Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Świece zalane olejem

Dzida
04-01-07, 14:08
Jakiś czas temu (2-3 miesiące) miałem problem. Furka przerywała mi na gazie pod obciążeniem, najczęśniej przy ruszaniu. Na jednym garze uciekała mi iskra. Rozkminiłem że problemem jest olej, który zużytą uszczelką gniazda świecy kapie mi na NGK. Nie były to jakieś spore ilości, ale dało się olej strzepać i umazać sporą powierzchnię. Po przetarciu świeczki szmatą nasączoną benzyną ektrakcyjną problem ustępował dopóki nie stuknęło ze 100 km. Potem to samo, od nowa przecieranie.

Zacząłem poszukiwania uszczelek na gniazda świec, zjeździłem sporo sklepów, dostałem w intercarsie. Zestawik Elring (poniekąd dobry) pod dekiel + gniazda świec, made in japan.

Chciałem usmażyć 3 kotlety na jednej patelni, czyli wyregulować zaworki, więc całością pojechałem do mechanika, bo zrobiłbym to sam.

Odbieram furke, pytam czy wszystko pasowało, podobno tak, zaworki wyregulowane, uszczeleczki zmienione. Wyjeżdżam od mechanika, banan, fura nie szarpie, śmiga. Miesiąc nie szarpie, 2 miesiące nie szarpie. Jeździ idealnie.

A wczoraj zajrzałem w świeczki... Nie sądziłem że taka ilość oleju może pływać w moich świeczkach. Po prostu kieliszek spod kazdego kabla, teraz wszystko spłynęło na tłoki, niech będzie. Najbardziej zastanawia mnie to, że fura mi nie szarpie... Jest mi ktoś w stanie to logicznie wytłumaczyć? :|

P.S. Już myślałem, że furka zaczęła palić olej, a się cfaniak wylewa szparami :D

Pozdros czytelnikos :)

wieshaq
04-01-07, 14:34
podobno jesli chodzi o uszczelki na gniazda to tylko hondowskie daja pewnosc ale podkreslam to tylko sluchy

dodaj silikonu wysokotemperaturowego takiego jak pod uszczelke dekla

Dzida
04-01-07, 17:01
Sylikon fe.

Jeszcze nie był używany w silniku za mojej kadencji, coś wykmninie :)

rem36
04-01-07, 17:15
akurat w tym przypadku swietnie spelnia swoja funkcje, a na uszczelke dekla nawet nowa trzeba go i tak dac...

kubior
04-01-07, 18:41
Halo?? Na nowa uszczlke pokrywy zaworow dawać silikon?? po co??
Jestem przeciwny, popierem dzide -silikon fe.

M1
04-01-07, 22:48
Halo?? Na nowa uszczlke pokrywy zaworow dawać silikon?? po co??
Zgoda bron Boze :D

zakri
04-01-07, 22:57
hondowskie uszczelki nie sa drogie, wiec nie ma co wciskac zamiennikow.
o silikonie gdziekolwiek ZAPOMNIJ!

rem36
04-01-07, 23:11
to sprawdzcie w manualu ze trzeba go dac... ja nie wiem oco chodzi z tym silikonem to jakis wstyd go urzyc czy jak? nie jest sie teraz trendi jak sie ma silikon w samochodzie? bo nei ogarniam???

skrzynia biegow nie ma uszczelki tylko jest zlozona na silikon ... tyle ze sie to tak nie nazywa tylko- costam, costam, numer, org. hondy.

Dzida
04-01-07, 23:16
Ziomie, piszesz żeby rzucać sylikon przy składaniu dekla od zaworów. Nie wytłumaczysz mi po co, bo w moim przypadku na zewnątrz nie wydostają się nawet opary oleju. Jest sucho i tyle. Na poprzednich styranych uszczelkach było dobrze bez sylikonu, więc pytanie brzmi, po co?

Sylikon kojarzy mi się z półśrodkiem i tyle, a nie lubię w samochodzie mojego taty (8)) robić tak, żeby było tylko zrobione :)

zakri
05-01-07, 10:43
silikonem niczego sie nie uszczelnia,
uszczelnia sie tak zwaną pastą uszczelniająca ktorą mozna nabyć w ASO.
Ma taki siwy/srebrny kolor.