Zobacz pełną wersję : pytanie o tłumik środkowy
djhubertusss
31-12-10, 15:31
Witam. Rozsypał mi się tłumik środkowy i muszę kupić nowy. Ale jak przeglądam allegro to są do silników 1,4 i 1,6 a ja mam d15z8. Moje pytanie brzmi czy te tłumiki od 1,4 podejdą?
Wydaje mi się, że nie. Jak wymieniałem środkowy u siebie to gość który zamawiał mi tłumik za drugim razem dopiero dobrze trafił. W katalogu producenta były podane różne wersje.
Metalizator
31-12-10, 16:50
Wywal go całkiem, zrób sobie przelotowy
skolopendra
31-12-10, 18:14
od 1,4 podejdą?
tak
zrób sobie przelotowy
środkowe już są przelotowe
Witam. Rozsypał mi się tłumik środkowy i muszę kupić nowy. Ale jak przeglądam allegro to są do silników 1,4 i 1,6 a ja mam d15z8. Moje pytanie brzmi czy te tłumiki od 1,4 podejdą?
Tematów o tym pełno, a nie pomyślałeś żeby najpierw podjechać na jakiś warsztat gdzie ci to założą, z tego co ja pamiętam to do mojego mieli chyba 200-250zł z montażem, zawsze jak co dostaniesz jeszcze z 24mc gwarancji, chyba że chcesz taką zwykłą puszkę i te trochę pogiętych rur założyć sobie samemu za ~100zł
djhubertusss
01-01-11, 15:07
byłem w warsztacie i gościu krzyknął taka cenę że zwaliło mnie z nóg. Krzyknął za sam środkowy tłumik 300zł a wole samemu kupić i zaoszczedze trochę kasy na tym. Kanał mam w domu więc to nie problem. A z tego co przeglądałem oferty allegro to za 100zł kupię do 1,4 1,6 i też z gwarancją 24 miesiące. To po co przepłacać? Ja tylko chce się upewnić czy podejdą te tłumiki do 5D d15z8
Faktycznie cena trochę nie tego, bo mi ost za takie siano ale bez tłumików wyspawali rury od kolektora do końcowego, a taka gwarancja z allegro to wierzysz w nią ? Bo jak mi coś strzeli to podjadę na warsztat i robią, a tak to co ? Zdejmiesz, wyślesz i będziesz czekał co koleś z tym zrobi, jak by nawet odesłał nowy to minimum tydzień bez auta jest, więc sam się zastanów gdzie zaoszczędzisz
djhubertusss
02-01-11, 09:12
no wiem że to nie ma sensu ale co nowe to nowe i z tym miałbym spokój jakiś dłuższy czas
skolopendra
02-01-11, 10:56
kup nierdzewny ,będzie na lata
MichuCivic1997
05-01-11, 00:55
Sprawdź na stronie firmy Asmet i Marix
Koszt ok. 130zł
Środkowy z 1.4 i 1.6 nie pasuje do 1.5, ponieważ te z 1.4 i 1.6 mają krótszą rurę dlatego że między kolektorem a środkowym mają jeszcze katalizator. W 1.5 kat znajduje się w kolektorze przed silnikiem i tłumik środkowy jest z nim łączony bezpośrednio, stąd dłuższy i tylko taki podchodzi bez rzeźby.
Tu można popatrzeć o czym mówię http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_system_list.php?query_nr=6&make=&model=Civic&body=Hatchback&cartype=&fuel=&year=1997
Tańszych zamienników do 1.5 nie brakuje.
Tańszych zamienników do 1.5 nie brakuje.
Właśnie dzisiaj jak kwity przeglądałem trafiłem na paragon z wymiany środkowego - 140zł (już z robocizną) tłumik firmy ferroz.
środkowy ferroza polecam sam go wymieniałem u siebie pasuje bez rzeźby a też mowa o d15z8. Po roku nie ma śladów korozji dobrze się trzyma. Ale końcowych już tej firmy nie polecam. Brzydki dźwięk.
Końcowy to najtańszy wm sport hałas jest akceptowalny i mega przyjemny:D
A jaki tlumik koncowy polecacie zeby wyeliminowac jak najwiecej halasu?:)
skolopendra
06-01-11, 10:33
jak najwiecej halasu?
komorowy