PDA

Zobacz pełną wersję : Lakier biała perła

TrOuBLE
30-12-10, 18:25
Witam.

Czy są jakieś ograniczenia/specyficzne wytyczne jeśli chodzi o mycie/utrzymanie lakieru biała perła?
Z tego co wiem z lakierem matowym jest dużo problemów stąd moje pytanie.

Oczywiście żadnego mycia w myjniach automatycznych nie będzie;)

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Ca$h
30-12-10, 20:26
www.kosmetykaaut.pl ;)

kupić szampon, 2x wiadro z castoramy, grid'a do wiadra, rekawice z mikrofibry :)

TrOuBLE
30-12-10, 20:40
www.kosmetykaaut.pl ;)
kupić szampon, 2x wiadro z castoramy, grid'a do wiadra, rekawice z mikrofibry :)

A gdybym chciał podejść bardziej leniwie do tematu :) i oddać do zwykłej myjni ręcznej? Czy lakier perłowy powinien być jakoś inaczej traktowany? Czy myje się po prostu tak samo?

mateusz199
30-12-10, 21:14
Witam. Jeśli mógłbym coś doradzić , to jednak warto zagłębić się na stronce, którą podał Ca$h można znaleźć min. podstaw jak zadbać o lakier. A wiadomo lakier na naszych hondach czy innych nowych autach jest bardzo delikatny. Ogólnie perłę można myć tak samo jak każde inne auto jedynie przygotowanie powierzchni pod odzywki woski etc. może się różnić w zależności od koloru. Pozdrawiam.

Ca$h
31-12-10, 13:41
Jak leniwie to chyba lepiej wejsc na forum i znalesc kogos kto uwaza to za pasje, a takich tam nie brakuje i jest z Twojej okolicy i za jakas kase umyje i zabezpieczy auto jak nalezy :P
Póki nie posiedziałem na tym forum to nie wiedziałem jak łatwo można "skrzywdzić" lakier, a tym bardziej, że istnieją inne środki niż K2, turtle wax, autoland... :P

TrOuBLE
01-01-11, 11:38
Dzięki Panowie za pomoc.
A z forum na pewno skorzystam!
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:)

julian
01-01-11, 12:50
Arku - o każde auto warto dbać "trochę bardziej". Lakier perłowy nie jest matowy, jest tak samo błyszczący jak każdy metalic czy akryl. Lakiery matowe ma w ofercie Mercedes Benz (zarezerwowane dla SLS oraz E i C AMG), zwykle za dopłatą ok. 20 000PLN ;)

Jeśli chodzi o pielęgnacje auta - jak pewnie już zauważyłeś na kosmetykaaut.pl można by o tym książki pisać. Ja polecam albo mycie własnoręczne tak jak powiedział Piotr na początku albo zakup podstawowego zestawu kosmetyków i oddawanie auta na bardzo dobrą myjnię ręczną, która będzie myła auta Twoimi kosmetykami.
Bazą jest szampon o neutralnym ph, gąbka bezsilikonowa/rękawica z mikrofibry, ręcznik waflowy do wycierania (nigdy nie pozwól na używanie ściągaczek do wody na Twoim aucie) i Quick detailer.
Ja bym się jeszcze zaopatrzył w jakiś przyzwoity wosk.

JCK
01-01-11, 17:16
Dlaczego nie wolno używać ściągaczek?

Ca$h
01-01-11, 18:24
Dlaczego nie wolno używać ściągaczek?
Bo rysuja lakier :P nigdy auto nie jest tak idealnie czyste zeby nie trafil sie jakis paproch, ktorym potem przeciagniesz po calym elemencie taka sciagaczka

iced_devil
02-01-11, 16:37
rozumiem Arek, że to nowy nabytek to CR-Z ;)

TrOuBLE
02-01-11, 21:18
rozumiem Arek, że to nowy nabytek to CR-Z ;)
Się zgadza:D. Jak coś zapraszam do działu Inne Hondy;)

iced_devil
03-01-11, 20:12
zajrzałem :) gratuluję zakupu, muszę powiedzieć że chciałbym to auto mieć na dojazdy do roboty ;)