Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Regulacja temperatury/nawiewu.

superman2
02-01-07, 14:56
witam
dzis jak wracalem autem okazało sie ze pokrętlo od regulacji temperatury nie dziala. niezaleznie od nastawienia pokrętła caly czas wieje ciepłym powietrzem a gałka rusza sie tylko od pozycji skrajnej lewej do środkowej - za połową coś ją blokuje... wg mnie to chyba odpiela sie linka od nawiewu... czy mam racje? jak sie teraz do tego mam 'dobrać' zeby to naprawic?

pzdr:)

Waldek
02-01-07, 15:09
Racja.
Masz dwie opcje:albo wypieła się na dole przy pedale gazu pod konsolą środkową. To robisz nura z latarą i zakładasz, dodatkowo sprawdzając ułożenie na zaczepach ją mocujących do konsoli;
albo wymsknęła się gdzieś przy pokrętle nawiewu i problem większy bo trzeba demontować konsolę środkową.

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=230644&highlight=#230644

superman2
02-01-07, 15:25
sprawdziłem przed chwilą... na dole poruszając linką rusza sie tez pokrętło - jednak tez tylko do polowy i dalej niechce iść... więc widocznie cos u gory to blokuje... chyba w sobote będzie mała robota jednak z tą konsolą środkową :(

edit: po dokładnym przyjrzeniu sie doszedłem do wniosku ze porusza sie tylko sam pancesz linki i to jeszcze w niepełnym zakresie - pokrętło kreci sie tylko do polowy... :?

sunseeker1
02-01-07, 21:30
sprawdziłem przed chwilą... na dole poruszając linką rusza sie tez pokrętło - jednak tez tylko do polowy i dalej niechce iść... więc widocznie cos u gory to blokuje... chyba w sobote będzie mała robota jednak z tą konsolą środkową :(

edit: po dokładnym przyjrzeniu sie doszedłem do wniosku ze porusza sie tylko sam pancesz linki i to jeszcze w niepełnym zakresie - pokrętło kreci sie tylko do polowy... :?

też coś takiego miałem z regulacją nawiewu, kreciło sie do połowy. Tam zaraz za pokrętłem jest plastikowa "przekładnia zębata", która naciąga linke.. u mnie se ząbki przeskoczytły. Sporo roboty z demontowaniem tego wszystkiego jest, ale jak już to porozkreczasz to potem wystarczy tylko ułożyć w dobrym położeniu i jest ok.

superman2
02-01-07, 22:01
kolego @sunseeker1 a tak praktycznie to ile Ci zeszlo ze zdjeciem tej konsoli srodkowej? bo jak czytam te wszystkie opisy o tych zapiekających sie śrubach itp to aż sie odechciewa robić... na co mam zwrócic szczegolna uwage zeby nie uszkodzic nic w moim civie? :?

edit: a nie da sie tam jakoś tego przestawic bez zdejmowania calości? ta gałka to sie daje zdjąć poprzez pociągniecie do siebie czy lepiej nie probowac?

reXio
02-01-07, 22:33
zobacz czy nie jest to blokowane w komorze silnika. na przegrodzie czolowej po prawej stronie aku po skosie na prawo, lekko na dol wylazi linka - moze haczyc o waz gumowy!!! U mnie byl ten problem - podciagniecie gumowego weza wyzej pomoglo - lepiej sprawdz to niz rozkrecaj pol konsoli!!!

draffter
02-01-07, 22:35
@superman2 tu masz dokładny opis zdjecia konsoli srodkowej: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22499
Ja z odkreceniem srub nie mialem zadnego problemu, tylko dobry śrubokret i cierpliwosc.

sunseeker1
03-01-07, 18:27
kolego @sunseeker1 a tak praktycznie to ile Ci zeszlo ze zdjeciem tej konsoli srodkowej? bo jak czytam te wszystkie opisy o tych zapiekających sie śrubach itp to aż sie odechciewa robić... na co mam zwrócic szczegolna uwage zeby nie uszkodzic nic w moim civie? :?

edit: a nie da sie tam jakoś tego przestawic bez zdejmowania calości? ta gałka to sie daje zdjąć poprzez pociągniecie do siebie czy lepiej nie probowac?

długo mi sie zeszło.. tak żeby sie dostac do tej usteki to z godzina.. z kawałkiem.. miałem problem z wymontowaniem kieszeni od radia bo o ile pamiętam to tez trzeba wyjąć.. a jesli chodzi o jakieś śruby czy coś to chyba te tylko co w podłoge od konsoli wchodzą, one szły ciężko.. zwykłym śrubokrętem nie dało, musiałem dodatkowo grzechotki z przedłużka użyć(+WD40), a reszta to spoko tyle że jak sie montuje to trzeba uważać zeby gwintu nie przekrecic bo to w plastik idzie pozdrawiam powodzenia

a co do gałki to ona sie daje zdjąć, ale to o ile pamiętam nic nie daje bo to trzeba ułożenie tej zębatki poprawić, a nie samego pokrętła..

superman2
04-01-07, 12:49
czy moglby mi ktoś pokazac zdjecie tego co mam szukac pod maską?

na przegrodzie czolowej po prawej stronie aku po skosie na prawo, lekko na dol wylazi linka - moze haczyc o waz gumowy

niemoge nic znalezc :sad:

Waldek
04-01-07, 15:09
Masz u mnie wyżej w linku.

superman2
04-01-07, 15:42
sprawdziłem przed chwilą. linka pod maską niejest odpięta... ale jak sie przyjrzałem dokladniej tam obok pedałow to jak sie kręci pokrętłem(fakt ze działa on tylko w 50%) to nie porusza sie cała linka, tylko sam pancerz - napina sie i rozluźnia :/ wiec to chyba pancerz wyskoczył w konsoli środkowej... tylko dlaczego to sie kreci tylko do polowy?? :?

dominiq
09-01-07, 23:12
Miałem to samo. Powodem było wysunięcie pancerza z takiej metalowej obejmy przy pokrętłach regulacji. Bez rozbierania konsoli sie nie obejdzie. Sprawa jest o tyle trudna że panelu nie da sie zbytnio wyciągnąć (bez odpinania wszystich cięgien) i jest strasznie mało miejsca. Pokrętło kręci sie tylko do połowy dlatego że jak pancerz już raz wyskoczy to nie ma szans wejścia z powrotem w otwór na swoje miejsce tylko blokuje sie na takim plastiku. Mi niestety udało się wyłamać plastikowe mocowanie pancerza a cała sprawa skończyła sie na "umocowaniu" pancerza na miejscu przy pomocy poxiliny (działa do dziś)

Jacek,
20-04-07, 18:17
Mam podobny problem, tzn u mnie linki chodza a ciepłego powietrza nie ma, dziwne troche z początku podobnie jak u innych pokretło od temperatury przesuwało sie tylko do połowy- na ciepłe nie chciało wejść, w koncu pusciło jednak ciepłego powietrza nie ma. Patrzyłem na linki i tu moje pytanie (ile linek wychodzi od pokretła temperatury?) u mnie jedna i sie rusza podobnie jak linka która wychodzi pod maske otwiera i zamyka zawór ona również działa! Czy istnieje możliwość rozwalenia sie klapki jakiejs w środku która jest odpowiedzialna za temperature powietrza wlatujacego do samochodu? Czy ktoś miał podobny problem? Wole sie zapytac zanim rozbiore pół deski a sie okaże ze jakas drobnostka? Pozdrawiam

ps2039
20-04-07, 19:31
wydaje mi się, że wyskoczył pancerz linki z zatrzasku. u mnie aby go założyć trzeba było rozebrać konsolę niestety.

Jacek,
22-04-07, 21:32
Dziś znalazłem moja usterke, okazało sie ze pekło mocowanie jakiejs małej klapki w tunelu dmuchawy i zablokowała inna dużą odpowiedzialną za ciepłe powietrze zauważyłem to przez otwór filtra przeciwpyłkowego można by tak powiedziec ze miałem dużo szcześcia ze udało mi sie to naprawić bez rozbierania połowy konsoli! Dziwne tylko ze po wyjęciu tej klapki wymiar około 11cm x 3cm nic sie nie zmieniło pokretła wszystkie działaja i daja powietrze na każdym ustawieniu takie jakie powinno. Czy ktoś już to rozbierał? Czy ta klapka może byc odpowiedzialna za to ze w ustawieniu pokretła na ciepłe powietrze ze środkowych kratek leci zimne nawet w ustawieniu przełacznika na ciepłe bo z tego co wiem powinno własnie takie leciec? Pozdrawiam

sharky
23-04-07, 16:35
A ja mam problem z pokrętłem zmiany nawiewu z:
szyby
na:
szybę z nogami
Przy zmianie czuję od pewnego czasu delikatny opór i radzę sobie w ten sposób że odpuszczam żeby po chwili przekręcić znacznie mocniej. I przeskakuje :)
... ciekawe jak długo jeszcze tak mi się będzie udawało zanim coś urwę ;)
Bo jak sobie pomyślę, że mam to wszystko rozkręcać...

... a może gdzieś trzeba "pieprznąć" żeby się naprawiło... tylko bez dowcipów, że najlepiej przodem w słup :d

camilu
04-02-08, 10:02
Ja podobnie do wszystkich mam problem z pokrętłem ciepłego powietrza. Jak jest na chłodnym powietrzu i przekręce na ciepłe, to efekt jest taki, że jak pokrętło cofnę spowrotem na zimne powietrze to dalej wali upał :). Zrobiło mi się to w lato w zeszłym roku, wiec zaczołem grzebać, za środkową konsolą od strony pasażera. Tam znalazłem połaczony z linkami od pokrętłą żółty, półokrągły dysk, przymocowany w pozycji poziomej. W dysku tym jest jest również półokrąłty kanał, w którym siedzi jakiś bolec. Jak pociągołem za ten bolec, to żółty dysk się przesunął w kierunku kierowcy, a pokrętło samo wróciło na pozycje zimnego powietrza. Dziwne, do tej pory sobie z tym nie poradziłem, ale czytając wyżej posty coś pokommbinuje. :afro:

Jeśli chodzi o pokętło zmiany sposobu nawiewania powietrza, też miałem z tym problem. Podobnie zajżałem od strony pasażera, pod konsole. Zauważyłem, że oczko, od końca linki, które siedziało na bolcu od przełożeń pokrętła(blec przy przesuwaniu porusza się lewo prawo) spadło. Nie chciałem rozbierać konsoli, bo bałem się że jej potem nie złożę, więć wykożystując 30 cm szczypce chirurgiczne mojego dziadka :d nałożyłem oczko a bolec. Uprzedzam jednak, żenawaliłem się z tym jak dzik, bo zajeło mi to około 30 min, strasznie tam mało miejsca.