Zobacz pełną wersję : 'pikanie' po przekreceniu kluczyka w wersji usa.
Mam taki dylemat .. dlaczego w wersjach usa po przekrenceniu kluczyka na pozycje zaplon wystepuje 'pikanie' takie jak na tym filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=ESP3Nk1_Mzk&feature=related
da sie to zrobic w wersji eu? co jest za to odpowiedzialne.. moj kumpel mysli ze bezpiecznik starter signal 7.5 A ale jest on w kazdym civiciu nie ma jakiegos glosniczka moze do tego?? ktos cos wie na ten temat??
Umnie pika sygnalizator niezapiętych pasów.
tak, jest to sygnalizator niezapietych pasów. ja to u siebie wylaczylem odlaczaja jeden kabelek od stacyjki, ale czy w wersjach EU jest ta instalacja i wystarczy ja podlaczyc - nie wiem, szczerze to watpie.
a no bardzo mozliwe ze to moze byc to.. hmm w sumie chcialbym to miec
taki dźwięk u mnie w samochodzie wydaje radio. Z tym tylko że są 3 podwójne piknięcia. Nie pamiętam dokładnie ale to jest związane coś ze wzmacniaczem wbudowanym w radio; albo że działa albo przestał działać. Dzieję się to po wyłączeniu radia.
Nie pamiętam gdzie ja to czytałem ostatnio czy tu czy na civic5g, ale wiem, że pod check'a można się jakoś podpiąć i w momencie zapalania check engine będzie Ci pikało.
taki dźwięk u mnie w samochodzie wydaje radio. Z tym tylko że są 3 podwójne piknięcia. Nie pamiętam dokładnie ale to jest związane coś ze wzmacniaczem wbudowanym w radio; albo że działa albo przestał działać. Dzieję się to po wyłączeniu radia.
U mnie Marek jest to samo. Jeśli radio mam jeszcze włączone przed wyłączeniem zapłonu jest 3 piknięcia i mrygnięcia zielonego kluczyka. Natomiast jeżeli radio mam wyłączone przed zgaszeniem samochodu piknięć nie ma.
w mojej kanadyjce sa 4 czy 5 dlugich pykniec, jak zapne pas cichna. chyba ze najpierw zapinam pas potem wlaczam zaplon to nie pyka ;) ale podejzewam ze jezdzimy bez zapietych pasow ;)
thompson17
28-12-10, 11:33
kumplowi w IVgenie to samo- niezapięte pasy, troche jak budzik :D
to samo jak sie odepnie pas np w czasie jazdy to też piknie
Przepraszam, że odświeżam ale ja skolei (zkolei lub z kolei - nie wiem) chciałbym to wkur...ce ustrojstwo wyłączyć,
czy wystarczy kabelki z gniazda od pasa bezpieczeństwa wyjąć i zewrzeć??
czy może wiecie gdzie zorganizować sam zaczep (ucho) od pasa??
na allegro szukam ale same pasy kompletne i cena uuuu a może gdzieś pod wymiar ślusarz by wyciął w blasze??
dzięki za podpowiedzi
pozdro
wystarczy odpiąc fotel, bedzie tak jak bys mial caly czas pas zapiety, nie trzeba nic zwierac.
dj-napster
04-02-11, 19:25
A ja mam pytanie jak to jest zrobione:] na jakiej zasadzie działa?
Domyślam się że jakis włącznik musi być w gnieździe pasów? ale skąd wiadomo że pasażer czy kierowca siedzi na fotelu, musi być jakiś włącznik w fotelu....
Ja to bym takiego swapa od pasów kupił albo się zamienił z kimś kto chce się tego pozbyć :]
zadnego czujnika w siedzeniu nie ma, to pika po przekreceniu stacyjki czy ktos siedzi na siedzenieu, czy nie.
To nie jest pikanie pasow. Ten dzwiek wlacza sie jak masz przekrecony kluczyk przy otwartych drzwiach kierowcy. Strasznie mnie denerwowal bo brzmial jak chinski budzik z bazaru wiec go odlaczylem:P
A pasy to tak jak juz ktos wyzej napisal to takie pare dlugich pikniec.
buzo-D15B2
09-02-11, 12:05
tak wlasnie to nie jest od pasow ani nie od radia :) jest dokladnie tak jak pisze adi506 :) sprobojcie przekrecic kluczyk przy otwartych drzwiach(wtedy bedzie pikac) a potem przy zamknietych (wtedy juz nie bedzie) :) a jezeli chodzi o pasy to u mnie tego nie ma:)
zalezy o jakim pikaniu piszemy. jesli o tym brzmiacym jak budzik to faktycznie jest to od drzwi i kluczyka w stacyjce i likwiduje sie to przecieciem odpowiedniego kabla od stacyjki, choc sa pewne objawy uboczne, pisalem o tym w podobnym temacie. jesli natomiast piszemy o 6 jednosekundowych sygnalach to jest to od pasów/SRS i wystarczy odpiąć złączke pod siedzeniem. pozdro.
Dzięki:)
odłączyłem kosteczke brązową zczerwono niebieskimi dwoma przewodzikami które w czarnym peszelku szły do zapięcia pasów
(tak u mnie jest) i pikanie niezapiętych pasów ustało:)) bomba
jeszcze mam jakąś zółtą kosteczke w żółtym peszelku przewody lecz nie wnikam co to, pewnie SRS jej nie rozłączałem.
Dzięki za pomoc:)
wlasnie ta kosteczka w zoltym peszelku jest od poduszek:P
http://www.youtube.com/watch?v=Az0fYR19WM8
Takie pikanie jest u mnie w aucie. Próbowałem różnych kombinacji z zapiętymi pasami, niezapiętymi, drzwiami otwartymi, zamkniętymi.
lukasz-lukasz
26-02-11, 18:44
http://www.youtube.com/watch?v=Az0fYR19WM8
Takie pikanie jest u mnie w aucie. Próbowałem różnych kombinacji z zapiętymi pasami, niezapiętymi, drzwiami otwartymi, zamkniętymi.
Nie masz czasem radia Sony? :D
dobre pytanie, bo to nie jest seryjne pikanie ani pasów, ani kluczyka w stacyjce przy otwartych drzwiach.
to pikanie z tego filmu to sygnał że kluczy jest w stacyjce ( a nie od pasów) - wszystkie amerykance tak maja - ja niestety też tak mam. ten brzęczek jest umiejscowiony za bezpiecznikami. Mozna go jakoś odłączyć - przecinając kabeli, ale nie pamietam juz ktore - było kiedys kilka tematów z tym na formu, nawet był schemat które to dokładnie kable trzeba wypiąć - w opcji "szukaj" napewno bedzie odpowiedź.
to pikanie z tego filmu to sygnał że kluczy jest w stacyjce ( a nie od pasów) - wszystkie amerykance tak maja - ja niestety też tak mam. ten brzęczek jest umiejscowiony za bezpiecznikami. Mozna go jakoś odłączyć - przecinając kabeli, ale nie pamietam juz ktore - było kiedys kilka tematów z tym na formu, nawet był schemat które to dokładnie kable trzeba wypiąć - w opcji "szukaj" napewno bedzie odpowiedź.
mam 6gena usdm i nie jest to pikanie od kluczyka w stacyjce na 100%. prędzej wlasnie bym stawiał na jakies radio, badz inne ustroistwo.
edit: a jak zlikwidować to pikanie o ktorym Ty piszesz to ja w ktoryms temacie opisywałem. gdzies w czeluściach forum jest ;p
lukasz-lukasz
27-02-11, 09:15
Pikanie z filmu to radio po wyłączeniu zapłonu! Jeszcze jakieś pikania? :D
Tak, mam radio Sony. Nie mam innego pikania w aucie niż to. Jest podobne do tego z 1 filmiku.
chudypiter
27-02-11, 16:23
Miałem pikanie, miałem radio Pioneer. U mnie przypominało to o zdjęciu panela z radia. ;)
mam coupe usa to pikanie sygnalizuje niewyciagniety kluczyk ze stacyjki przy otwartych drzwiach, u mnie w FG1 wystarczyło jedną malutką kosteczkę wypiąć, która znajdowała się przy samej stacyjce. i problem z głowy zero denerwującego pikania przy otwartych drzwiach.