Zobacz pełną wersję : katalizator
WItam pisze z nastepujacym pytaniem : chce zmienic kolektor wydechowy na taki ebay'owy 4-2-1 i chce wywalic kata jak wyglada sprawa z rejestracja takiego samochodu bez katalizatota? Czy robia problemy na stacjach kontroli pojazdow ? Czy moze jest cos co imituje kata (seryjnie katalizator wbudowany mam w kolektor i zabardzo nie mam mozliwosci przeprowadzenia przez niego metalowej rurki)Jak wyglada sprawa z badaniem emisji spalin???
pozdro !!!!
WItam pisze z nastepujacym pytaniem : chce zmienic kolektor wydechowy na taki ebay'owy 4-2-1 i chce wywalic kata jak wyglada sprawa z rejestracja takiego samochodu bez katalizatota? Czy robia problemy na stacjach kontroli pojazdow ? Czy moze jest cos co imituje kata (seryjnie katalizator wbudowany mam w kolektor i zabardzo nie mam mozliwosci przeprowadzenia przez niego metalowej rurki)Jak wyglada sprawa z badaniem emisji spalin???
KAt musi byc w aucie ale......
jak ja sprowadzilem samochod i pojechalem na przeglad to facet sprawdzal analizatorem spalin - a nie mam na bank kata bo jest pusty w srodku. Machnal reka i koniec, przeszlo, obylo sie bez Kazimierza Wielkiego :)
Mozesz miec problemy badz nie......zalezy jaka masz gadke i na kogo trafisz ale i tak wiekszac nich bierze........
Zalezy jak masz wbite w dowodzie. Jak rejestrujesz na karcie wpisz np. Civic 1.5 a nie 1.5 KAT, wtedy jest czy nie jest norma spalin ma byc jak bez kata. Ja tak mialem w autku z 91 roku i wszystko bylo w normie :) Podobno od 99 kazdy samochod musial byc wyposazony w katalizator i normy sa surowsze
spoko a w takim razie czy sportowy kat da rade jezeli zrobie taka konfiguracje = kolektor z ebay'a +sportowy kat + srodek 50mm z jednym tlumikiem rozprezajacym i koncowy supersprint dedykowany chodzi mi czy jest sens takiej modyfikacji?
pozdro
Zalezy jak masz wbite w dowodzie. Jak rejestrujesz na karcie wpisz np. Civic 1.5 a nie 1.5 KAT, wtedy jest czy nie jest norma spalin ma byc jak bez kata. Ja tak mialem w autku z 91 roku i wszystko bylo w normie :) Podobno od 99 kazdy samochod musial byc wyposazony w katalizator i normy sa surowsze
Od 95 roku samochody rejestrowane muszą spełniać Euro2, a tego bez kata nie spełnisz.
Do 95 roku CO max 3.5, a od 95 CO max 0.5 (na wolnych obrotach)
Od 95 roku samochody rejestrowane muszą spełniać Euro2, a tego bez kata nie spełnisz.
Do 95 roku CO max 3.5, a od 95 CO max 0.5 (na wolnych obrotach)
To w 95 w rodzimej produkcji - polonezy byly KATy ?
a co zrobić z sonda lambda ?? bo ja mam sondę za katalizatorem i chce go wyciąć .
Vex,
>o w 95 w rodzimej produkcji - polonezy byly KATy ?
Właśnie jak pamiętam weszły. Nawet była akcja ukatalityczniania kaszla coby badania przeszedł, nawet nazwali to układ katalityczny, bo na miano katalizatora nie zasługiwało.
MYSZA_ON,
>a co zrobić z sonda lambda ?? bo ja mam sondę za katalizatorem i chce go wyciąć .
Jak masz sonde za katem to zonk bo moze błąd wywalać, nie ma jak stara dobra 5gen z 1 sondą :D
Jak masz sonde za katem to zonk bo moze błąd wywalać, nie ma jak stara dobra 5gen z 1 sondą :D
w 6 tez znajdzie sie 1 sonda :krol: EOT
spoko a w takim razie czy sportowy kat da rade jezeli zrobie taka konfiguracje = kolektor z ebay'a +sportowy kat + srodek 50mm z jednym tlumikiem rozprezajacym i koncowy supersprint dedykowany chodzi mi czy jest sens takiej modyfikacji?
pozdro
da rade i bedzie to dobra konfiguracja...
nawet osobiscie bym pominął ten tłumok rozprężajacy (patrz wyroby supersprinta na stronie producenta) - nie bedzie głosno i autko bedzie ok jeździlo
czyli
= kolektor z ebay'a +sportowy kat + srodek 50mm z i koncowy supersprint dedykowany
a rura srodkowa na wzór wyrobu supersprinta i bedzie jak cały supersprint