Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem - centralny zamek nie działa i kradnie prąd.

Virus1982
02-01-11, 11:06
Witam,
Przeszukałem forum ale nie znalazłem by ktoś miał podobny problem więc zwracam się z pytaniem. Otóż mój problem wygląda tak, że jakiś czas temu przestał mi działać centralny zamek. Samochód to Coupe EJ2, a centralny jest seryjny bez pilota itd. Z kluczyka mogę otworzyć i zamknąć wszystkie drzwi, od środka ręcznie też mogę otworzyć i pozamykać. Natomiast przekręcając kluczyk w drzwiach kierowcy słyszę cyknięcie centralnego ale drzwi pasażera nie reagują. I tutaj podejrzewałbym siłownik w drzwiach pasażera. Ale jest jeszcze drugi problem tzn. ten centralny kradnie mi prąd z akumulatora. Sprawdziłem dzisiaj i w kostce kabla od centralnego, w drzwiach kierowcy cały czas jest podawany prąd, który robi sobie przerwę tylko na sekundę gdy otworzę kluczykiem drzwi kierowcy (wtedy gaśnie na chwilę podłączona przeze mnie do tej kostki żarówka). Przy zamykaniu drzwi kierowcy ta żarówka nie gaśnie ani na moment. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc.

skolopendra
02-01-11, 14:22
ale drzwi pasażera nie reagują.

rozbierz boczek i sprawdź,mogło się coś rozłączyć

drzwiach kierowcy cały czas jest podawany prąd,

ile go pobiera?

Virus1982
02-01-11, 15:53
rozbierz boczek i sprawdź,mogło się coś rozłączyć

ile go pobiera?

Na mierniku wychodziło około 0,20, gdzie norma poboru na postoju to podobno 0,05. I to na pewno jest wina centralki, bo po odłączeniu pobór prądu wraca do normy.

skolopendra
02-01-11, 16:06
więc może to być centralka ,200ma to dużo

Virus1982
02-01-11, 17:21
więc może to być centralka ,200ma to dużo

To jest pewne tylko jak temu zaradzić? Problem może leżeć w przekaźniku w drzwiach kierowcy, który niepotrzebnie cały czas daje napięcie na centralkę? Wymiana przekaźnika?

dj-napster
02-01-11, 17:50
Miałem podobny problem i nadal on po części istnieje.
U mnie było tak że zawsze z pilota drzwi pasażera dało się zamknąć lecz otworzyć już tylko nieraz, teraz w zimę od jakiegoś czasu drzwi pasażera otwierają się regularnie:] ale wiem że niedługo znowu będzie problem z otwieraniem. Wina pewnie leży po stronie el. zamka w drzwiach.

Gdy podaje cały czas prąd na zamek w drzwiach to znaczy że centralka jest uszkodzona a dokładniej prawdopodobnie przekaźnik w tej centralce, miałem to samo że prąd podawało i raz nawet aku mi rozładował ten zamek. Drzwi wtedy zawsze się zamykały z pilota ale nigdy się nie otwierały. Zajrzałem w drzwi i ciągłe podawanie prądu skutkowało ciepłym silniczkiem centralnego zamka. Zmieniłem centralkę (koszt 25zł) i już działa. Jednak jak wcześniej wspominałem nadal bywają problemy z otwieraniem drzwi pasażera więc stawiam prawie na pewno na wadliwy zamek w drzwiach pasażera, który po czasie uszkadza centralkę.