Zobacz pełną wersję : Wybór żarówek
Na brzydką pogodę zamierzam zmienić oświetlenie w aucie, dlatego poszukuję dobrych żarówek. Waham się pomiędzy Osram NightBreaker i Philips Blue Vision. Co polecacie? Jestem zmuszony prowadzić w okularach, dlatego potrzebuję światła nie męczącego w nocy
to i to da ci troche jasniejsze/bielsze swiatlo od zwyklej zarowki za pare zlotych ale wielkiej roznicy poza barwa swiecenia sie nie spodziewaj, osram chyba tanszy wiec mozesz brac. ja mam philips night guide ale cena odstrasza :p jest roznica ale szalu nie ma, jadac w nocy po nieoswietlonej drodze prawie nic nie widze jak nie wlacze dlugich, takie super lampy sa w V gen
witam duzo jezdze po polsce i w nocy i ma tungsram sport..... cos tam +50% :) i sa bardzo dobre jak dla mnie maja tez plus 90% podobno tez dobre a cena jest 40-50 zl
mam w 2 aucie Osram NightBreaker i jestem zadowolony bo w hance jest zenon;)
Byłem dziś w Norauto i polecili mi Philips'y Xtreme Power. Koleś powiedział, że montowali już i o wiele lepsze od pozostałych; dają 90%-100% więcej swiatła i efekt xenonu. Poza tym na święta jest promocja na 99zł :p
Wojtec12345678
22-12-10, 02:40
efekt xenonu
Z tego co tu wyczytałem to wszystkie żarówki z efektem xenonu są do dupy
witam duzo jezdze po polsce i w nocy i ma tungsram sport..... cos tam +50% :) i sa bardzo dobre jak dla mnie maja tez plus 90% podobno tez dobre a cena jest 40-50 zl
Również polecam Tungsram MEGALIGHT ULTRA +90% koszt 37 zł chyba, ja mam je u siebie od 5 miesięcy i o dziwo się jeszcze żadna nie przepaliła.
Wcześniej miałem i Philips Bluevision i Osram Night Breaker i przepalały się po 3-4 miesiącach a i cena nie mała 60-90 zł
A ja polecę żarówki Koito Whitebeam;
Swego czasu na Allegro, Intercars ma je w swojej ofercie (dzwonić, pytać);
Ja zapłaciłem za 2szt 28zł:
http://allegro.pl/1297609097-i1297609097.html
, w Intercars były/są po 10-11zł/sztukę;
Żarówka świeci mocnym, białawym światłem (producent mówi o barwie światła 3800K);
Dobrze oświetla pobocze (znaki drogowe łatwo widzialne), nie męczy wzroku (jeżdżę w okularach + mam kiepski wzrok);
Za tą cenę są wg. mie warte zakupu;
Z tego co tu wyczytałem to wszystkie żarówki z efektem xenonu są do dupy
Miałem takie gdy kupiłem Hanke. Wygląd był zaj***sty, ale w nocy i to na deszczu to jakbym miał wyłączone światła:D Także przyłączam się do tej opinii :D
Wcześniej miałem i Philips Bluevision i Osram Night Breaker i przepalały się po 3-4 miesiącach a
Pablo, trafiłeś może na słabe egzemplarze lub jeździłeś 20h dziennie :D JA mam już Philips BV od maja i wszystko jeszcze pali :D
te phlipsy sie szybko przepalaja niestety ja mialem vision plus i po pol roku chyba siadla, chyba ze sa double life czy cos takiego. generalnie wszystkie ze zarowki ktore lepiej swieca od zwyklych rowniez szybciej sie przepalaja, cos za cos.
co do efektu xenonu to fakt jak kupisz w supermarkecie za 20zl jakies super ultra xenon efekt ktore maja np cala banke niebieska to nic nie bedziesz widzial. philipsy blue vision swieca ladnie na bialo a jak patrzysz w klosz to bardzo leciutko wpadaja w blekit, xtreme power rzeczywiscie chyba najlepiej swieca z tych philipsow, jak masz kase to bierz a bedziesz zadowolony, zadnego tam xenon efektu nie ma, poprostu jest bardziej biala barwa swiatla.
Xtreme Power, polecam :) Tak jak nike69 mowi, mi tez po pol roku sie przepaliły Vision PLus, wsadizlem zwykłe ale jednak mi tego brakowąło i Xtreme power daja rade :)
xtreme power rzeczywiscie chyba najlepiej swieca z tych philipsow, jak masz kase to bierz a bedziesz zadowolony
I tak pewnie zrobię;) Są Święta to można sobie pozwolić...
Mój brat z takich korzystał -xtreme. Niestety szybko się przepalają. Sam miałem kupić ale pół roku jazdy ;/
kilka dni temu zakupilem zarowki TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA + 90% Jak za ta cenke (28zł) to swieca bardzo dobrze
Co do trwalosci x-treme power'ow, to u mnie jedna zarowka przepalila sie po 1.5roku, a druga swieci nadal (czyli juz 20 m-cy), a jest to wersja bez "double life". U mojej dziewczyny bylo podobnie - tez spalila sie jedna, ale po jakims roku, a druga swieci sobie do tej pory. Wydaje mi sie, ze spore znaczenie maja tutaj nasze dziury, ekhm... drogi, bo spalenie sie zarowek nastepowalo tuz po wjechaniu w "epicka" dziure lub pokonaniu odcinka gdzie jest wiecej dziur niz asfaltu ;) Po zalozeniu "awaryjnych" zarowek (jakas zwykla narva czy tungsram) widac roznice na korzysc "power", ale nie jest to jakos strasznie widoczne, chociaz... philips ma juz ponad rok, a tamte sa swiezutkie ;) Dla wygladu ma duze znaczenie jakie sa postojowki - na zwyklych jest "zolto", dlatego warto zalozyc cos niebieskiego, np. philips'y :cool: Aha, ostatnio widzialem Philips BlueVision Ultra, ktore wg producenta sa w tej samej kategorii gwiazdkowej co X-Treme Power i NightGuide.
Od pół roku używam OSRAM BREAK NIGHT +90%(czy jakoś tak),dałem coś koło 50zł,szybciej były jakieś zwykłe H4.
W ruchu miejskim nie widzę różnicy,na trasie szczególnie przy włączeniu długich jest lepiej ale nie rewelacyjnie, fakt że już i lampy są trochę wypalone,
ale na wiosnę zmieniam,więc mam nadzieję że będzie lepiej
TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA + 90% chwalę jeśli chodzi o jakość świecenia i wrażenie ogólne, żadnego tuningowego niebieskiego świecenia, zero wiochy, czyste białe światło. Jednak Po niecałym pół roku, około 11 tyś. km spaliła mi się już jedna.
ShiroiTokage
11-01-11, 13:01
A czy mieliście do czynienia z tymi philips h4 longerlife ??
http://allegro.pl/zarowka-philips-h4-longerlife-w-wa-x3-longer-life-i1381127497.html
demonobiker
08-07-11, 11:44
a może ktoś coś powiedzieć o narva range power white?w necie niezbyt wiele informacji z filmików na youtub'ie widać że świeci ładnie,oczywiście o H4 mówimy.gdzieś też wyczytałem że nie ma homologacji na Europe ale nie wiem czemu, moc normalna 60/55
Z Narvą jest coś nie tak, ja jestem zadowolony z Ostram NightBreaker +90. Zarówno h4 jak i obecnie używane h7 są nieporównywalne dla mnie ze zwykłymi żarówkami. A jeszcze wyszła wersja z wydłużoną trwałością.
demonobiker
11-07-11, 21:17
kupiłem tą narve range power white jeszcze nie testowałem po ciemku ale za dnia po przesiadce z tungsram megalight +90 widzę że swiecą jaśniej, zdecydowanie na biało w porównaniu z tungsramem.dzisiaj jadę na noc do roboty więc sprawdzę je po ciemku zobaczymy co potrafią ;)
żarówki przetestowane świeca rewelacyjnie.równomiernie bez plam, jasnym światłem którego nawet w 1% nie przypomina żółtego.miałem kiedyś xenony i myślałem ze nic mi ich nie zastąpi ale te żarówki sa rewelacyjne, świeca tak samo jadl w/w xenon.zobaczymy jak w deszczu.jutro pstrykne fotki...