a z serii DSK, też dwudrożny - gwizdki montujesz do słupków. To taki cywilny zestaw, gra bdb z dobrej klasy radiem.
Jeśli potrzebujesz łupania pod remizę to raczej jakaś skrzynia do bagażnika + zestaw kluczy do przykręcania śrubek w dłuższe trasy :)

szastal
08-05-14, 20:01
Żeby głośniki zagrały to trzeba im warunki stworzyć do tego. Nawet te oem by cię zaskoczyły jak byś drzwi porządnie wygluszyl matami. Nie taśma dekarska i nie jakiś boll.

Co do głośników na tył to z jednej strony bezsens bo i tak się ich nie słucha ale czasem ktoś tam jeździ. Ja dorobiłem dystanse z mdf i wsadzilem głośniki a gwizdki na słupkach między drzwiami, efekt na tylnej kanapie bardziej niż zadowalający.

Po za tym chyba już był gdzieś taki temat

Topol
09-05-14, 14:12
Nie potrzebuję łupania :) wystarczy czyste brzmienie z basem, dystanse znalazłem z MDF'u, Czyli są też takie w zestawie z głośnikami, a dystanse są dedykowane do konkretnego auta?, muszę poszukać na allegro.

Doszedłem do wniosku, że wymiana tyłu za wiele nie wniesie i skupię się na przednich, jak wyczytałem z dystansami zmieszczą się 165 mm tylko nie znalazłem nigdzie głębokości

szastal
10-05-14, 17:22
Nie rozumiem stwierdzenia wystarczy czyste brzmienie z basem ale mat nie chcesz dawać ?

Topol
12-05-14, 09:52
czyste brzmienie, przy umiarkowanej głośności, słychać bass nie pukanie lub "rzężenie" , obecnie z seryjnych głośników, podajże są tam 13 cm to ciężko nazwać basem.

Tak przymierzam się do mat, poszukałem już tematów na forach i czekam na wolny weekend bo pewnie cały dzień mi zejdzie a taki czas to pewnie koło sierpnia będę miał dopiero, więc mam czas aby się przygotować, zakupić wszystkie materiały, głośniki dystanse, no chyba że głośniki ogarnę wcześniej a później zrobię sobie maty, wszystko zależy od wolnego czasu a tego zawsze mało

szastal
12-05-14, 11:49
Ja wziąłem tą ramkę co jest z tyłu i odrysowalem tak powstał dystans pod głośniki z tyłu, jednak cały czas myślę czy ich nie zdemontuje kompletnie bo są nie potrzebne a z 4 kanałowego wzmacniacza zasile tylko głośniki z przodu

Topol
13-05-14, 08:31
Wydaje mi się, że nawet jak nie ma szału z tyłu to i tak lepiej żeby dźwięk rozchodził się z 4 stron niż tylko z dwóch, w jednym aucie miałem tak że grał mi tylko przód i jednak brakowało czegoś. Idealnie by było jak miałem w EJ2 gdzie z tyłu miałem konkretne jajka , z przodu głośniki średnio tonowe i gwizdki w trójkątach.
Przesiałem się do Aero a tu trochę mniejsze możliwości, a nie chce żadnych skrzyń, czy tub w bagazniku

szastal
13-05-14, 09:11
Ale w tej podsufitce jest mało miejsca. Ja na wzmacniaczu wyłączyłem tył i różnicy nie było bo z przodu i tak ich nie słyszę. A próba zrobienia dobrego brzmienia w stylu im więcej tym lepiej to niestety nie wychodzi. Zrób dobrze przód to tył będzie zbędny. A do niskiego zejścia skrzynia lub zabudowa schowka jest konieczna, nie spotkałem się z jajkami w półce które by miały zejście i bas

Topol
14-05-14, 09:24
No jest bardzo mało miejsca, to fakt, i pewnie przy konkretnym przodzie nie będzie ich słychać. Nie porównuję tu jajek do skrzyni, lecz takie rozwiązanie w zupełności zaspakajało moje potrzeby audio, bo nie są bardzo wymagające. Ale obecne oryginalne nagłośnienie w aero jest poniżej standardów i muszę coś pozmieniać.

szastal
14-05-14, 11:55
To ci powiem że co byś na tył nie wsadził to rewelacji nie będzie. Jest duża powierzchnia poprostu i głośnik ginie w niej a i tak trzeba niezły dystans dać żeby się dało coś tam wkręcić

Szczur[R]
14-05-14, 12:19
Panowie powtórzę się jeszcze raz bo znam sprawę z autopsji: dobre zestawy dwudrożne JBL / Hertz z twardymi membranami grają naprawdę fajnie. Niestety trzeba wydać trocję PLN'ów. Gwizdki na przodzie w trójkąty a na tyle w słupki. Oczywiście trzeba dać dystanse na przód żeby zamontować większy głośnik niż seria. Z tyłu Hertze 130 wchodzą i są ok.
Zgadzam się z szastal że tył jest mniej ważny, ale jak wyłączę je to już nie ma takiego efektu, dźwięk jest płytszy.

Głośniki w półce w 5D / Aero to jest kupa. Jeśli chcesz konkret bas to jedynie skrzynia bass-reflexx

Topol
14-05-14, 13:17
;2288576]Panowie powtórzę się jeszcze raz bo znam sprawę z autopsji: dobre zestawy dwudrożne JBL / Hertz z twardymi membranami grają naprawdę fajnie. Niestety trzeba wydać trocję PLN'ów. Gwizdki na przodzie w trójkąty a na tyle w słupki. Oczywiście trzeba dać dystanse na przód żeby zamontować większy głośnik niż seria. Z tyłu Hertze 130 wchodzą i są ok.
Zgadzam się z szastal że tył jest mniej ważny, ale jak wyłączę je to już nie ma takiego efektu, dźwięk jest płytszy.

Coś takiego na przód :http://allegro.pl/komplet-glosnikow-jbl-cs-2165c-i4237685370.html
oraz takie dystanse
http://allegro.pl/dystanse-mdf-honda-civic-crx-prelude-rover-dystans-i4160630485.html

Jak się domyślam fabrycznie przedni głośnik z gwizdkiem jest podłączony już przez zwrotnicę i nic tam nie muszę zmieniać wystarczy podmienić głośnik ?

Szczur[R]
14-05-14, 15:42
Coś takiego na przód :http://allegro.pl/komplet-glosnikow-jbl-cs-2165c-i4237685370.html
oraz takie dystanse
http://allegro.pl/dystanse-mdf-honda-civic-crx-prelude-rover-dystans-i4160630485.html

Jak się domyślam fabrycznie przedni głośnik z gwizdkiem jest podłączony już przez zwrotnicę i nic tam nie muszę zmieniać wystarczy podmienić głośnik ?
Nie, raczej taki http://allegro.pl/jbl-gto-6508c-woofery-tweetery-idealne-seat-toledo-i4163121717.html z tym że pewnie potrzebujesz 4ohm a nie 2ohm - zależy jakie masz radio. Przed zakupem upewnij się że gwizdki wejdą w trójkąty - najlepiej do mediamarkt skoczyć czy jakiegoś sklepu caraudio i przymierzyć :D
W kwestii dystansów trzeba zmierzyć głębokość - jest rysunek na pudełku tego zestawu. Chodzi o to żeby magnes nie wadził o szybę przy jej max opuszczeniu. Są dystanse różnej grubości dostępne, ale nie możesz przesadzić bo Ci membrana będzie po boczku walić

Fabrycznie nie ma zwrotnic, a kabelki są cieniutkie. Jeśli ma grać to zakładasz nowe przewody od samego radia, przez drzwi do głośników. Kable z OFC takie 2x,1.5mm dla przykładu.
Zwrotnic fabrycznie w MC chyba nie było - za filtr robił kondensator przy gwizdku - taki low-cost :D Zwrotnice dajesz tą z zestawu JBL. Na niej przyciskiem włącz tłumik gwizdków bo mają zbyt dużą skuteczność przynajmniej jak na moje ucho. Możesz umieścić ją w drzwiach pod boczkiem, gdzieś tam wciśniesz

----
na tył natomiast można dać nieco tańszy zestaw np. Hertz DSK, zestaw o takiej samej konstrukcji, podobne zwrotnice (2-rzędu)

walusb
14-05-14, 23:29
Witam uważam że w areodecku głośniki z tyłu są jak najbardziej wskazane miałem u siebie 16,5 cm i dawały dobry efekt.
Dystanse dorobiłem sam z mdf i obkleiłem materiałem takim jak podsufitka jak jest ktoś zainteresowany to oddam je za free tylko trzeba po nie podjechać w Poznaniu
http://images64.fotosik.pl/979/d0367f5198dc7337m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d0367f5198dc7337)

Topol
15-05-14, 08:43
Witam uważam że w areodecku głośniki z tyłu są jak najbardziej wskazane miałem u siebie 16,5 cm i dawały dobry efekt.
Dystanse dorobiłem sam z mdf i obkleiłem materiałem takim jak podsufitka jak jest ktoś zainteresowany to oddam je za free tylko trzeba po nie podjechać w Poznaniu

Też jestem z Poznania i chętnie przygarnę te dystanse, może napisz na priv telefon to się jakoś umówimy

szastal
18-05-14, 11:20
OT to tak dalej pójdzie to trzeba będzie spota ogarnąć i zobaczyć co komu gra

Topol
21-08-14, 15:23
No to temat ogarnięty, dzięki dystansą od kolegi walusb, za co wielkie dzięki, jest przyzwoicie z tyłu, dodatkowo ogarnąłem przód wygłuszając całość i wsadziłem JBL CS-6C 165 mm.