Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przednia szyba po lifcie i przed?

whiteblast
02-01-07, 17:35
Witojcie
Czy przednia szyba po lifcie różni sie od tej przed liftem ?
Pytam bo bede zmuszony zaopatrzyc sie w nową sztuke lub uzywke i niewiem czy z tej po lifcie podejdzie bez problemu?
Dodam ze mam H z przed liftingu :)

Szymon Septic
02-01-07, 23:16
szyba jest taka sama od 95-00 taka sama jest tez w roverze 400,45

Gruszka
02-01-07, 23:17
Jest dokladnie taka sama. Dla 100% pewnosci sprawdze to w EPC i dam Ci znac.

Ja zmienialem szybe jak mi zaczela pekac w rogu i kupilem Pilkingtona (niestety bez zielonego paska przeciwslonecznego, bo nie bylo akurat) i byla na niej naklejka Civic 95-01/Rover 400).

Pzdr.

whiteblast
03-01-07, 06:11
dzieki śliczne za tak dokładne info - tego potrzebowałem !!
jeszcze raz dzieki teraz wiem czego szukać :)

Szymon Septic
03-01-07, 08:44
Jeszcze moge dodac ze wychodzila TYLKO w 2 wersjach G czyli zielona i GG zielona z zielonym paskiem przeciwslonecznym,,,,ehh szkoda ze nie bylo fotochromatycznej :? :wink:

iwan
03-01-07, 14:17
Ja zmienialem szybe jak mi zaczela pekac w rogu

Mi tez zaczela pekac w rogu (dolnym od strony pasazera).
Widzialem tez inna HC5d z peknieta szyba w tym samym miejscu.
Czy to jakas wada fabryczna?

Gruszka
03-01-07, 16:42
U mnie tak samo, prawy dolny rog:

http://images11.fotosik.pl/10/3e9ead3438e142d1.jpg

Czy to wada fabryczna? Raczej nie. Wada jest parciejaca uszczelka miedzy szyba a listwa podszybia. Plyn od spryskiwacza ja zzera, ta peka i podwija sie. Wydaje mi sie, ze powstaja wtedy naprezenia i po wjechaniu na jakas nierownosc szyba peka. U mnie pekla wlasnie od tego.

cinq
16-02-07, 14:50
witam
mam pytanie, bo wlasnie stalo mi sie to samo w tym samym miejscu:/ no ale mniejsza z tym, czy szyba nadaje sie tylko do wymiany? nie mozna jakos tego zabezpieczyc zeby dalej nie pekalo i ja zostawic?

BRODA
17-02-07, 01:38
nie mozna jakos tego zabezpieczyc zeby dalej nie pekalo i ja zostawic?
Może można zabezpieczyć,ale zostawić to raczej nie.
Kumpel miał tak pękniętą i przy kontroli drogowej,wlepili mu mandat i zabrali dowód
rejestracyjny,do czasu wymiany na nową szybę.

qba1983
17-02-07, 22:06
Może można zabezpieczyć,ale zostawić to raczej nie.
Kumpel miał tak pękniętą i przy kontroli drogowej,wlepili mu mandat i zabrali dowód
rejestracyjny,do czasu wymiany na nową szybę.

ja ostatnio spotkalem sie z takim zdaniem ze jak pekniecie nie jest w polu widzenia kierowcy to pan policjant nie ma prawa ci zabrac dowodu(jak na razie tego sie trzymam i jezdze z peknieciem) ;)

reXio
18-02-07, 01:34
Wada jest parciejaca uszczelka miedzy szyba a listwa podszybia. Plyn od spryskiwacza ja zzera, ta peka i podwija sie. Wydaje mi sie, ze powstaja wtedy naprezenia i po wjechaniu na jakas nierownosc szyba peka. U mnie pekla wlasnie od tego.

eee... jestes tego pewny? Dla mnie to bardzo naciagana teza.

Nie wiem w ogole czemu Wam tam peka szyba ale jak juz to moze wystepuja naprezenia na tych 2 uchwytach ktore podtrzymuja (reguluja) szybe na podszybiu?!

tomi
18-02-07, 02:17
Gruszka napisał/a:
Wada jest parciejaca uszczelka miedzy szyba a listwa podszybia. Plyn od spryskiwacza ja zzera, ta peka i podwija sie. Wydaje mi sie, ze powstaja wtedy naprezenia i po wjechaniu na jakas nierownosc szyba peka. U mnie pekla wlasnie od tego

Potwierdzam ta teorie mialem bardzo podobnie do wymiany szyba wraz z uszczelką

http://img440.imageshack.us/img440/3393/szybaxq8.jpg (http://imageshack.us)

qba1983
18-02-07, 16:45
mi sie wydaje je to wina szyby(przynajmniej w moim przypadku) mi pekla szyba poziomo w polowie slubka prawego, po zdjeciu uszczelki dojzalem ze pomiedzy warstwami szyb, sa takie jak by pechezyki. Podejzewam ze woda ktora sie dostala w ten pechezyk na mrozie spowodowala pekniecie. mi pekla tylko pierwsza warstwa szyby, nie cala. czy u was peka szyba cala czy tylko pierwsza?

Marcinek1991
18-02-07, 19:42
wejdzie bez obaw. mam d14a8 czyli po lifcie, a szybe mam z 95 roku . tez miałem tak ze pękła tak jak wam, na początku takie małe pęknięcie , tata powiedział ze to woda podeszła pod szybe i mróż scisnął , a przez 8 lat przechodzilo tak powoli, powoli az doszlo do konca. gdy brat wziął honde w swoje ręce to pierwsza rzecz jaka zrobil -wymienił szybę.

bolas
25-11-09, 16:33
Mi praktycznie tak samo poszło pęknięcie jak tomi - emu, ba nawet w nocy pan policjant podczas kontroli zauważył, że jest pęknięta mniej więcej tak samo i chciał mi skroić dowód rejestracyjny, ale obeszło się bez tego :)

straznik
26-11-09, 17:57
Mi praktycznie tak samo poszło pęknięcie jak tomi - emu, ba nawet w nocy pan policjant podczas kontroli zauważył, że jest pęknięta mniej więcej tak samo i chciał mi skroić dowód rejestracyjny, ale obeszło się bez tego :)

fajnie, a temat sprzed 2 lat

crash
26-11-09, 22:59
mozemy pogratulowac odgrzania kotleta :D

civic15vtec
22-03-10, 17:36
To ja zrobie tez kotleta ;) i napisze ze mi szyba pekła identycznie jak u was na zdieciach w tym samym miejscu, to juz chyba jakas plaga.

makido
22-03-10, 21:04
Przyłącze się do odgrzewania... ;)
mam to samo i w dokładnie tym samym miejscu co w/w opisanych przypadkach. Zebrałam oferty na wymianę szyby - cena od 450 - 600 zl :/ wszyscy w serwisach mówili że pękła od rdzy i w cenę jest wliczone czyszczenie z tej rdzy... to niby jak wygląda to mocowanie jej w tej krawędzi?
z szybą ok, problem z uszczelkami... dolną wstawiają nową przy wymianie natomiast jakoś nie wyobrażam sobie wklejania z powrotem bocznych starych :( oryginalne gumy są drogie, nie znalazłam zamienników - jak sobie poradziliście z tym problemem?

Jeżdżę z tym od miesiąca i pęknięcie nie powiększa się, nawet nie ma mowy o zasłanianiu pola widzenia bo jest o linia nie dłuższa niż 10cm w dodatku tylko na zewnętrznej warstwie.

Z pozdrowieniami!

k0zik
23-03-10, 12:25
[/IMG]To i ja się podłończę:

Ja mam problem z kolei z boczną szybą od strony kierowcy. Gdy szyba jest maksymalnie zamknięta to widać że od zewnętrznej strony w prawym gornym rogu , róg szyby nie zachodzi za uszczelkę. Od środka jest ok więc woda nie cieknie. Niestety podczas jazdy juz od 70 km/h słychać dosyć mocno szum wiatru.

http://images43.fotosik.pl/275/58ebe611041c1b0cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

Ma ktoś taki przypadek ? Co z tym fantem zrobić ?

Pozdrawiam

michalk
23-03-10, 16:07
[/IMG]To i ja się podłończę:

Ja mam problem z kolei z boczną szybą od strony kierowcy. Gdy szyba jest maksymalnie zamknięta to widać że od zewnętrznej strony w prawym gornym rogu , róg szyby nie zachodzi za uszczelkę. Od środka jest ok więc woda nie cieknie. Niestety podczas jazdy juz od 70 km/h słychać dosyć mocno szum wiatru.

http://images43.fotosik.pl/275/58ebe611041c1b0cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

Ma ktoś taki przypadek ? Co z tym fantem zrobić ?

Pozdrawiam
Winna najprawdopodobniej jest pozioma listwa przy szybie, z poniższego linka dowiesz sie co i jak.

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19685&highlight=szumi

klakier665
24-03-10, 06:37
Przyłącze się do odgrzewania... ;)
mam to samo i w dokładnie tym samym miejscu co w/w opisanych przypadkach. Zebrałam oferty na wymianę szyby - cena od 450 - 600 zl :/ wszyscy w serwisach mówili że pękła od rdzy i w cenę jest wliczone czyszczenie z tej rdzy... to niby jak wygląda to mocowanie jej w tej krawędzi?
z szybą ok, problem z uszczelkami... dolną wstawiają nową przy wymianie natomiast jakoś nie wyobrażam sobie wklejania z powrotem bocznych starych :( oryginalne gumy są drogie, nie znalazłam zamienników - jak sobie poradziliście z tym problemem?

Jeżdżę z tym od miesiąca i pęknięcie nie powiększa się, nawet nie ma mowy o zasłanianiu pola widzenia bo jest o linia nie dłuższa niż 10cm w dodatku tylko na zewnętrznej warstwie.

Z pozdrowieniami!

Wymieniałem szybe miesiąc temu, cena 380 za szybe z paskiem+ 6x5zl za spinki bocznych listew szyby bo stare popękały przy demontażu ( zawsze pękaja im skoro moga sprzedać nowe) + 10zl za przeklejenie naklejki z nr rejestracyjnym. Oczywiście pod szybą rdza i jak spuchła na tyle zeby wypchnąć szybe to szyba pękła w standardowym miejścu.
Co do uszczelek to tak jak wspomnialem wyżej, po założeniu nowych spinek przylegają super.