Zobacz pełną wersję : Kontrolka ręcznego
Cześć.
Problem dotyczy zapalającej się kontrolki hamulca ręcznego. Kiedy szybko wchodzę w zakręt na chwilę zapala mi się kontrolka od ręcznego. Po chwili gaśnie. Czy ktoś wie dla czego tak się dzieje? Dodam tylko że płynu hamulcowego jest pod dostatkiem.
Dolej płynu hamulcowego do zbiorniczka.
Najpierw sprawdziłbym klocki, bo jak doleje płynu to potem przy wymianie klocków mu to wyleci.
klocki Ci sie koncza - wiecej plynu jest w ukladzie, a mniej w zbiorniku
Rozbrajają mnie czasami niektóre tematu poruszane w tym dziale. Tego typu problemu można spokojnie znaleźć w google (http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=kontrolka+recznego). Szkoda, że nie są poruszane temat bardziej techniczne, które o wiele bardziej były by przydatne dla użytkowników.
Mam dokładnie tak samo i klocki do wymiany.
Najpierw sprawdziłbym klocki, bo jak doleje płynu to potem przy wymianie klocków mu to wyleci.
To jest oczywiste jak zaczyna ubywać płynu.:D
Zapalająca się kontrolka jest objawem niskiego poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku. Sprawdź stan klocków hamulcowych. Możliwe, że sie kończyły i dlatego poziom płynu się obniżył. Jak tylko wymienisz klocki (może i tarcze) to płyn hamulcowy automatycznie się podniesie i nie będzie zapalać kontrolka.
Najpierw użył bym opcji szukaj bo temat już był poruszony!
Pietrek215
28-12-10, 11:51
Witam,
po przekroczeniu magicznej prędkości 90-100 km/h zapalają mi się te obydwie kontrolki,
jak jadę wolniej tj. 80 to wtedy jest ok.
Tarcze i klocki wymienione, płyn hamulcowy ok
Jakieś pomysły ?
Pzdr.
Czujnik abs? Sprawdź na drodze gruntowej, czy równo Ci hamuje (wciśnij na maxa hamulec i sprawdź ślady).