Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Modyfikacje wnętrza: obicie konsoli środkowej, dodatkowe zegary, nowe fotele.

Saiti
27-12-10, 00:22
Cześć Wam. Jestem co prawda właścicielem Ej6, ale kolega niekorzystający z CKPL posiada EJ9, które bardzo kocha i szanuje. Mianowicie gości u niego D16Z6 które jest aktualnie podczas zakładania turbiny.

Z racji tego, że dostaje niedługo w pracy coroczne uznanie (w kwocie niemałej) chce totalnie zmodyfikować wnętrze. Od razu wtrącę, że piszę ten post, gdyż osobiście mam się wnętrzem zająć (ma chłop dobre serce, da zarobić :D)

Mianowicie, do głowy wpadło mu kilka modyfikacji:
1.wraz z turbo ma wpaść kilka dodatkowych zegarów.
2. Totalnie chce zmienić tapicerkę.
3. Chce dostać lekkie fotele kubełkowe.

I teraz zestaw pytań:
Pyt do pkt1. Gdzie najlepiej umieścić miejsca na zegary? W sumie mają być cztery (w tym woltomierz, który może być ukryty w dowolnym miejscu osobno). Jakie miejsca wg Was będą ku temu najlepsze?

Pyt do pkt2. Czy ktoś ma pomysł jak obić plastiki w samochodzie? Głównie chodzi o oszpecenie przodu, gdyż z tyłu z czasem wleci nowa, przesuwana kanapa i ma być tam "chillout room". Czym to najlepiej obić (kasa nie gra roli). I jak, bo materiał trzeba pozaginać (głównie chodzi o wykładzinę podłogową).

Pyt do pkt3. Jak wykonać takie fotele? Aktualnie ma on fotele z subaru STI (podobno są to fotele Recaro), ale chce to obić skórą oddychającą i zamszem, mają być delikatnie głębsze. Mamy tutaj na celu skopiować fotel (odlać ten plastik i dorobić gąbkę, następnie wszystko zmocować i obić).

Czy da radę to zrobić przez osobę, która jeszcze nie miała do czynienia z tapicerowaniem, ale z laminowaniem jak najbardziej?

Wszelkie rady i pytania służące pomocy proszę tutaj zamieszczać. Z góry Wam dziękuję!

Karot
27-12-10, 00:43
(kasa nie gra roli).

Moze oddaj auto do JAVA zrobia to tak ze urwie dupe :D

PlushaQ
27-12-10, 10:50
O ile obszywanie/wyklejanie boczków drzwi to zrobi amator (widać z resztą w moim temacie), to tapicerki foteli i to ze skóry już napewno nie… potrzebujesz jakiejś profi maszyny do szycia, zeby ścieg był ładny i nie kłuł w oczy, trzeba mieć wyczucie żeby wyszło to ze smakiem i w miare równo. Sądzę, że jeżeli nie masz zamiaru zajmować się nauką tapicerstwa, to laminaty foteli warto byłoby oddać do profi tapicera ;]

Lucas.FK2
27-12-10, 11:12
I teraz zestaw pytań:
Pyt do pkt1. Gdzie najlepiej umieścić miejsca na zegary? W sumie mają być cztery (w tym woltomierz, który może być ukryty w dowolnym miejscu osobno). Jakie miejsca wg Was będą ku temu najlepsze?
No to moim skromnym zdaniem,że na słupku byłoby spoko,chyba,ze bardziej widocznie to w miejsce radia ze 2,3 max wejdą. Można dwa w miejsce radia i dwa w słupek :)

Pyt do pkt3. Jak wykonać takie fotele? Aktualnie ma on fotele z subaru STI (podobno są to fotele Recaro), ale chce to obić skórą oddychającą i zamszem, mają być delikatnie głębsze. Mamy tutaj na celu skopiować fotel (odlać ten plastik i dorobić gąbkę, następnie wszystko zmocować i obić).

Napiszcie/zadzwoncie do Raggaman on zajmuje sie takimi rzeczami.

Saiti
27-12-10, 11:14
Maszynkę do szycia mam bardzo porządną (a dokładniej moja szwagierka, która zajmuje się tym zawodowo, więc i mam osobę do szycia ;)). Więc pogadam jeszcze z nią o fotelach. Powiedzcie mi o zegarach - gdzie najlepiej umieszczać? Żeby było to takie lubiane miejsce ;).

I ta konsola środkowa - jaki materiałem obić? Żeby było praktyczne, oraz ładne. Alcantara? Wolałbym skórę, ale co ładniejsze i praktyczniejsze?

Infi
27-12-10, 12:25
skore na pewno latwiej sie czysci i konserwacja tez jest szybka i latwa, a alkantara z racji iz posiada "wlosie" moze nie byc najlepszym rozwiazaniem chociaz na pewno tanszym niz prawdziwa skora samochodowa.

Saiti
27-12-10, 13:21
Są w ofertach alcantary impregnowane (słyszałem, że teflonem - ale nie jestem pewien, czy dobrze zapamiętałem). Najważniejsze jest tutaj możliwość ułożenia tego na desce - czy to jest na tyle elastyczne, że da radę tym ładnie obkleić deskę?

piroman
27-12-10, 16:16
I ta konsola środkowa - jaki materiałem obić? Żeby było praktyczne, oraz ładne. Alcantara? Wolałbym skórę, ale co ładniejsze i praktyczniejsze?
Ja bym sobie alkantarę w tym miejscu darował, jeśli już ma być coś podobnego to lepiej poflokować

Infi
27-12-10, 18:51
ja wogole bym deski nie ruszal, trudno jest ja sensowne ulepszyc, a bardzo latwo z robic z tego przerost formy nad trescia to w koncu nie jest jakas S klasa aby miec skorzana, a tu w kontrascie do deski beda fotele kubelkowe, OEM deska jest na tyle dobrze wygladajaca ze jedynie mozna sie pobawic z ulepszenia elementow plastikowych, np ramka dookola panelu nawiewu i radia - pokryc ja carbonem lub cos w tym stylu.

czyli w strzeszczeniu - ulepszyc deske tylko poprzez poprawe niewielkich jej elementow a nie ladowac cala w skorze, alkantarze czy floku - ktory wogole dla mnie nie przemawia jesli ktos mam miec robione fotele u tapicera

Saiti
28-12-10, 11:21
Problem jest taki, że na środek wlecą zapewne zegary, przez co trzeba je będzie zintegrować z resztą. Myśleliśmy nad białą skórą na to (fotele będą biało-grafitowe, auto jest białe), na tą górną część deski do linii schowka. Wczoraj wypożyczyłem od tapicera wzornik kolorów, dziś poprzymierzam jak choć trochę słońca wyjdzie.

raggaman
28-12-10, 22:08
To może ja podpowiem w temacie.

Maszynkę do szycia mam bardzo porządną (a dokładniej moja szwagierka, która zajmuje się tym zawodowo, więc i mam osobę do szycia )

Maszyna do szycia odzieży nie podoła w przemyśle tapicerskim ( szycie skóry )..do tego są specjalne maszyny siłowe do ciężkiego szycia.

Kwestia zboczenia..jedni wolą alcantarę ( tworzywo sztuczne ) drudzy flock..a jeszcze inni skórę.. flock się pyli .. alcantara jest cholernie droga..a skóra brudzi się..ale łatwo ją wyczyścic .. chocby nawet mydłem Dave lub chusteczkami nawilżonymi do tyłeczka dziecięcego :)

a alkantara z racji iz posiada "wlosie" moze nie byc najlepszym rozwiazaniem chociaz na pewno tanszym niz prawdziwa skora samochodowa.

I tu się mylisz..alcantara z allegro po 23 zł nie ma nic wspólnego z oryginalną alcantarą ( http://www.alcantara.com/ ), której ceny zaczynają się od 300 zł za metr tego materiału.
Oryginalna Alcantara jest też droższa niż skóra samochodowa.

Co do idei .. ja bym dał deskę we flock.. panel wokół nawiewu w carbon lub kevlar .. zegary umieścił na desce pod szyba ( słupek to tak oklepanie rodem z 2F2F :p ) Fotele czarna skóra gładka z perforowaną i jakąś żywą nić ..czerwona, zielona.. lub pod kevlar żółta.. sufit, słupki czarna alcantara, kierownica jakaś sportowa w perforowanej skórze.. i jest to co najbardziej lubię w hondach..surowy styl. Bo tak oblepic wszystko w skórę to tak pimpiasto rodem z Hummerów z USA :rolleyes:

Nawet cenowo wygląda to tak ( ceny średnie na rynku tapicerskim ) :

Zrobienie sufitu i wszystkim słupków z alcantary - 200 - 300 zł max
Flokowanie deski tunelu środkowego - max 300 zł
obszycie boczków ( tył, przód ) 250 zł max
Obklejenie carbonem panelu - 100 - 200 zł max z tego co się orientowałem
Obszycie kierownicy - 100-130 zł max
Duperadła typu mieszki ze skóry - 50-70 zł
Obszycie foteli dwoma rodzajami skóry - 500- 750 zł / sztuka - max ( ceny u fachowców, a nie kowali robiących z papierzanej skóry :o )

Jak widac nakład finansowy nie poraża..a środek mamy cudny :)

TO takie moje skromne zdanie.