Zobacz pełną wersję : Gdzie przewod od kierunkowskazow?
Witam,
po pierwsze zaznaczam, ze szukalem i przegladalem podobne topici ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Zakupilem alarm ze sterownikiem centralnego zamka. Wszystko ladnie podlaczylem, popodpinalem tylko mam problem ze znalezeniem odpowiedniego kabla do "sterowania" kierunkowskazami. Alarm ma jeden kabel na wyjscie do kierunkowskazow. Probowalem podpiac to pod przelacznik, ale nie moge zewrzec lewej i prawej strony bo pozniej przy wlaczeniu jednego kierunkowskazu migaja obie strony.
Jak to rozwiazac?
Z gory dziekuje za sugestie.
Dodam, ze chodzi o Civic'a V HB.
Spróbuj podpiąć sie pod wyłącznik awaryjnych,a jak nie to 2 diody np. 1N4007 i po kłopocie :)
Spróbuj podpiąć sie pod wyłącznik awaryjnych,a jak nie to 2 diody np. 1N4007 i po kłopocie :)
Pod wylacznik sie podpinalem ale tam oddzielnie jest lewa i prawa strona. Jak podlacze sie pod obie jednym kablem to przy wlaczeniu kierunku migaja dwie strony.
O jakich diodach piszesz? Kiepsko u mnie z zaawansowana elektryka :>
Custom Devil
01-01-07, 22:03
Wystarczy zwykła dioda prostownicza, którą możesz znaleźć w każdym sprzęcie elektronicznym, który jest podłączony do sieci 230 a w rzeczywistości działają na 12 volt( ale to historia nie na ten temat), więc na temat chodzi o to żę posiadając w alarmie jeden przewód nie możesz podłączyć jednego na oba strony normalnie czyli tylko przewodem bo jak pisałeś będzie tobie świecić po obu stronach, ponieważ zrobiłeś zwarcie tych przewodów. Dlatego też zastosuj diodę ponieważ ona przewodzi tylko w jedną stronę i po prostu nie będzie powrotnego prądu na drugą stronę gdy włączysz kierunek. :grin:
Myślę że dobrze wytłumaczyłem, jak nie to pytaj co jeszcze nie jest zrozumiałe. :)
diody prostownicze ale min. na 6 albo 10 amper
Wystarczy zwykła dioda prostownicza, którą możesz znaleźć w każdym sprzęcie elektronicznym, który jest podłączony do sieci 230 a w rzeczywistości działają na 12 volt[...]
Ok. Dziekowka, cos pokombinuje :) Wlasnie myslalem o czyms, zeby prad sie nie "cofal", bo znalezienie odpowiedniego kabla od kierunkow, ale nie w przycisku awaryjych, graniczy z cudem :wink:
diody prostownicze ale min. na 6 albo 10 amper
Rowniez dziekowka :)
Pomysł z diodami prostaowniczymi jest najlepszy. Też miałem taki problem i podłączenie się pod awaryjne graniczy z cudem. Więc pod przyłącznik kierunków jest naj łatwiej. Dwie diody prostownicze byle miały duży prąd przewodzeni bo wszystkie żarówki kierunków mają dość dużą moc.
Radzio_WWL
13-02-07, 18:17
Mam podobne pytanie, tylko ze chodzi mi o podłączenie do samego centralnego kirunków, czy jest to wogóle możliwe??
w ogóle tak, ale trochę kombinacji
dwa przekaźniki powinny załatwić sprawę