PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia czy sprzeglo?

Frydzio
27-12-10, 09:29
witam

wiem, ze takich tematow bylo sporo, ale w gruncie rzeczy kazdy przypadek jest inny. Opisze wiec swoj:

auto d15b7+ modyfikacje. W ten sam dzien, keidy owijalem bandazem termo 4-2-1 kiedy hamowalem biegami na jedynce i dwojce slychac bylo dziwny dźwięk, jakby coś rzęziło. ostatnio kiedy odpalilem auto i wrzuclem bieg cos jakby strzelilo i samochod zgasl. Nie dalo sie go odpalić przez kilka minut. Zdjąłem pokrywe, sprawdzielm rozrzad. Był OK więc odppaliłęm ponownie. Z okolic skrzyni dobywał się stukot jak by ktos w nią walił młotkiem. Wcisnąłem sprzerglo - stukot ustał. Po chwili całkowicie ucichł. Podczas jazdy do domu znowu nastał i tak w kółko. Obecnie ciągle go słychać, zdecydowanie dobywa się za okolic skrzyni. Jest bardzo głośny, niczym diesel. Przy wciśniętym sprzegle jest cisza, ale podczas hamowania biegami wyje jak wyło. Z ekspertyz kumpli wynikałoby ze to skrzynia. A co wy o tym myślicie, bo obstawiają jeszcze łożysko sprzęgła?

bulikcbr
27-12-10, 09:34
z tego co piszesz wynika że łożyska na skrzyni

Nemereth
27-12-10, 15:09
Łożysko przy sprzęgle. Mam to samo.

Co do wycia przy hamowaniu to nikt nie powie póki nie rozbierz i nie sprawdzi. Może sunchro może coś innego...

Frydzio
27-12-10, 15:32
czyli sprzeglo czy skrzynia? i dwa - mozna tak sie z miesiac pobujac, czy ryzykuje awarię, ktora zatrzyma mnie w srodku miasta?

Nemereth
27-12-10, 16:01
Można się i bujać rok jak ja do tej pory a można po jednym dniu już się nie bujać ;p

Stuki łożyska sprzęgła cichną po wsiśnięciu pedału sprzęgła. Wtedy łożysko tarczy sprzęgła.

Harczenie na obrotach to wewnątrz skrzyni. Przyczyna może synchronizatory może luz na wałku biegów może wybieraki albo starte biegi łomocża o siebie... kto wie ? ;f

kamix666
28-12-10, 09:14
łożysko oporowe panowie

Frydzio
28-12-10, 11:12
mechanik stwierdzil ze na 90% skrzynia, choc sprzeglo rowniez moze byc ostro walniete. Stad wniosek zeby za jednym razem kupic sprzeglo i jak sie okaże że trzeba wymienic to i to, wtedy skombiinujemy skrzynie

a na razie za jego radą - "jeździć póki się nie roz*******i" ;)

kamix666
29-12-10, 08:51
a moze lepiej wczesniej rozebrac duzo roboty z tym nie ma i sprawdzic ja u siebie sam wymienilem skrzynie 4 godziny roboty zdjac zalozyc bo jak pisalem wyzej moze byc to lozysko oporowe
pozdro

Nemereth
29-12-10, 10:19
1. bez podnośnika lub kanału się nie obejdzie.
2. trzeba mieć kogoś do pomocy żeby skrzynie zdjąć (nie twierdze, że nie mozna samemu ale tak jest mega latwiej)
3. wypada geometrie sprawdzic potem.

kamix666
29-12-10, 10:33
tu masz racje wszystko bylo. Ale da sie samemu ;)