PDA

Zobacz pełną wersję : poduszki silnika z poliuretanu

junior20066
01-01-11, 23:00
Mam pytanko panowie gdzie moge dostac poduszki silnika z poliuretanu bo juz mi 2 raz poszła ta sam poducha i chcem wstawic mocniejsze .Silnik to b18c6 .Z gory dzieki za pomoc

zakit
01-01-11, 23:02
albo kup klej i sobie sam zrob - albo strong-flex aka bikopur. mam od nich przednie dolne i sobie chwale...

junior20066
01-01-11, 23:56
znam te stronki ale konkretnie do B seri nie moge znalesc poduchy jak mozesz to podaj linka ktora to konkretnie

zakit
02-01-11, 02:22
o ile mnie nie myli to same poduszki są identyczne, jedynie ich łapy są inne.

od czasu jak ja zamawialem poduchy doszly lapy gorne:
http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=850&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=848&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl

http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=510&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=560&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl
http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=558&category_id=56&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl

napewno musisz sie liczyc z tym ze po usztywnieniu poduszek - buda bedzie strasznie telepac i wszystko bedzie wibrowac. u siebie mam tylko dolne, i przy zmianie myslalem ze cos sie wysypalo albo pracuje na 3 gary - ale to sie okazala normalka wiec musisz pomyslec czy chcesz ja ladowac ;)

budowarajdowek
02-01-11, 12:01
Najprościej zalać poduchy klejem do szyb.. Strong Flex robi tylko wkładki do poduszek, więc działają podobnie jak te zalane klejem do szyb..

zakit
02-01-11, 14:28
owszem ale roznica jest taka ze klej do szyb o wiele bardziej miekki nawet od czerwonych wkladek...nie mowiac juz o zoltych ktore generalnie sa twarde jak beton - prawie jak bys przyspawal lapy do podluznic...

budowarajdowek
02-01-11, 14:32
Jest conajmniej na poziomie czerwonych poli.. Za sztywne też nei jest za dobre, chyba że masz wyważony dobrze silnik wtedy nie będzie dużych drgań i można wsadzić żółte..

zakit
02-01-11, 14:44
mam zolte, bebechy silnika seryjne - powiem tak, drgania są ale nie sa super duze - po tygodniu sie przyzwyczailem. wieksze drgania sa od terenu po ktorym jezdze...

Maximus1919
02-01-11, 15:59
A powiedzcie, co prócz większych drgań podczas pracy silnika dają sztywniejsze poduszki?? Bo mam taki klej do szyb ,,SIKA" i trochę mnioe to zaciekawiło :p

zakit
02-01-11, 16:11
A powiedzcie, co prócz większych drgań podczas pracy silnika dają sztywniejsze poduszki?? Bo mam taki klej do szyb ,,SIKA" i trochę mnioe to zaciekawiło :p

tez mialem sika, dobry jest, jesli twoje poduszki obecnie sa w slabym stanie to biegi beda ci napewno lepiej wchodzic ;) a pozatym to w sumie nie wiem ;)

Maximus1919
02-01-11, 18:44
Ty a widzisz, jak jade hanka to na wyższych obrotach silnika nie mogę zredukować biegu (chodź do góry wchodzą normalnie...) Czyli mówisz że takie coś może polepszyć wrzucanie biegów :) A jak ze sztywnością gabloty w zakrętach po zalaniu tą siką??

zakit
02-01-11, 19:48
ale co zalejesz? jak zalejesz poduszki to sie sztywnosc nie polepszy? przeciez to nie zawieszenie.
powinno sie poprawic - ja mam jeszcze poliuterany na drazku i w sumie to tylko z redukcja do 1 mam czasami problem.

Maximus1919
02-01-11, 22:12
No chodzi mi właśnie o większą stabilizację auta w zakręcie po zalaniu poduszek silnika ta siką.

junior20066
03-01-11, 00:00
czyli zalac je tym klejem ?? nie kombinowac z poliuretanem ?? a moze wypowie sie ktos kto ma 300+ czy tez ma takie problemy z poduchami ??czy ja mam pecha poprostu ...

zakit
03-01-11, 00:11
No chodzi mi właśnie o większą stabilizację auta w zakręcie po zalaniu poduszek silnika ta siką.

ale poduszki nie maja nic do sztywnosci budy...

junior
jesli nie masz co zrobic z klejem to zalej je - poczekaj az zaschną(ok 24h w zal od rodzaju kleju) i napewno bedzie dobrze.
jak na moje to nie ty masz pecha, tylko poduszki lubia sie zrywac same, wiekszosc hanek ktore znam(jesli nie wszystkie) mialy pozrywane poduszki.

Maximus1919
03-01-11, 00:24
Tej, co ty gadasz?? Przecież logiczne jest chyba że buda jako buda nie będzie sztywniejsza tylko chodzi mi o to jak auto będzie się zachowywało w zakrętach po zalaniu tych poduszek?? Lepiej/gorzej/bez różnicy, czy będzie bardziej sterowne w zakręcie dzięki temu że sam silnik będzie stabilniejszy?? Już kumasz?? :rolleyes:

zakit
03-01-11, 21:57
teraz kumam twoje pytanie - wiec jak na moje to nie ma zadnego znaczenia(zreszta jak mowilem wczesniej) :)

Maximus1919
03-01-11, 22:19
Dzisiaj jak rozmawiałem z właścicielem 4 gena z zalanymi poduchami tą Siką to wrażenia po zalaniu są takie że w korkach więcej trzęsie kierownicą :o

zakit
03-01-11, 22:36
Dzisiaj jak rozmawiałem z właścicielem 4 gena z zalanymi poduchami tą Siką to wrażenia po zalaniu są takie że w korkach więcej trzęsie kierownicą :o

dokladnie - a jak zlapie kierownice to telepie deska rozdzielczą ;)

kuba_guzik110
06-01-11, 14:57
ja slyszalem ze jak dasz twarde poduchy to jest lepsze przeniesienie mocy na kola a co za tym idzie na asfalt i fura tak nie podskakuje przy ostrym ruszaniu :)

junior20066
07-01-11, 21:10
no dobra panowie ale podajcie mi konkrety co kupic aby pasowało bo dalej nie wiem jaki kolory i co dokładnie

zakit
07-01-11, 22:24
albo zolte albo czerwone, te co ci podalem.

junior20066
07-01-11, 22:48
czyli te 5 co podałes ??

http://www.strong-flex.eu/index.php?...emid=1&lang=pl

zakit
07-01-11, 23:01
ja mam u siebie wkladki dolne, i jest ok, a te pozostale 3 co podalem to sa jakies nowosci i usztywniaja gorne poduszki - nie testowalem wiec nie wiem, ja bym napewno bral te dwie dolne, gorne zawsze mozna zalac klejem do szyb ;)

junior20066
08-01-11, 00:28
spoko dzieki zakit :)

zakit
08-01-11, 16:41
dla informacji na przyszlosc, to dzisiaj dorwalem ksiazke - katalog firmowy Energy Suspensions - tam tez maja te poduszki poliuretanowe. i z tego co katalog mowil to wlasnie przy tych poduszkac poprawia sie przeniesienie napedu na kola, silnik sie nie buja, dzieki czemu nie ma luzow na poloskach itp...

szastal
09-01-11, 12:04
spoko dzieki zakit :)

Jak zmienisz to daj info jak się jeździ po wymianie i czy warto .

junior20066
09-01-11, 16:50
okej :)

szastal
09-01-11, 20:02
okej :)

A tak nie myślałeś żeby może jeszcze dać takie nowe gumki http://www.strong-flex.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=470&category_id=286&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl czy tylko chcesz nowe silnika bo się zrywają ?

Tak i doczytałem sobie że silniki "D"

junior20066
09-01-11, 21:37
to by sie tez przydalo usztywni troche masz to u siebie ?? duzo daje?

zakit
09-01-11, 23:05
to by sie tez przydalo usztywni troche masz to u siebie ?? duzo daje?

duuuzo daje - ja mam wlasnie ten zestaw u siebie, betonowy drazek jest ;) zdecydowanie lepiej sie biegi wbija... w polaczeniu z shortem jest miazga, i kreci suty :)

lukwycz
09-01-11, 23:27
Właśnie chciałbym sobie takie cudo zafundować, ale u mnie już teraz lewarek zmiany biegów dość mocno drga, a po wymianie tego zestawu (tulei i tej podłużnej poduszki) pewnie to się pogłębi :(
Czy ktoś z Was się orientuje, która poduszka silnika jest głównie odpowiedzialna za latanie lewarka? A może właśnie gumowe odpowiedniki tego zestawu są już na wykończeniu?

zakit
09-01-11, 23:29
Właśnie chciałbym sobie takie cudo zafundować, ale u mnie już teraz lewarek zmiany biegów dość mocno drga, a po wymianie tego zestawu (tulei i tej podłużnej poduszki) pewnie to się pogłębi :(
Czy ktoś z Was się orientuje, która poduszka silnika jest głównie odpowiedzialna za latanie lewarka? A może właśnie gumowe odpowiedniki tego zestawu są już na wykończeniu?

raczej te gumki z linka, ew same tuleje drazka tez moga byc na koncu...

junior20066
10-01-11, 00:44
okej zakit to musze tez sobie sprawic te cudo aby rwalo mi suty :)

szastal
10-01-11, 10:27
okej zakit to musze tez sobie sprawic te cudo aby rwalo mi suty :)

Tylko jak jest na stronie "do silników D" więc nie wiem czy podpasuje do naszych silników, czy są jakieś różnice skoro tak piszą, ale tak właśnie myślałem że jak brać to razem z usztywnieniem drążka

lukwycz
11-01-11, 13:25
Tylko jak jest na stronie "do silników D" więc nie wiem czy podpasuje do naszych silników
Dostałem odpowieź z Bikopuru:
"Sama poduszka jest identyczna we wszystkich modelach Civic'a CRX'a od 88-00 ,natomiast tulejka pasuje tylko do słabszych silników D serii, w mocniejszych serii B tulejka jest trochę inna."
Przepraszam za offtopic, ale może komuś się przyda :)

PS
Jeśli dostaną tulejkę do B serii, to bez problemu dorobią. Ja niestety nie mam wolnej takiej tulejki żeby wysłać, może ktoś z Was ma ? :)

junior20066
12-01-11, 02:09
ja tez nie mam takiej tulei ;/

szastal
12-01-11, 08:38
ja tez nie mam takiej tulei ;/

Też z nimi gadałem bo bym chciał jeszcze na tylnego staba 18mm i nie mają w ofercie, skontaktuje się z aso i jak cena nie będzie z kosmosu to może wezmę taką i podeślę im bo fajna sprawa by była.

szastal
13-01-11, 21:52
Ma ktoś pomysł jaki nr będzie miała ta tuleja nr 18 http://www.hondaoriginalparts.com/honda_car_parts_selection_pfk.php?block_01=17ST301&block_02=B__3400&block_03=17361

zakit
18-01-11, 00:26
ja mam na stanie kilka takich tulei droazkow do B serii, ale to by sie musial ktos z bikopuru ze mna skontaktowac, bo tak to nie wiem czy po prostu mam im to slac czy jak?

pytasz o nr seryjnej tulei? na tym ruskim katalohu online moze znajdziesz ten nr.

szastal
18-01-11, 11:03
Można do nich napisać albo dam ci maila , tylko pan wyraźnie powiedział że muszą być nowe.

szastal
19-01-11, 00:06
Trafiłem przypadkiem na to, ale może się nada http://jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&category_id=45&flypage=flypage.tpl&product_id=289&option=com_virtuemart&Itemid=10

lukwycz
19-01-11, 15:19
Chyba o to chodziło. Zadałem im pytanie czy pasuje do 5d/aero w serii B, ale prawie jestem pewien, że tak.

edit:
Pasuje do angielek!

szastal
19-01-11, 17:06
No jak do B to do B, ja mam info takie :

Witam!
W tej chwili mam jeden komplet ale zarezerwowany dla klienta.
Mam też w drodze ale zestaw czerwony. W ciągu najbliższych dni powinien być w Polsce.
Proszę pytać za ok tydzień, może klient nie weźmie to odsprzedam

Zagadam z nimi w przyszłym tygodniu czy mają , jak je dostanę i ściągnę do siebie to mogę trochę poczekać i do bikopur podesłać na wymiar.

szastal
03-02-11, 10:38
ktoś jest tu zainteresowany takim zestawem do usztywnienia z bikopuru, bo będę miał te ES z jdmshop i nie wiem czy mam wysyłać żeby z wymiarowali w bikopurze czy już nie potrzebne ?

lukwycz
03-02-11, 17:29
Ja jestem zainteresowany, tylko, że w jdmshop są trudno dostępne.

szastal
04-02-11, 13:02
Ja jestem zainteresowany, tylko, że w jdmshop są trudno dostępne.

Ja prawie 2 tygodnie je załatwiałem, dlatego pytam czy dać je na wymiar do bikopuru, bo będę chyba wysyłał poduszki tylnego stabilizatora od mb6 bo też nie mają w ofercie i ciężko je dostać.

lukwycz
04-02-11, 17:16
To wyślij. Byłoby super, bo na przyszłość w bikopurze będą na pewno łatwiej dostępne niż tam. Poduszki staba też, bo już też o nich myślałem. Na pewno znajdą się chętni na to :)

szastal
04-02-11, 19:29
To wyślij. Byłoby super, bo na przyszłość w bikopurze będą na pewno łatwiej dostępne niż tam. Poduszki staba też, bo już też o nich myślałem. Na pewno znajdą się chętni na to :)

Ale te od staba do mb6 to jeszcze dłużej załatwiam, tzn znajomy w IC szuka odpowiednich bo na razie dostałem takie które powinny pasować a kompletnie nie pasują, szybciej dostałem łączniki 555 niż te gumy, jaka będę miał komplet to będę się z nimi kontaktował w tej sprawie.

szastal
07-02-11, 22:27
Potwierdzam że mam na miejscu już tą tuleje do drążka ES czerwony, jutro jadę pojeździć po mieście w sprawie tych poduszek do tylnego staba a później już tylko bikopur

junior20066
11-02-11, 17:07
o to fajnie czekam na info

szastal
03-03-11, 19:57
dostałem odpowiedź z bikopur więc możecie się powoli pytać u nich o tą tuleje do drążka zmiany biegów, ja już nie długo założę ale ES bo akurat mam taki komplet :

"W ciągu 1-1.5 najbliższego tygodnia powinienem mieć gotową tuleję stabilizatora i drążka skrzyni biegów. "

lukwycz
04-03-11, 12:36
Super! dobra robota :) Będę śledził kiedy wprowadzą do sprzedaży i zakupię sobie.

szastal
04-03-11, 14:55
Wiem że ja dostanę jakoś w miarę jako pierwszy i prosił mnie żebym dał fotki jak to na aucie leży i pewnie jak będzie ok to wprowadzą do sprzedaży .

Djadi
21-03-11, 16:04
Pytanko mam bo chyba się machnąłem kupiłem silikon do szyb czy to również zda egzamin zamiast kleju do szyb ??

szastal
01-04-11, 12:46
Jeśli chodzi o tuleje do drążka zmiany biegów to ja już dostałem, ale jakoś w przyszły wekend się za to wezmę o ile czas pozwoli , ale do B są już w ofercie na wzór tych ES które podesłałem .

kżyhó
23-10-11, 14:21
czy objawem "wywalonych" poduszek silnika są drgania całej budy? mam tak szczególnie po włączeniu się vteca.

zakit
23-10-11, 22:28
raczej odwrotnie, przy twardych poduszkach cala buda drzy. wielka mi filozofia zejsc pod samochod i zobaczyc w jakim stanie sa poduszki.

kżyhó
24-10-11, 11:25
raczej odwrotnie, przy twardych poduszkach cala buda drzy. wielka mi filozofia zejsc pod samochod i zobaczyc w jakim stanie sa poduszki.
dzięki zakit :rolleyes:

Budziniak
25-10-11, 19:38
Pytanko mam bo chyba się machnąłem kupiłem silikon do szyb czy to również zda egzamin zamiast kleju do szyb ??
śmiem wątpić. Silikon po wyschnięciu jest bardzo elastyczny i dużej różnicy nie odczujesz.

zakit
29-10-11, 11:40
śmiem wątpić. Silikon po wyschnięciu jest bardzo elastyczny i dużej różnicy nie odczujesz.

nie wiem jak jest z 'silikonem do szyb' bo klej do szyb jest z calkiem twardej mieszanki poliuretanu i po zaklejeniu nim poduszek, zachowują sie bardzo podobnie do tych co ja mam, czyli zolte(najtwardsze) z bikopuru.

lukasz-lukasz
30-10-11, 08:46
Czy zalanie klejem samych tylko tych dolnych poduch które przykręca się od spodu do podłużnic strasznie wpłynie na przenoszenie drgań na budę?

zakit
30-10-11, 11:29
samo zalanie klejem nie, bedzie to czuc ale nie jest to uciazliwe.

zabas
21-05-13, 19:47
ale nie istnieja gotowe poliuretanowe poduszki tylko ich wkładki tak ?

pytam bo mam peknięta w jednym miejscu, mocno zuzyta poduszke silnika i zastanawiam sie własnie czy trzeba ja wymienić czy pomimo tego pękniecia wystarczy wsadzić wkładki poliuretanowe ?

kivik
21-05-13, 23:37
istnieją np. Hasport robi takie mocowania.

zakit
27-05-13, 14:03
ale nie istnieja gotowe poliuretanowe poduszki tylko ich wkładki tak ?

pytam bo mam peknięta w jednym miejscu, mocno zuzyta poduszke silnika i zastanawiam sie własnie czy trzeba ja wymienić czy pomimo tego pękniecia wystarczy wsadzić wkładki poliuretanowe ?

nawet jak masz peknieta to wystarczy ze kupisz wkladke.

ja jak kupowalem wkladki bylem jeszcze mlody i glupi, i myslalem ze stary element gumowy nalezy wyciac, wycialem go a tu zonk, jak przyszly poduszki to mały zonk bo to nachodzi na seryną gume - duzo nie myslac we wglebienia na seryjna gume wlalem poliuretan, skrecilem srubkami z zestawu, zalozylem na samochod - efekt bombowy - tj twardo jak cholera, ale żółte poliuretany są jak beton...wiec nic dziwnego :)

zabas
28-05-13, 20:17
o dzieki zakit za odpowiedz bo cena poduszki = cena wkładki wiec od razu lepiej troszku performance walnać zamawiajać wkładki :D

Karpiczek
28-05-13, 22:29
A po założeniu tych wkładek nie pojawiają się większe drgania całego nadwozia? Występują jakieś negatywne skutki?

lukwycz
28-05-13, 23:31
A po założeniu tych wkładek nie pojawiają się większe drgania całego nadwozia? Występują jakieś negatywne skutki?

Jeśli pytasz o poliuretanowe wkładki dolnych przednich poduszek, to u mnie na postoju drży kierownica, w rezonans wpada schowek przed pasażerem, gniazdo pasów jeśli się ich nie zapnie, ostatnio coś w zasuwie szyberdachu i coś w oparciu tylnej kanapy, aha i jeszcze w środku drzwi kierowcy :) Teraz mam dwie drogi: albo ponawiercam te wkładki, żeby je trochę "złagodzić", albo zajmę się eliminowaniem tych wszystkich wkurzających dźwięków, ale na pewno wkładek nie zdejmę, bo fajnie sztywno silnik siedzi.

Michalll_1991
29-05-13, 13:38
jakby ktos chcial zalewac to akurat znalazlem topic ;)

http://www.d-series.org/forums/diy-forum/15434-diy-homemade-polyurethane-engine-mounts.html

dystans6
30-10-13, 13:26
Panowie, to zalanie klejem do szyb zastąpi wkładki? Czy jednak lepiej wydać więcej kasy i kupić te wkładki?

Camellia Racing
30-10-13, 14:24
Jeśli pytasz o poliuretanowe wkładki dolnych przednich poduszek, to u mnie na postoju drży kierownica, w rezonans wpada schowek przed pasażerem, gniazdo pasów jeśli się ich nie zapnie, ostatnio coś w zasuwie szyberdachu i coś w oparciu tylnej kanapy, aha i jeszcze w środku drzwi kierowcy Teraz mam dwie drogi: albo ponawiercam te wkładki, żeby je trochę "złagodzić", albo zajmę się eliminowaniem tych wszystkich wkurzających dźwięków, ale na pewno wkładek nie zdejmę, bo fajnie sztywno silnik siedzi.

Ile masz obrotów na jałowym w postoju ?