Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CIVIC 5D: Działanie świateł uzaleznione od działania silnika

gol70
22-12-10, 11:55
Witam wszystkich
Opcja "Auto" na dźwigience włącza fukncję sterowania działaniem świateł przez czujnik zmierzchowy.
Czy znacie jaksieś rozwiązania (opcje w komputerze?), które włączały/wyłączały by światła w zalezności od tego czy działa silnik?.
Krótko mówiąc chciałbym aby po włączeniu śilnika włączały się automatycznie światrała i wygaszały przy wyłączaniu silnika.

pozdr,
Grzegorz

leonik
22-12-10, 12:07
musisz jechać do elektryka i podpiąć włącznik w pozycji auto pod stacyjkę.przekręcasz i światła działają :)

gol70
22-12-10, 12:26
Dzięki.
A jakieś metody nie skutkujące utratą gwarancji?

pozdr,
Grzegorz

Kras
22-12-10, 13:37
Tak, kup wersje na skandynawie:cool:

jawi
22-12-10, 14:11
A zakleić czarną folią czujnik i zawsze mieć wyłącznik na AUTO ?

leonik
22-12-10, 14:20
Nie no nie wygłupiaj się z jakimś zaklejaniem.Jedź do ASO spytaj ile wezmą za "takie" podłączenie, jeśli boisz się o gwarancję.

gol70
22-12-10, 17:04
Jak zakleję czujnik to światła będą świeciły non-stop przy przełączniku w pozycji AUTO, niezależnie od tego czy silnik jest włączony czy nie.
W ASO odmówili jakichkolwiek zmian w elektryce.
Miałem nadzieję, że jest jakaś metoda bezinwazyjna np. Vectra C dawała mozliwość instalacji takiego śmiesznego obejścia na bezpiecznikach. Jak trzeba było jechać do ASO to się ściągało to obejście i nikt sie nie mógł czepić.

pozdr,
Grzegorz

noso
22-12-10, 18:52
Jak zakleję czujnik to światła będą świeciły non-stop przy przełączniku w pozycji AUTO, niezależnie od tego czy silnik jest włączony czy nie.
W ASO odmówili jakichkolwiek zmian w elektryce.
Miałem nadzieję, że jest jakaś metoda bezinwazyjna np. Vectra C dawała mozliwość instalacji takiego śmiesznego obejścia na bezpiecznikach. Jak trzeba było jechać do ASO to się ściągało to obejście i nikt sie nie mógł czepić.

pozdr,
Grzegorz

Cos CIe wkrecaja w tym ASO, sam widzialem serwisie Hondy w Sopocie kartke ze oferuja moduł z montazem za 200 zł by swiatla chodzily po odpaleniu silnika :)

izaimar 10
22-12-10, 21:22
W civicu żony jest zamontowane takie urządzenie które można kupić na http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-zobacz-dlaczego-mx-1-amervox-i1365318451.html
"UWAGA
W ofercie mamy również włącznik świateł dedykowany do samochodów marki HONDA.
Chcąc zakupić tą specjalną wersję, proszę o zaznaczenie, że potrzebny jest włącznik o oznaczeniu MX-1HP
We wszystkich pozostałych markach samochodów znakomicie sprawuje się włącznik standardowy - zastosowany do żarówek zwykłych, halogenowych jak również xenonów."

Zostało to zamontowane w Nowym Sączu w Atut Car-działa wyśmienicie,zero problemów.Mam też przez nich taki zamontowany w civicu z 2005 -poprzednia wersja.
W żadnym z tych aut nie trzeba teraz pamietać o włączeniu i wyłączeniu świateł.
Jak sie zapala to się zaświecają światła, a jak gasi auto to sie wyłączają.
Oczywiście jest wyłącznik dodatkowy i można w każdej chwili tę opcje włączania automatycznego świateł wyłączyć.

BENEK
23-12-10, 08:05
To coś kiepskie ASO ja odebtałem auto z salonu z włącznikiem świateł - udało mi się wynegocjować przy kupnie i mam przełącznik taki sam jak izaimar 10 zamontowany pod deską rozdzielcza od strony kierowcy i jak coś można go wył. Według mnie ASO powinno to zrobić bez najmniejszych problemów .

gol70
23-12-10, 12:49
To coś kiepskie ASO...
HONDAPLAżA ;) z ul. Malowniczej w Wa-Wie.
Dzięki za info - popytam w innych.

pozdr,
Grzegorz