Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprężarka klimy czy pompa wspomagania ???

cycu511
05-01-11, 11:49
Witam

Od jakiegoś czasu spod maski mojej Hani z okolic pompy wspomagania wydobywały się piski zgrzyty z tym podobne dźwięk. Byłem przekonany że pompa wspomagania skończy swój żywot. Jadąc dzisiaj usłyszałem pisk ślizgającego się paska i poczułem smrodek:confused:. Podniosłem maskę i widzę że pasek napędzający sprężarkę klimy jest w strzępach:confused::mad:. Wszystkie te zgrzyty i trzaski wydobywające sie spod maski ustały. Pasek pompy wspomagania został nie naruszony i sama pompa też pracuje cichutko. Moje pytanie brzmi czy te dzwięki mogły wydobywać się ze sprężarki klimy? I czy jazda beż paska napędzającego sprężarkę nie wpłynie niekorzystnie na Układ klimatyzacji i inne podzespoły?

Za odp z góry dziękuję

Heiner
05-01-11, 12:03
jazda beż paska napędzającego sprężarkę nie wpłynie niekorzystnie na Układ klimatyzacji i inne podzespoły?
po dlugim czasie wplynie (podobno szybciej ulatuje czynnik z ukladu), ale za to obnizy ci sie spalanie paliwa ;)

z okolic pompy wspomagania wydobywały się piski zgrzyty z tym podobne dźwięk
mialem podobnie - bylo zatarte lozysko w sprezarce klimy, po wymianie sprezarki na sprawna uzywke jak reka odjal :) Kup nowy pasek, zaloz i jesli bedzie dalej piszczec, to zdejmij pasek i poszukaj nowej sprezarki :)

cycu511
05-01-11, 13:16
Ale generalnie jeśli mi nie zależy na klimie to mogę normalnie jeździć ?

skolopendra
05-01-11, 13:19
to mogę normalnie jeździć ?

tak

Piatek
06-01-11, 12:16
tak ale weź pod uwage e po jakims czasie spzregło sprezarki zardzewieje i gdy w lecie doyebie 40 stopni gorąca bedziesz chciałwłączyc kl;ime a tu lipa ! sprezarka do wymiany
Wsadź reke i sprawdx czy koło sprezarki lekko sie kreci. jesli tak to zalóz pasek bo mozesz jeszcze zatesknic za klima

reaktor
06-01-11, 12:24
a juz w temacie rozwaliłem auto jest poskładane do kupy ale nie ma w nim narazie czynnika . Czy powinnienem go teraz nabic czy moge z tym poczekac do wiosny?

skolopendra
06-01-11, 13:37
do wiosny?

tak .po prostu nie załączaj :)

spychu
06-01-11, 14:24
tak .po prostu nie załączaj :)
Przecież i tak się nie włączy jak nie mam czynnika.

Co nie zmienia absolutnie faktu, że ja i tak bym nabił od razu, wraz z czynnikiem masz wpuszczany olej, który konserwuje cały układ a nie tylko sprężarkę i dlatego też należy odpalać klimę nawet jak nie ma upałów.

skolopendra
06-01-11, 14:58
Przecież i tak się nie włączy jak nie mam czynnika.

nawet i paska :rolleyes: