Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nagle poszedł dym i brak postojówek i podświoetlenia zegarów/przycisków

uniu1
25-12-10, 15:28
Witam

Pożyczyłem kumplowi Cifa D13b2 rok 1991 4 generacja 3D. Po godzinie dzwoni że podczas jazdy nagle poczuł zapach spalenizny i szybko zatrzymał samochód i zgasił. Po parunastu minutach odpalił i już nic nie śmierdziało, ale brakuję przednich postojowych i tylnego prawego - dziwne jest to że lewy świeci oraz brakuje podświetlenia wnętrza tj zegarów i przycisków od nawiewu. Pierwsze co pomyślałem to żeby sprawdzić bezpieczniki. Okazało się, że prawe i lewe postojówki mają oddzielny bezpiecznik dodatkowo pod prawe postojówki jest podłączone oświetlenie wnętrza i zagarów - tak wynika z opisu tabliczki od bezpieczników

Bezpiecznik od lewych jest sprawny ale nie świeci przednia postojówka. Sprawdziłem jej żarówkę i jest OK.

Bezpiecznik od prawych był spalony to zmieniłem na nowy i zaraz po włączeniu świateł się spalił. Sprawdziłem prawą stronę - wszyskie żarówki OK, odłączyłem kostkę od prawej tylnej i przedniej postojówki - mysląc ze to może w lampach robi się zwarcie ale po wpięci kolejnego bezpiecznika i włączeniu przełącznika przy kierownicy znowu się przepalił.

Czemu to tak się stało nagle

Dodam że gdy on brał samochód wszystkie światła świeciły łącznie z podświetleniem zegarów.

Wychodzi na to że robi się gdzieś zwarcie, tylko gdzie? Czy w 4 gen jest przekażnik od postojówk? Gdzie szkać przyczyny zwarcia?

Dodam że gdy teraz przekręcam przełącznik przy kierownicy w pozycje postojówek to zapala się tyko tylna lewa

Chipsy2
25-12-10, 17:11
Obstawiam że tak samo w IV jak i w V genie pewnie też i w VI ale tego już pewien do końca nie jestem jest tak że światła zarówno pozycyjne jak i mijania idą bezpośrednio przez przełącznik w manetce. Oczywiście o bezpiecznikach wspominać nie trzeba bo to normalne. Przekaźnika seryjnie raczej w żadnej wersji nie było.

uniu1
25-12-10, 20:49
Czyli najpierw szukać zwarcia w przełączniku przy kierownicy?

Chipsy2
25-12-10, 22:47
Sam nie wiem tam raczej nie ma co się nieodpowiednio zwierać. Chodziło mi raczej o to że szukanie przekaźnika jest operacją zbędną bo w serii go od świateł raczej nie ma.

Wojtec12345678
26-12-10, 00:48
Mi kiedyś podświetlenie deski rozdzielczej i oświetlenie tablicy rejestracyjnej poszło bo miałem zwarcie w światłach przeciwmgłowych z tyłu

Odłącz wsytkie kostki jakie masz i wtedy spr czy pójdzie bezpiecznik