PDA

Zobacz pełną wersję : jak zjac sonde

Kirk01
04-01-11, 13:44
Witam! Ma ktos juz sprawdzony sposób na odpiecie sondy od kolektora gdzy slyszalem ze lubi gwint zostac i trzeba podobno ja grzac

maniak2007
04-01-11, 13:52
płaski/oczkowy klucz bodajże 22 i kręć, ja zawsze tak odkręcałem i szły, gwint nie zostawal !

sivy
04-01-11, 13:52
najelpeij odkreca sie jak kolektor jest gorący :) tylko odrazu mówie porządny klucz do odkrecania sondy nie baw sie w zwykły klucz.

jerzyk
04-01-11, 14:05
Rozepnij sonde i przełóż przez kabelek klucz oczkowy (według mnie będzie bezpieczniej zastosowanie takiego klucza) i powinno pójśc bez problemu :) Ja odkręcałem na zimnym kolektorze i poszło no ale napewno na gorącym będzie łatwiej jak sivy wspomniał:)

sivy
04-01-11, 14:32
chłopaki moze ja i moi znajomi mają jakies inne kostki od sondy ale za cholere nie mogłem przełozyć kostki przez oczko 22

http://img18.imageshack.us/img18/5240/kluczdosondy.jpg (http://img18.imageshack.us/i/kluczdosondy.jpg/)

uzywam czegos podobnego tylko własnej konstrukcji ;)

jacente
04-01-11, 15:12
Niestety wtyczka przez oczko nie przechodzi :( Miałem to samo ostatnio. Skoro sonda nie działa to można uciąć wtyczkę i odkręcić

Kirk01
04-01-11, 16:05
dziala tylko chce zmienic kolektor na 4-2-1

jasiek09
04-01-11, 16:36
to atakuj płaskim:cool:

lar
04-01-11, 17:34
podjedź do jakiegoś warsztatu mają tam specjalne klucze nasadowe z przerwą na kable i odkręcą ci to w kilka sekund nawet bez odpinania sondy i ściągania osłony kolektora, koszt 5-10zł

Kirk01
04-01-11, 18:51
no tak ale od tego warsztatu trza jeszcze jechac do domu wiec jak pojade jak mis ciagna:)bez kolka:)za zdemontowanie i zalozenie nowego chca 60 zeta ja se to sam zrobie tylko chcialem dowiedziec sie jak sonde sciagnac

And84
04-01-11, 19:09
Ja odkręcałem kilka razy sondę szły łatwo a nawet bardzo normalnym płaski tylko dobrym , tam jest gwint z dużym skokiem dlatego nie ma większego problemu z odkręceniem .

skolopendra
04-01-11, 19:15
zawsze należy założyć ze sonda może zostać uszkodzona podczas odkręcania .zwłaszcza jak jest od nowości

zakit
04-01-11, 20:40
to podjedz do warsztatu zeby ci ja tylko poluzowali.

swoja droga wcale nie zawsze ida tak latwo, sam mam w warsztacie takie specjalny klucz i kiedys 2szt juz mi sie nie udalo za nic odkrecic.
na 3m rurze nie szlo - predzej bym chyba kolektor połamał.

Saiti
05-01-11, 11:48
Daje radę dobrym kluczem płaskim trójściennym (nie wiem jak to nazwać, ten taki co jest jak oczkowy, ale jest go połowa :D ma te trzy ścianki :D), rozmiaru nie pamiętam, ale klucz był Yato. Miałem szczęście, że znalazła się rurka ze stali nierdzewnej, dołożyłem ją jako ramię, bo na krótkim kluczu w ogóle nie szła sonda. Już się bałem, że razem z kolektorem ją będę wymieniał :D Co prawda wykręcałem na zimnym silniku (bo mi się jednak wydaje, że jeśli materiał się skurczy, to łatwiej powinna wyjść). Następnego dnia miałem zakwasy (trzeba w końcu piwko odstawić i wziąć się za swoją szanowną zatłuszczoną :D).

Ah, jeszcze jedno. Bo ktoś wspomniał o wymianie sondy. Chciałem dodać, żebyście nie patrzyli na wpisy "jeśli chcesz wymienić sondę w Hondzie to tylko oryginalna za 200-300 zł", gdyż u siebie wymieniłem na zamiennik NTK za 79 zł z allegro i działa jak oryginalna poprzednia (przed uszkodzeniem ;P). Ot, takie małe wtrąconko offtopowe.

skolopendra
05-01-11, 12:47
gdyż u siebie wymieniłem na zamiennik NTK za 79 zł z allegro i działa jak oryginalna poprzednia (przed uszkodzeniem ;P). Ot, takie małe wtrąconko offtopowe.

czasem się uda a czasem nie i są problemy