Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hania odpalala bez problemu, a teraz juz nie...

Green86
05-01-07, 12:19
Witam, mam problem z Hania, ale NIE moja. Jest to civic brata: 1,4i hatchback z roku 1995 (6gen).
Nie bylo z nim problemow nigdy, ale :evil: wsiadam do samochodu przekrecam kluczyk w stacyjce. Wlaczaja sie kontrolki. Gdy dalej przekrecam, chcac odpalic, silnik ani drgnie, a kontrolki wszystkie gasna. Jakby zostalo wszystko odciete od zasilania(aku)... samochod nie wydaje jakichkolwiek odglosow... Zauwazylem, ze gdy przekrecam kluczyk, to zapala sie kontrolka "check engine". Co moze byc problemem i jak go rozwiazac. Czy moze mam zastosowac samodiagnostyke, czy jak to tam sie nazywa:D?? Jesli tak to jak mozecie podajcie mi linka :D
Pozdro

Lcfr
05-01-07, 12:28
aku sie nie rozładowało?

Green86
05-01-07, 12:45
Nie, aku jest sprawne, bo nawet przemienialem ze swojej Hani i to samo...

Jagiel
05-01-07, 12:51
ja jak miałem taki problem to się okazało że trzeba styki w rozruszniku przeszlifowac i gada teraz jak nowa :D

Green86
05-01-07, 12:59
Hmm... nie znam sie na tym, ale czy moglo to sie stac tak z dnia na dzien? :D

Lcfr
05-01-07, 13:03
rozumiem, ze przekaźnik pompy nie pyka a rozrusznik tez nie pyka...
moze cos z imo (ma ta wersja?)

Czy moze mam zastosowac samodiagnostyke, czy jak to tam sie nazywa:D?? Jesli tak to jak mozecie podajcie mi linka :D
Pozdro

samodiagnostyka moze cos tutaj powiedziec....
a z tym podawaniem linka to wstydziłbym sie tak napisac....

Samodiagnostyka 5 i 6gen:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17467
oraz pomocny link
http://www.altech.com.pl/wbt/index1.htm

wiecej nie poszukam bo mi sie nie chce

mozes
05-01-07, 13:04
też bym obstawiał rozrusznik 8)

Jagiel
05-01-07, 13:05
tak, poprostu w pewnym momencie styk się wypalił badz pobrudzil do tego stopnia że prąd nie miał przejścia

a powiedz czy jak odpalasz to słyszysz "cykanie", czy rozruch kręci :?:

Green86
05-01-07, 13:11
Hmm... cykniecie chyba jest(moze sie myle), ale rozruch nie kreci sie...

Jagiel
05-01-07, 13:29
no to polecam zajrzec do rozrusznika w wolnej chwili bo troche tam jest kombinowania bo rozrusznik jest zaprasowany (przynajmniej w mojej jest:P) a nie skręcany więc dłutko lub srubokręt i do roboty :D

pozdro

otis
05-01-07, 15:14
Przerabiałem to niedawno... Zdemontuj rozrusznik, otwórz włącznik elektromagnetyczny i tak ujżysz stare, brudne, wytarte i zaśniedziałem, dwie miedziane blaszki. Udaj się do sklepu, zakup owe części (ok25PLN), zamontuj i skręć obudowę włącznika elktromagnetycznego (byle nie za mocno) i po kłopocie. A nawet jak nie to koszt niewielki i dużo się nauczysz.

Ale teraz przy próbie rozruchu powinieneś słyszeć cyknięcie i to dość wyraźnie. To właśnie ten włącznik elktromagnetyczny się załącza. Tyle, że nie kręci.

Green86
05-01-07, 15:16
Dzieki otis, zrobilem tak jak napisales, tzn nie ja ale znajomy :D i jest git :grin:
pozdrawiam

mozes
05-01-07, 15:18
Przerabiałem to niedawno... Zdemontuj rozrusznik, otwórz włącznik elektromagnetyczny i tak ujżysz stare, brudne, wytarte i zaśniedziałem, dwie miedziane blaszki. Udaj się do sklepu, zakup owe części (ok25PLN),
otis a gdzie kupowałeś te blaszki daj jakiś namiar