Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic Coupe 96 coś z tyłu wpada w rezonans

coxis
02-01-07, 21:52
Witam.

Mam civica coupe VI generacji i coś mi wpada w rezonans z tyłu, tak od 60 na godzine do 100 potem i wczesniej cisza.

Jak myślicie, nie bardzo się znam na tym dobrze, opony, łożyska ?

cifek wawa
02-01-07, 22:13
a masz duzo paliwa jak tak kolysze?? u mnie tak sie dzialo jak mialem zatankowane prawie do pelna...poprostu paliwo kolysze samochodem :)...mniej tankuj a bedzie dobrze :P

[ Dodano: Wto 02 Sty, 2007 ]
a tak powaznie to jedz do wulkanizacji na wywazenie kol :)

coxis
02-01-07, 22:45
hehe

znaczy to jest taki dzwięk jak się rozpędza pociąg, lokomotywa

już wywaliłem wszystko z bagażnika i wlepiłem między kocyk z bagażnika gąbke i troche pomogło jednak dzwięk nadal jest

stawiam na opony albo na łożyska, zobaczymy

cifek wawa
02-01-07, 23:09
czyli wycie?? wraz ze wzrostem predkosci halas rosnie? jak tak to lozyska......

coxis
02-01-07, 23:26
noo rośnie

cypis007
03-01-07, 03:57
Jeśli masz wyruchane amorki to mogły one spowodować 'schodki' na bieżniku opon i to będzie hałasować do wymiany opon. Wystarczy przejechać dłonią po oponie aby to sprawdzić.

coxis
03-01-07, 09:15
oka zobacze, tzn. dziwne jest to że opony są dość nowe, bieżnik wyglada super wiec to jest dziwne, dzwięk pojawia sie od pewnej szybkości do pewnej , tzn, od 60 do 100 km, narasta

ogólnie auto jest bardzo zadbane i raczej nie sadze zebym miał amorki z*****e, było również w ASO hondy i tam na hamowni itd. i wszystko wyszło naprawde super

wiec nie wiem, umówiłem sie do ASO żeby koleś z Hondy zobaczył co to jest

musze jeszcze ciśnienie w oponkach dać odpowiednie , teraz jest myśle ze 2 bary , a mam 195 na 50 bodajże więc chyba powinno być troszke wyżej, ale nie wiem czy coś takiego może powodować te dzwięki

nozder
03-01-07, 09:25
luknij czy nie jest to glupota w stylu kamyka w bieżniku.... potrafią być głośne skubane :wink:

coxis
03-01-07, 10:31
To moze byc wszystko bo dzwiek w samochodzie sie tak dziwnie roznosi ze szok. To jest taki pulsujacy dzwiek jak zblizajacy sie pociag. Takie dudnienie gdzie z tylu. Ogolnie slyszalem ze w kazdym civicu ta mata w bagazniku wpada w taki rezonans i to jest to wic ja wywalilem i wykleilem gabka, troche lepiej ale nadal cos jest.

Angrekoo
03-01-07, 13:33
To moze byc wszystko bo dzwiek w samochodzie sie tak dziwnie roznosi ze szok. To jest taki pulsujacy dzwiek jak zblizajacy sie pociag. Takie dudnienie gdzie z tylu. Ogolnie slyszalem ze w kazdym civicu ta mata w bagazniku wpada w taki rezonans i to jest to wic ja wywalilem i wykleilem gabka, troche lepiej ale nadal cos jest.

mam dokładnie to samo....
takie basowe dudnienie co wzrasta z prędkością i szybkością obrotu koła...
wydaje mi sie że to wyje lewe tylne koło..
a opony u mnie nówki sztuki... tylko że dębica.. wiec moze to przez słabe opony...

coxis
03-01-07, 13:51
no właśnie, mam opony nówki, naprawde bieżnik jest super, fajne 195 niskoprofilowe jakiejś amerykańskiej firmy

we wtorek za tydzień będe w ASO w Hondzie i zobaczymy wtedy co powiedzą specjaliści

Petrus
03-01-07, 21:13
witam u mnie jest tak samo pulsujace dudnienie z prawego tylu, ale mi to raczej przez opone.

coxis
03-01-07, 21:46
no to nieżle, widze że przypadłosc tego modelu hmm ?

Angrekoo
04-01-07, 10:08
no to nieżle, widze że przypadłosc tego modelu hmm ?
jak sie czegoś dowiesz w ASO to napisz tu OK.....

coxis
04-01-07, 11:53
jasne napisze, trzeba to rozwiązać więc pójde na pierwszaka :)

[ Dodano: Wto 09 Sty, 2007 ]
po wizycie w hondzie

koleś sprawdzał opony, ok, potem mówił się że to bęben ale okazało się że ok , no i na końcu wyszło że to prawe łożysko

koszta, 300 zł łożysko plus 90zł za dłubanie w ASO

efekt nic nie stuka i jest git :)