Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Teleskopy tylnej szyby w V gen

krzyss
01-01-11, 21:55
Czy ktoś wymieniał teleskopy podtrzymujące tylną szybę w civicu 5g?
Moje teleskopy się skończyły i szukam nowych. Szukajka nie pokazała żadnych wyników dla 5 gena.

zakit
01-01-11, 21:56
no wymieniał i co? pytasz o instrukcje czy jak?

jerzyk
02-01-11, 01:01
hmm...ciężko jest mi odpowiedziec na to pytanie...Jenak postaram sie pomóc hihi.... Kolega źle zadał pytanie ale pomożemy:) Jesli chdzi Ci o amorki to plecam wszelkie aukcje internetowe jeśli chciałbyś kupic...no a w sumie jeśli chodzi Ci o wymiane to chyba kluczyk 13 żeby odkręci...a tak poza tym to nie wiem no ale o co chodzi?

reaktor
02-01-11, 01:58
może chodzi o to że szuka nowych w sensie zamienników
moim zdaniem to bez sensu kup uzywane na allegro za 30zł

krzyss
02-01-11, 06:27
Źle się wyraziłem. Szukam nowych oczywiście. Z wymianą to już bajka.
Znalazłem coś takiego i chciałem zapytać o opinię (do 5 gena jest mały wybór, do MB pasują siłowniki od felicji po 15 zl/szt.)
http://allegro.pl/sprezyna-gazowa-tyl-honda-civic-eg-ej-91-95-i1370636012.html
http://allegro.pl/silownik-klapy-honda-civic-eg3-eh-eg6-eg5-eg9-wro-i1365452759.html

Jakie macie doświadczenia?
Reaktor, z oczywistych względów wolałbym nowe siłowniki.

mayday-82
02-01-11, 11:09
i oczywiście pewnie ci teraz chodzi o to że drogo tak?? mówi się życie i kupuje proste bo kupisz od czegoś innego i nie podejdą lub podejdą ale będą ciężko chodziły, zacinały się itp

krzyss
02-01-11, 12:11
Nie - cena jest ok. Choć nie byłoby mi przykro gdyby pasowały od tico i kosztowały 15 zł :-)
Bardziej interesuje mnie ich jakość - czy to nie chińszczyzna i po roku będzie do wyrzucenia. Dlatego pytam czy wymienialiście i jakie są sprawdzone.
Nie patrzałem jeszcze ile kosztują w serwisie - ale jeśli kpl. kupię do 120 zł, to się nie zastanawiam i biorę oem.
Swoją drogą, czy po otwarciu zamka i podniesieniu szyby ok. 10 cm wasze teleskopy same dalej ją unoszą? Tak to powinno działać moim zdaniem. U mnie od początku były słabe i trzeba było szybę podnieść ręcznie do samej góry. Teraz już nawet nie są w stanie w ogóle jej utrzymać.

mayday-82
02-01-11, 12:18
Nie - cena jest ok. Choć nie byłoby mi przykro gdyby pasowały od tico i kosztowały 15 zł :-)

jest na to jeden prosty sposób zmierz swoje i te od tico czy od czegoś tam jeszcze i odpowiedz będziesz miał gotową ale tak jak mówisz jeśli OEM by kosztował do 120zł to tylko takie bym kupił

zakit
02-01-11, 14:06
a nie lepiej kupic ci uzywane? zaplacisz 30 zl i tez beda dzialaly- masz pewnosc ze beda pasowaly.

Chipsy2
02-01-11, 14:17
Słuchaj może masz rację. Ale jak by faktycznie OEM kosztował te 120 to też osobiście nie bawił bym się w używkę bo jest duże prawdopodobieństwo że mają za sobą podobną ilość lat co te które ma aktualnie a to nie da mu gwarancji że podziałają choćby rok.

zakit
02-01-11, 14:30
Słuchaj może masz rację. Ale jak by faktycznie OEM kosztował te 120 to też osobiście nie bawił bym się w używkę bo jest duże prawdopodobieństwo że mają za sobą podobną ilość lat co te które ma aktualnie a to nie da mu gwarancji że podziałają choćby rok.

to prawda, ale powiem ci ze sam mam na stanie kilka tanich silownikow(w kompletach) i wiekszosc z nich bylo tak sprawnych ze podnoszac szybe malo mi zebow nie wybilo - nie wiem - moze sa nowe, zamienniki lub oemy ale dzialaja nadwyraz dobrze ;) i osobiscie swoje bym wymienil na wlasnie takie, bo nawet jak padna za pol roku czy rok to sobie wezme kolejne, bo koszta sa smieszne.

krzyss
02-01-11, 16:11
Dokładnie. Ciężko będzie wyrwać używki oem w dobrym stanie. Moje od początku były już słabe i co prawda działały, ale już nie podnosiły szyby tylko ją ledwo trzymały. Jak przyszedł pierwszy lepszy mróz to padły całkowicie i nie są w stanie utrzymać nawet ciężaru szyby. Nie chcę kupować używek z którymi po miesiącu będzie taka sama historia.

zakit, jeśli masz oem w tak dobrym stanie to może się skuszę. Sprawdzę jeszcze jutro ile w aso zawołają za nowe.

PS. Rozumiem że na mrozie też szybę bez problemu podnoszą do góry?

zakit
02-01-11, 16:14
byly sciagane jak jeszcze mrozu nie bylo, ale teraz jak leza w warsztacie, nadal ich nie moge scisnac wiec masz gwarancje ze dzialaja ;) pytaj ile w aso i pisz z ciekawosci.

sivy
02-01-11, 17:19
no no napisz ile w aso tez jestem ciekaw

dj-napster
02-01-11, 18:00
Miałem taki temat zakładać bo moje siłowniki tylko trzymają szybę, jednak ja chcę żeby było przynajmniej tak jak w nowej serii, czyli lekko ręką podnosimy szybę (jakieś 5 cm) a ona sama otwiera się na max.
Kupiłem inne używane OEM ale też szału nie robią i trzeba by zainwestować w jakieś nowe.

No i zastanawiam się czy szło by włożyć siłowniki które same otwierały by szybę po przyciśnięciu przycisku na pilocie (bo mam taką opcję uruchomioną u siebie). Za mocne siłowniki pewnie za szybko podnosiły by szybę, za słabe znowu nie oderwały by szyby z pozycji dolnej...
Teraz samochody mają właśnie taka opcję, dla mnie była by ona przydatna (nie chodzi o szpan tylko wygodę :P).

Skoti
02-01-11, 20:40
Ja widze 2 rozwiązania. uzywek bym nie kupował ponieważ jakby na to nie patrzeć siłowniki będą miały już troche czasu i na 100% nie będą miały takiej sprawności jak nówki.
Albo OEM ale to zależy od ceny, ktorej też jestem ciekaw albo zamiennik, który nie sądze żeby akurat rok podziałał tylko o wiele dłużej

sivy
02-01-11, 21:44
teoretycznie producent daje 24miesiące gwarancji

krzyss
04-01-11, 11:11
haaha...... w aso zawołali ~ 400 zł / sztukę :-)
zamówiłem już allegrowe za 31 zł/szt. i czekam na dostawę.