PDA

Zobacz pełną wersję : Pedał sprzęgła

SajmonLP
25-12-10, 14:03
Wczoraj zauważyłem że pedał sprzęgła chwyta wyjątkowo nisko oraz stawia opór przy samej podłodze. Tarcza sprzęgło oraz docisk są dobre. Oczywiscie było ponizej min płynu w zbiorniczku.Dzisiaj odpowietrzyłem układ sprzęgła. Jedna osoba pompowała sprzegło, dociskała na koncu, po czym odkrecałem srube odpowietrzającą przy szkrzyni, troche powietrza oraz starego płynu wypluło, akcje powtorzyłem kilka razy dolewając zawsze swieżego DOT4. Teraz pedał od samej góry do samego dołu chodzi jak należy, stawiając opór jak kiedyś. Lecz przejechałem się po okolicy i zauważyłem że teraz sprzęgło chwyta zbyt wysoko. Złe odpowietrzenie układu ? NA pewno lekko się poci pompka sprzęgła i troche płynu ulatuje na dywaniki, tak więc zestaw naprawczy albo nowa pompka, jednak chciałbym wiedzieć dlaczego teraz sprzęgło bierze zbyt wysoko?

skolopendra
25-12-10, 14:25
dlaczego teraz sprzęgło bierze zbyt wysoko?

nowe sprzęgło łapie na górze

SajmonLP
25-12-10, 14:35
No to w takim razie teraz jest konkretnie odpowietrzone i tak musi być, jednak trzeba będzie wymienić pompke sprzegła albo tylko dać nowe gumki, jednak wydaje mi się ze chwytało nieco niżej przed tym jak zaczeło brać przy samej podlodze. Sprzęgło jest do 250HP, bierze ładnie, agresywnie. Nawet podczas zmiany biegów przy 9000rpm

SajmonLP
29-12-10, 17:17
Czy możliwe że przez odpowietrzanie zaczeło łapać prawie na samej górze? Zauważyłem że również sprzęgło jakby mnie agresywnie chwyta. Nie ślizga się.

lozek
29-12-10, 17:21
Też jak miałem nowe sprzęgło to łapało dużo wyżej niż stare (prawie na samej górze).

SajmonLP
29-12-10, 19:22
da sie cos zrobic by bralo w polowie ?

skolopendra
29-12-10, 21:13
nie bardzo

Chipsy2
30-12-10, 11:48
Jak dobrze pamiętam to na pompie jest śruba pod pedałem ale czy jej wykręcenie/wkręcenie kilka obrotów coś da.

lar
30-12-10, 12:19
ta śrubka jest tylko od regulacji skoku jałowego sprzegła, ją trzeba tak ustawić zeby nie powodowała stałego nacisku na tłoczek.
Sajmon sprawdź jaki masz poziom płynu w zbiorniczku musi być między min a max! jesli bedzie na max albo wiecej to sprzęgło wtedy jest twarde i czułe. sam tak miałem i dziwilem sie ze taka błacha sprawa a tak duzo zmienia. Polecam spróbować, jak sie nic nie zmieni to se puzniej dolejesz do max

skolopendra
30-12-10, 12:24
jest jeszcze regulacja pod samym sprzęgłem ,ale ona niewiele pomoże

marek44em
22-07-11, 22:34
poodepnę się tutaj z pytaniem o pedał sprzęgła a mianowicie ostatnio trochę jeździłem innym autem i po przejażdżce swoim stwierdziłem, że jakoś dziwnie pedał sprzęgła wraca do góry. Wciskając go jest miekki nie można zauważyć oporu a puszczając bardzo wolno wraca do góry. Sprzęgło było wymieniane rok temu. Czy tak musi być czy można coś podregulować żeby szybciej się podnosił?

Lune
22-07-11, 23:37
Sprawdź czy sprężyna jest cała na mechanizmie pedału sprzęgła ;) Bo jeśli jej nie ma to sama sprężyna tłoczyska pompki może tak słabo wyciskać w tył.