Zobacz pełną wersję : Brak pamięci ustawień radia
Witam, mam pewien problem o tóż radio nie trzyma mi pamięci, wiem że radyjko na 100% jest dobre. niestety ktoś wcześniej poucinał kostki w aucie i zostawił same kable, podłączyłem je tak: czarny wiadomo do czarnego (masa), zółty (bateria) wraz z czerwonym (ACC) podłączyłem do zółto-czerwonego, głośnikowe juz podłączone, zostały mi jeszcze jakieś dwa kable: czerwony z czarnym paskiem oraz biały z ciemno niebieskim. Nie chcę eksperymentować zeby czegoś nie spalic, takze ma ktoś moze jakis pomysł jak podłączyć??
czasami trzeba zrobić zworkę na kostce, często na obudowie radia jest naklejka na której jest schemat kabelków, zworkę robisz z kabla zasilającego + do kabla dającego sygnał ze stacyjki...
temat jest opisany na tym forum i jest tam odpowiedz-łącznie z kolorami podłączeń kabelków.
szukałem odpowiedzi ale w końcu nie znalazłem tak dokladnie pod który kabel mam podpiąć tak zeby trzymało pamięc. radyjko to pioneer deh-600bt i zmostkowałem czerowny(ACC) z zóltym(Battery) wychodzace z radia i podpiąłem pod zółto=czerwony i nie ma pamięci. wyżej opisałem jakie kable mi zostały.
udało się podłączyłem radyjko i trzyma pamięć-czerwony zmostkowałem z żółtym i podłączyłem do białego z ciemno niebieskim paskiem. mam jeszcze jedno pytanie cz możliwe ze takie podłączenie moze rozładowywać akumulator?? jesli oczywiście radio jest wyłączone po zgaszeniu samochodu, pytam dlatego iz dzisiaj rozładował mi sie dwa razy po pierwszym razie specjalnie wjechałem na trase i troche pojeżdziłem ostrzej zeby sie podładował ale po trzech godzinach stania znowu padł. zauwazyłem ze klemry sa bardzo luźne,a dokręcone juz na maksa, mozna je swobodnie zdjać bez odkręcania, podejżewam ze przez to ,,ucieka,, prąd?? jutro kupie nowe i założe i się zobaczy czy to była przyczyna, mam nadzieje ze to tylko to.
Słuchaj luźna klema = słabsze ładowanie albo nawet jego brak.
zrobione wina- klemy hehale juz ok, temat mozna zamknąć.