Zobacz pełną wersję : jak zjac sonde
Witam! Ma ktos juz sprawdzony sposób na odpiecie sondy od kolektora gdzy slyszalem ze lubi gwint zostac i trzeba podobno ja grzac
maniak2007
04-01-11, 13:52
płaski/oczkowy klucz bodajże 22 i kręć, ja zawsze tak odkręcałem i szły, gwint nie zostawal !
najelpeij odkreca sie jak kolektor jest gorący :) tylko odrazu mówie porządny klucz do odkrecania sondy nie baw sie w zwykły klucz.
Rozepnij sonde i przełóż przez kabelek klucz oczkowy (według mnie będzie bezpieczniej zastosowanie takiego klucza) i powinno pójśc bez problemu :) Ja odkręcałem na zimnym kolektorze i poszło no ale napewno na gorącym będzie łatwiej jak sivy wspomniał:)
chłopaki moze ja i moi znajomi mają jakies inne kostki od sondy ale za cholere nie mogłem przełozyć kostki przez oczko 22
http://img18.imageshack.us/img18/5240/kluczdosondy.jpg (http://img18.imageshack.us/i/kluczdosondy.jpg/)
uzywam czegos podobnego tylko własnej konstrukcji ;)
Niestety wtyczka przez oczko nie przechodzi :( Miałem to samo ostatnio. Skoro sonda nie działa to można uciąć wtyczkę i odkręcić
dziala tylko chce zmienic kolektor na 4-2-1
podjedź do jakiegoś warsztatu mają tam specjalne klucze nasadowe z przerwą na kable i odkręcą ci to w kilka sekund nawet bez odpinania sondy i ściągania osłony kolektora, koszt 5-10zł
no tak ale od tego warsztatu trza jeszcze jechac do domu wiec jak pojade jak mis ciagna:)bez kolka:)za zdemontowanie i zalozenie nowego chca 60 zeta ja se to sam zrobie tylko chcialem dowiedziec sie jak sonde sciagnac
Ja odkręcałem kilka razy sondę szły łatwo a nawet bardzo normalnym płaski tylko dobrym , tam jest gwint z dużym skokiem dlatego nie ma większego problemu z odkręceniem .
skolopendra
04-01-11, 19:15
zawsze należy założyć ze sonda może zostać uszkodzona podczas odkręcania .zwłaszcza jak jest od nowości
to podjedz do warsztatu zeby ci ja tylko poluzowali.
swoja droga wcale nie zawsze ida tak latwo, sam mam w warsztacie takie specjalny klucz i kiedys 2szt juz mi sie nie udalo za nic odkrecic.
na 3m rurze nie szlo - predzej bym chyba kolektor połamał.
Daje radę dobrym kluczem płaskim trójściennym (nie wiem jak to nazwać, ten taki co jest jak oczkowy, ale jest go połowa :D ma te trzy ścianki :D), rozmiaru nie pamiętam, ale klucz był Yato. Miałem szczęście, że znalazła się rurka ze stali nierdzewnej, dołożyłem ją jako ramię, bo na krótkim kluczu w ogóle nie szła sonda. Już się bałem, że razem z kolektorem ją będę wymieniał :D Co prawda wykręcałem na zimnym silniku (bo mi się jednak wydaje, że jeśli materiał się skurczy, to łatwiej powinna wyjść). Następnego dnia miałem zakwasy (trzeba w końcu piwko odstawić i wziąć się za swoją szanowną zatłuszczoną :D).
Ah, jeszcze jedno. Bo ktoś wspomniał o wymianie sondy. Chciałem dodać, żebyście nie patrzyli na wpisy "jeśli chcesz wymienić sondę w Hondzie to tylko oryginalna za 200-300 zł", gdyż u siebie wymieniłem na zamiennik NTK za 79 zł z allegro i działa jak oryginalna poprzednia (przed uszkodzeniem ;P). Ot, takie małe wtrąconko offtopowe.
skolopendra
05-01-11, 12:47
gdyż u siebie wymieniłem na zamiennik NTK za 79 zł z allegro i działa jak oryginalna poprzednia (przed uszkodzeniem ;P). Ot, takie małe wtrąconko offtopowe.
czasem się uda a czasem nie i są problemy