PDA

Zobacz pełną wersję : 'pikanie' po przekreceniu kluczyka w wersji usa.

mordi
26-12-10, 19:12
Mam taki dylemat .. dlaczego w wersjach usa po przekrenceniu kluczyka na pozycje zaplon wystepuje 'pikanie' takie jak na tym filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=ESP3Nk1_Mzk&feature=related
da sie to zrobic w wersji eu? co jest za to odpowiedzialne.. moj kumpel mysli ze bezpiecznik starter signal 7.5 A ale jest on w kazdym civiciu nie ma jakiegos glosniczka moze do tego?? ktos cos wie na ten temat??

art81
26-12-10, 20:28
Umnie pika sygnalizator niezapiętych pasów.

xandu
26-12-10, 21:05
tak, jest to sygnalizator niezapietych pasów. ja to u siebie wylaczylem odlaczaja jeden kabelek od stacyjki, ale czy w wersjach EU jest ta instalacja i wystarczy ja podlaczyc - nie wiem, szczerze to watpie.

mordi
26-12-10, 23:27
a no bardzo mozliwe ze to moze byc to.. hmm w sumie chcialbym to miec

marek44em
27-12-10, 20:41
taki dźwięk u mnie w samochodzie wydaje radio. Z tym tylko że są 3 podwójne piknięcia. Nie pamiętam dokładnie ale to jest związane coś ze wzmacniaczem wbudowanym w radio; albo że działa albo przestał działać. Dzieję się to po wyłączeniu radia.

Kwapcio23
27-12-10, 20:57
Nie pamiętam gdzie ja to czytałem ostatnio czy tu czy na civic5g, ale wiem, że pod check'a można się jakoś podpiąć i w momencie zapalania check engine będzie Ci pikało.

PrzemoWWL
27-12-10, 21:28
taki dźwięk u mnie w samochodzie wydaje radio. Z tym tylko że są 3 podwójne piknięcia. Nie pamiętam dokładnie ale to jest związane coś ze wzmacniaczem wbudowanym w radio; albo że działa albo przestał działać. Dzieję się to po wyłączeniu radia.

U mnie Marek jest to samo. Jeśli radio mam jeszcze włączone przed wyłączeniem zapłonu jest 3 piknięcia i mrygnięcia zielonego kluczyka. Natomiast jeżeli radio mam wyłączone przed zgaszeniem samochodu piknięć nie ma.

RadekLwo
28-12-10, 09:06
w mojej kanadyjce sa 4 czy 5 dlugich pykniec, jak zapne pas cichna. chyba ze najpierw zapinam pas potem wlaczam zaplon to nie pyka ;) ale podejzewam ze jezdzimy bez zapietych pasow ;)

thompson17
28-12-10, 11:33
kumplowi w IVgenie to samo- niezapięte pasy, troche jak budzik :D
to samo jak sie odepnie pas np w czasie jazdy to też piknie

poilnois
04-02-11, 18:45
Przepraszam, że odświeżam ale ja skolei (zkolei lub z kolei - nie wiem) chciałbym to wkur...ce ustrojstwo wyłączyć,

czy wystarczy kabelki z gniazda od pasa bezpieczeństwa wyjąć i zewrzeć??
czy może wiecie gdzie zorganizować sam zaczep (ucho) od pasa??
na allegro szukam ale same pasy kompletne i cena uuuu a może gdzieś pod wymiar ślusarz by wyciął w blasze??

dzięki za podpowiedzi

pozdro

xandu
04-02-11, 19:18
wystarczy odpiąc fotel, bedzie tak jak bys mial caly czas pas zapiety, nie trzeba nic zwierac.

dj-napster
04-02-11, 19:25
A ja mam pytanie jak to jest zrobione:] na jakiej zasadzie działa?
Domyślam się że jakis włącznik musi być w gnieździe pasów? ale skąd wiadomo że pasażer czy kierowca siedzi na fotelu, musi być jakiś włącznik w fotelu....
Ja to bym takiego swapa od pasów kupił albo się zamienił z kimś kto chce się tego pozbyć :]

xandu
05-02-11, 03:12
zadnego czujnika w siedzeniu nie ma, to pika po przekreceniu stacyjki czy ktos siedzi na siedzenieu, czy nie.

Adi506
08-02-11, 15:10
To nie jest pikanie pasow. Ten dzwiek wlacza sie jak masz przekrecony kluczyk przy otwartych drzwiach kierowcy. Strasznie mnie denerwowal bo brzmial jak chinski budzik z bazaru wiec go odlaczylem:P

A pasy to tak jak juz ktos wyzej napisal to takie pare dlugich pikniec.

buzo-D15B2
09-02-11, 12:05
tak wlasnie to nie jest od pasow ani nie od radia :) jest dokladnie tak jak pisze adi506 :) sprobojcie przekrecic kluczyk przy otwartych drzwiach(wtedy bedzie pikac) a potem przy zamknietych (wtedy juz nie bedzie) :) a jezeli chodzi o pasy to u mnie tego nie ma:)

xandu
09-02-11, 14:40
zalezy o jakim pikaniu piszemy. jesli o tym brzmiacym jak budzik to faktycznie jest to od drzwi i kluczyka w stacyjce i likwiduje sie to przecieciem odpowiedniego kabla od stacyjki, choc sa pewne objawy uboczne, pisalem o tym w podobnym temacie. jesli natomiast piszemy o 6 jednosekundowych sygnalach to jest to od pasów/SRS i wystarczy odpiąć złączke pod siedzeniem. pozdro.

poilnois
10-02-11, 12:12
Dzięki:)
odłączyłem kosteczke brązową zczerwono niebieskimi dwoma przewodzikami które w czarnym peszelku szły do zapięcia pasów
(tak u mnie jest) i pikanie niezapiętych pasów ustało:)) bomba
jeszcze mam jakąś zółtą kosteczke w żółtym peszelku przewody lecz nie wnikam co to, pewnie SRS jej nie rozłączałem.

Dzięki za pomoc:)

Adi506
10-02-11, 20:50
wlasnie ta kosteczka w zoltym peszelku jest od poduszek:P

marek44em
26-02-11, 14:06
http://www.youtube.com/watch?v=Az0fYR19WM8
Takie pikanie jest u mnie w aucie. Próbowałem różnych kombinacji z zapiętymi pasami, niezapiętymi, drzwiami otwartymi, zamkniętymi.

lukasz-lukasz
26-02-11, 18:44
http://www.youtube.com/watch?v=Az0fYR19WM8
Takie pikanie jest u mnie w aucie. Próbowałem różnych kombinacji z zapiętymi pasami, niezapiętymi, drzwiami otwartymi, zamkniętymi.

Nie masz czasem radia Sony? :D

xandu
26-02-11, 19:57

dobre pytanie, bo to nie jest seryjne pikanie ani pasów, ani kluczyka w stacyjce przy otwartych drzwiach.

amon
27-02-11, 06:25
to pikanie z tego filmu to sygnał że kluczy jest w stacyjce ( a nie od pasów) - wszystkie amerykance tak maja - ja niestety też tak mam. ten brzęczek jest umiejscowiony za bezpiecznikami. Mozna go jakoś odłączyć - przecinając kabeli, ale nie pamietam juz ktore - było kiedys kilka tematów z tym na formu, nawet był schemat które to dokładnie kable trzeba wypiąć - w opcji "szukaj" napewno bedzie odpowiedź.

xandu
27-02-11, 06:40
to pikanie z tego filmu to sygnał że kluczy jest w stacyjce ( a nie od pasów) - wszystkie amerykance tak maja - ja niestety też tak mam. ten brzęczek jest umiejscowiony za bezpiecznikami. Mozna go jakoś odłączyć - przecinając kabeli, ale nie pamietam juz ktore - było kiedys kilka tematów z tym na formu, nawet był schemat które to dokładnie kable trzeba wypiąć - w opcji "szukaj" napewno bedzie odpowiedź.

mam 6gena usdm i nie jest to pikanie od kluczyka w stacyjce na 100%. prędzej wlasnie bym stawiał na jakies radio, badz inne ustroistwo.

edit: a jak zlikwidować to pikanie o ktorym Ty piszesz to ja w ktoryms temacie opisywałem. gdzies w czeluściach forum jest ;p

lukasz-lukasz
27-02-11, 09:15
Pikanie z filmu to radio po wyłączeniu zapłonu! Jeszcze jakieś pikania? :D

marek44em
27-02-11, 16:13

Tak, mam radio Sony. Nie mam innego pikania w aucie niż to. Jest podobne do tego z 1 filmiku.

chudypiter
27-02-11, 16:23
Miałem pikanie, miałem radio Pioneer. U mnie przypominało to o zdjęciu panela z radia. ;)

slavox
14-07-13, 13:04
mam coupe usa to pikanie sygnalizuje niewyciagniety kluczyk ze stacyjki przy otwartych drzwiach, u mnie w FG1 wystarczyło jedną malutką kosteczkę wypiąć, która znajdowała się przy samej stacyjce. i problem z głowy zero denerwującego pikania przy otwartych drzwiach.