Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d16z6 na ....... ? i kolo zamachowe

dudix83
02-01-07, 18:14
Witam,
czy kolo zamachowe od d13z2 bedzie pasowalo do d16z6 ? mam je zamiar odchudzic i wywazyc. Czytalem troche na forum ale nurtuje mnie jedno pytanie. Ktos tam pisal ze silnik mu sie posypal po 15kkm - bo niestety nie wywazyl kola -> wiadomo to musi byc zrobione no ale jak wplywa na silnik takie wywazone i odchudzone kolo ? Jak z odpalaniem, nie ma klopotow ?
Kazdy pisal o zaletach ale jakos bylo malo o wadach - wiec jakie one moga byc ?

Np i kolejne pytanko. Silnik jak juz wspomnialem u mnie to d16z6 i zastanawiam sie jak go tu dlubnac :)

Nie chce wydawac na to duzo kasy. Zastanawiam sie nad takim soft turbo (ebay) z cisnieniem doladowania na 0.7 bara bo wiecej to chyba sie nie oplaca bo moglbym przekrecic wal (moze te 170 bhp bedzie )
Druga sprawa to swap na jakis inny mocniejszy silnik: b16a2 albo od integry 189 bhp
Oczywiscie musialbym opchnac caly moj silniczek ktory jest w idealnym stanie - no i wlasnie za ile taki by poszedl ?

A moze ktos z was ma inne propozycje co do modyfikacji na takiego street fighter`a ? :D

nesta
02-01-07, 19:02
ja bym sie kierował w turbo
max soft to 0,5 bara i to powinno dac około 180-200hp dalej trza zakuwac i odprezać
jeszcze nie słyszałem zeby ktos ukrecił wał

RDK
02-01-07, 19:46
te 200 na seryjnych bebechach to tak chyba optymistyczna wersja

dudix83
02-01-07, 21:52
te 200 na seryjnych bebechach to tak chyba optymistyczna wersja

Tez mi sie wydaje ze to bedzie bardzo optymistyczna wersja. Ale te 180 kucy powinno sie osiagnac - zreszta to dopiero po wakacjach ale ja juz sie przymierzam do zakupu takiego zestawu na ebay`u. Na pewno polacze to z modyfikacja softu no i jeszcze moze kilku drobniejszych rzeczy wiec moze akurat bedzie troche wiecej koni niz 180.

Hamownia pokaze :)

jeszcze nie słyszałem zeby ktos ukrecił wał

Wydaje mi sie ze nie chodzi tu o ukrecenie walu a o to ze nie jest on tak dobrze wywazony pod taki zestaw hardcorowy, nie jest odpowrny na takie duze sily w porownaniu z normalnymi - tak jakos to sobie tlumacze -> moze jest wsrod nas inzynier co by to wyjasnil lepiej ?

a co jesli chodzi o kwestie kola zamachowego ? czy pasuje od tego d13z2 ? no i jak to sie ma do takiego zestawiku turbo ?

rooty
02-01-07, 22:54
Odnosnie optymistycznych wersji i wytrzymalosci samego bloku D16. Czy blok od D13 nie jest przypadkiem bardziej wytrzymaly? Chodzi mi o wykorbienie.