PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator

lucas.79
04-01-11, 20:00
Witam
Sprawa jest prosta:
Mam civica 2004r. (po lifcie) - 1.4 - hatchback, 5 drzwi.
Auto ma 55 tys. przebiegu.
No i niestety, w trakcie ostatnich mrozów, zaczyna mi padać akumulator.
Pytanie jest proste - jaki akumulator polecacie do tego modelu?
I gdzie najlepiej takie coś nabyć w Krakowie, aby nie kupić jakiegos leżakującego już np. 2 lata;)?
Przyznam, że szukałem na forum, ale jakoś nie mogłem znaleźć.
A w necie, widzę najróżniejsze opinie.
Pozdrawiam

Grzesieklodz
04-01-11, 20:45
Kolega ode mnie z pracy też ma 1.4 z 2003 i ma oryginalny akumulator cały czas tylko musiał go podładować w tym roku, może robisz krótkie trasy i jest nie doładowywany.

lucas.79
04-01-11, 20:51
No fakt, za duzo nie jeżdżę.
Ale wkurza mnie to, bo dawniej się nie zdarzało, a teraz normalnie nigdy nie wiem czy auto odpali czy nie.
W sylwestra normalnie musiałem taksiarza prosić aby na kable pomógł odpalić.
Od sylwestra nie jeździłem - no i dziś, auto próbuje odpalić ale po chwili jak wrzuciłem na luz, aby się nagrzał, to zgasło.
Silnik pracował może z 15 sekund.
Wole wymienić, żeby był spokój - to w końcu już 7 lat, poprzednie właściciel nie wymieniał aku raczej.

Grzesieklodz
04-01-11, 21:29
mój ojciec ma EG3 i aku ma 6,5 roku miał tak raz, że auto mu nie chciało na mrozie odpalić, ładował aku przez 20 godzin małym prądem i teraz śmiga jak nowy :] Pozdrawiam

LemonR
05-01-11, 07:43
Lucas79 nie licz na to, że jak kupisz nowy to wytrzyma 7 lat. Akumulatory szczególnie zimą trzeba ładować. Zaleca się ładowanie 2 razy w roku szczególnie jak ktoś mało jeździ. Ten twój jak byś go naładował (poziom wody chociaż jest właściwy jeszcze?) to założę się, że będzie jeszcze śmigał ale jak masz za dużo kasy twoja sprawa.
Jaki kupić na ten temat już było sporo, obojętnie jaki byle był firmowy (Centra, Bosh, Panasonic, Yuasa, Varta itp), miał odpowiedni rozmiar, układ klem i parametry które znajdziesz w instrukcji obsługi samochodu.
Na pewno nie z hipermarketu, bo jak nie zamierzasz go ładować to poszukaj sprzedawcę, który zrobi to za ciebie.

lucas.79
05-01-11, 16:29
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Sam nie wiem co teraz zrobić - kasy aż tyle, żeby wyrzucać, to nie mam:)
Ale z drugiej strony - jak czytam o aku, to ludzie piszą, że 7 lat to i tak niezły wynik.
Nie wiem w związku z tym czy jest sens trupa reanimować? Ile to jeszcze może pociagnąć?

skolopendra
05-01-11, 19:22
I gdzie najlepiej takie coś nabyć w Krakowie

tu znalazłem u nas :)najtaniej o właściwej jakości

http://abc-opony.pl/akumulatory/od_40ah_do_49ah

booltazar
07-01-11, 21:48
w oryginale mialem aku firmy YUASA i taki tez zakupilem (EP2) nie wiem czy u Ciebie jest taki sam
YUASA (http://sklep.baterie.com.pl//product_info.php?info=p128_057.html)
tez jestem z krakowa, ale poszukiwania aku z L+ na miejscu jakos do mnie nie przmawialy, a wlasciwie to co moglem tu znalezc, (moze ze dwa modele) wiec wybralem oryginal
3 lata gwarancji.

rdzenny
11-01-11, 15:25
cześć,

Podobny problem jak przedmówca przerabialem pare tygodni temu.
Na bardzo dużym mrozie autko słabo paliło: przy normalnychtemperatucrach nie ma problemu (-10C).
Otóż odkryłem pewną zależność że Hania potrzebuje dość "stabilnego" zasilania przy odpalaniu i niestety przy duzych mrozach a przy 9-cio letnim aku nie ma tego. Objawialo się to tym że podczas kręcenia zaczeły pykać przekaźniki i mrygać kontrolka od imobilazera (zielony kluczyk). Oznacza to że pobór prądu jest zbyt duży - autko mysli że jest kradzież / odpięcie aku i blokuje zapłon (imobilajzer zadziałał).
Pokusiłem się i pojechałem na badanie mojego aku. Okazało się że ma 67% (jakiś elektroniczny przyrząd do pomiaru z drukarką - kolo nie miał nic innego czytaj poczciwego dużego rezystancyjnego miernika do pomiaru prądu rozruchu) i prąd jest na poziomie 190A a nie około zalecanych nominalnych 330A.

Diagnoza szybka i spodziewana autko stoi na dworzu i przy dużych mrozach niestety prąd rozruchu jest nie wystarczający mamy za duży spadek i blokuje zapłon i w sumie dobrze działajacu aku latem zimą już nie wystarcza.

Zakupiłem VARTA BLUE Dynamic 45AH (akurat to mieli na stanie z lewym plusem) Wymiary ( długość/szerokość/wysokość): 236mm/128mm/225mm.
Z tego co się dowiedzialem też mozna zastosować Centra CB 455

Snajper_NSK
24-02-11, 11:44
Witam, ja też mam w 1.7 CTDi akumulator YUASA. Czy jest to akumulator bezobsługowy?? Pytam bo nie wiem czy do ładowania mam odkręcać/wykręcać te "zaślepki" otworów???
PZDR

skolopendra
24-02-11, 11:46
"zaślepki" otworów???

powinny być nich otworki samoodpowietrzajace

maciej76
14-12-11, 19:51
Możecie mi napisać ile dni w obecnych warunkach może wytrzymać dobry aku w D16V1.
Auto będzie stało na parkingu ok. 10 dni aż pozałatwiam formalności i nie wiem czy szykować kable.
Zastanawiam się czy jak po 5 dniach go odpalę i pochodzi na wolnych obrotach kilka minut to może pomóc, czy raczej odwrotnie, bo nie wiem czy wtedy się ładuje.
Jazdy bez OC wolę nie ryzykować.

skolopendra
14-12-11, 20:33
Możecie mi napisać ile dni w obecnych warunkach może wytrzymać dobry aku w D16V1.

nie można

zmierz pobór prądu i przelicz sobie

genior
14-12-11, 20:53
jak dobry to powinien wytrzymać spokojnie
siarczystych mrozów na razie nie ma