Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic V gen. 1.3 75 KM Pytania ogólne

luki68
22-12-10, 20:02
Witam. Jestem nowy i zupełnie nie wiem pod jakim temat miałem się podpiąć,więc pisze ogólnie tutaj. Mam kilka takich pytań i problemów dotyczących mojej Hondy Civic V gen 1.3 75 KM.
Wypisze je tutaj wszystkie i mam nadzieję,że się wszystkiego dowiem,bo jak na razie stoję w martwym punkcie.
A więc tak 1 rzecz to chodzi mi o szumy pojawiające się z prędkością powyżej 80-90km/h, szum jest tak rozległy,że ciężko mi wydobyć z której strony się pojawia. Zanim kupiłem swoją Hondę, to poprzedni właściciel mi mówił,że ona stała z jakieś pół roku i nie wiem czy to jest od tego czy po prostu rzeczywiście jest coś zużyte i jest już do wymiany. Słyszałem,że to może być łożysko,ale ostatecznie chciałbym się poradzić kogoś kto rzeczywiście będzie wiedział o co chodzi. Jeśli to łożysko to prosiłbym jeszcze o cenę tego łożyska i koszt robocizny.
2 rzecz mam taki mały dylemat, bo poprzedni właściciel mi nie mówił jaki olej wlał,czy był to mineralny czy jaki, a nie chcę ryzykować i wolałbym już wlać mineralny i jeździć na nim do końca. I teraz mam pytanie jaki olej byłby najlepszy do tego silnika o jakiej lepkości,prosiłbym o podanie konkretnie marki i klasy lepkości.
3 rzecz Poprzedni właściciel powiedział mi,że są do zrobienia sworznie w drzwiach od kierowcy,chciałbym się dowiedzieć ile by wyniosła cena robocizny razem ze nowym sworzniem.
4 rzecz Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje zamiennik filtra paliwa, powietrza, kabinowego,ponieważ chciałbym je wymienić.
5 rzecz Jeszcze ciekawi mnie ile by mnie wyniosła wymiana rozrządu razem z napinaczami doliczając do tego również cenę rozrządu i robocizny.
Prosiłbym o szybkie odpowiedzi dotyczące moich pytań, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdro :)

skolopendra
23-12-10, 09:55
i nie wiem czy to jest od tego czy po prostu rzeczywiście jest coś zużyte i

jedz do mechanika to ci powie

wolałbym już wlać mineralny i jeździć na nim do końca.

radzę wpierw poczytać
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!

4.5- odpowiedzi znajdziesz na allegro i na forum
6-poza tym nie ten dział :)

voxuran
23-12-10, 20:39
Jeśli chodzi o rozrząd to u mnie kosztowało niecałe 600 zł (napinacz, pasek, pompa wody, wymieniałem też od razu pasek alternatora, i kilka innych drobiazgów + robocizna), Jeśli chodzi o olej to miałem ten sam dylemat, wg. licznika miałem 125000 km. Ostatecznie zalałem mobila 10w40, (półsyntetyk), jeżdżę na nim prawie 4 lata i nie bierze oleju wcale. Sworznie w drzwiach niektórzy zamieniają na długie śruby, ja dałem podkładki pod zawiasy i jest gitara. Filtra kabinowego pewnie nie ma więc nie musisz się nim martwić.

kanio1
23-12-10, 23:56
1) jesli chodzi o łozysko to ja kupilem zamiennik za 70zl ( w innym sklepie ten sam zamiennik kosztowal 150zl) +wymiana lozyska kolejne 70zl... (choc jescze nie wymienilem tego lozyska-narazie tylko wycenilem u mechanika wymiane)
4) za filtr paliwa dalem 20 zl (chyba-niecale bo juz kawalek temu kupowany)
Pozdrawiam :)