Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tarcie przy skręcaniu

Ksawi
02-01-11, 19:50
Siema , mamy problem z bro , przy skręcaniu w prawo , cos trze w przednim kole , przy wyprostowanych kołach i poruszaniu tak jakby cos przeskakiwało , napewno nie jest to przegub bo nei tyrkocze , szukałem czy jest podobny temat i nic nie znalazłem ;) pozdro

zakit
02-01-11, 19:53
po pierwsze to sprawdz oslony nadkoli... one lubia sobie czasami puscic na zaczepach i sie ocieraja o kolo. a druga sprawa to nie snieg przypadkiem?

Ksawi
02-01-11, 19:57
osłona nadkoli napewno nie , bo sprawdzalismy .

Saiti
02-01-11, 20:19
Opona trze o nadkole.

Ksawi
02-01-11, 20:27
Przypominam , metaliczny odgłos ;) metal o metal

zakit
02-01-11, 20:53
osłona tarczy hamulcowej o tarcze...

zico1981
02-01-11, 22:03
ale oslona idzie razem z tarczą wiec jak ma trzec?

zakit
02-01-11, 23:23
ale oslona idzie razem z tarczą wiec jak ma trzec?

co? od kiedy oslona idzie razem z tarczą? sciagnij kolo, obroc i zobacz.

Nemereth
02-01-11, 23:57
Osłona tarczy jest przykręcona do zwrotnicy więc nie może iść z tarczą. Nówka osłona po założeniu ma odległość do tarczy powiedzmy 2-3 mm.

Jeśli przy skręcie w prawo masz te objawy to ewentualnie opona o rant błotnika.

Ksawi
03-01-11, 07:17
Przypominam , metaliczny odgłos metal o metal

więc opona odpada

Nemereth
03-01-11, 08:39
Opona o błotnik czy aluminiowe nadkole może imitować takie coś no ale ok.

Brak pomysłów: albo łożysko albo przegub domaga się wymiany.

Saiti
03-01-11, 10:19
Ale przy mocnym, szybkim skręcie, czy przy parkingowej męczarni? Czy takie objawy zaczęły się od jakiegoś punktu w czasie (nie wiem, zmiana klocków, wymiana łożyska, amortyzatora, cokolwiek)? I chciałem Cię jeszcze "opieprzyć", że na początku nie napisałeś, że dźwięk jest metaliczny, a później: Przypominam, dźwięk jest metaliczny :D

Wydaje mi się, że osłona tarczy bardziej by piszczała, może zwrotnica o coś trze, bo to praktycznie jedyny metal. Może masz tam jakieś niefabryczne mocowanie, które się przekręciło.

Teraz się modlimy, żeby to było coś, co "wydaje metaliczny oddźwięk przy manewrach parkingowych, bo podniesiesz sobie koło i będziesz kręcił oraz nasłuchiwał :)

Nemereth
05-01-11, 12:11
A Saiti położy się pod próg auta i poczeka aż od skręcania kołami podniesiona strona przywali o glebe.