Zobacz pełną wersję : Brak napięcia w całym aucie!
kryniu honda
27-12-10, 13:05
Witam klubowiczów a zarazem proszę o poradę! Mam następujący problem. wcałym aucie brak jest napięcia nic nie działa aku jest sprawny,zauważyłem że spalił mi śię główny bezpiecznik,próbowałem spiąć go na krótko ale drucik też się przepala,dodam jeszcze ze auto stało bez jazdy ok 4 m-ce.Pomóżcie,Pozdrawiam!
Sprawdź wszystkie kable gdzie możesz, punkty masy, czy nic nie jest przegryzione.
To wygląda na dobre zwarcie.
kryniu honda
30-12-10, 10:13
Witam i dzięki za podpowiedź,niestety nigdzie nie znalazem zwarcia,Hondzinke zawiozłem do elektromechanika który powiedział ze zwarcie powoduje odwrotnie naładowony aku i do tego prawdopodobnie spaliły się diody na altenatorze,teraz czekam na naprawe zobaczymy ile krzyknie za naprawe!
skolopendra
30-12-10, 12:33
ze zwarcie powoduje odwrotnie naładowony aku
ciekawa teoria :rolleyes:
więc obróć aku :)
ciekawe kiedy się naładował odwrotnie ja stał 4 miesiące :) winą może być zwarcie na alternatorze lub rozruszniku.
do rozrusznika nie ma bezpiecznikow, do alternatora jest (80-100A)
kryniu honda
04-01-11, 20:57
Witam was wszystkich!W sprawie aku sytuacja wygląda następująco.Jak wspominałem wcześniej nie było mnie 4-mc więc aku choć nowy to lekko osłab więc poprosiłem znajomego żeby go podładował po włożeniu akumulatora do auta nastąpiło zwarcie.
skolopendra
04-01-11, 20:59
więc poprosiłem znajomego żeby go podładował po włożeniu akumulatora do auta nastąpiło zwarcie.
masz nauczkę, nie oddawaj jej w obce ręce :D
pewnie odwrotnie podłączył aku
kryniu honda
05-01-11, 17:19
Dziwne że nie wywaliło mu bezpieczników w prostowniku!