PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z działaniem kierunkowskazów i świateł awaryjnych

Tadek66
20-12-10, 22:24
Witam wszystkich serdecznie i proszę o informację co może być przyczyną złego działania kierunkowskazów i świateł awaryjnych.Objawy są takie że kierunkowskaz raz działa dobrze a za chwilę nie działa wcale lub miganie jest nieregularne lub świeci cały czas i to samo się dzieje po włączeniu świateł awaryjnych.:confused:

bcn
21-12-10, 12:06
sprawdz zarowki; jak masz przepalona, to mniejsze obciazenie powoduje szybsze swiecenie kierunkow.
sprawdz bezpieczniki, a jak nie to pewnie przerywacz

rafal
21-12-10, 16:40
Przerabiałem już to kiedyś. Problem jest w przekaźniku. Nowy kupisz jedynie w ASO w cenie około 130zł, jednak można go samemu naprawić, żeby działał normalnie. Był już na forum podobny temat, poszukaj go. Jak uda Ci się wyciągnąć już ten przekaźnik (cholernie ciężko go wyciągnąć) to musisz go rozebrać z obudowy. W środku znajduje się przerywać magnetyczny w takiej ciemnej obudowie plastikowej, którą musisz ostrożnie wyłamać całkowicie. Jeśli już Ci się to uda to należy przeczyścić styki i docisnąć blaszkę do tego styku. Po takim zabiegu montujesz przekaźnik w obudowę i wsadzasz na swoje miejsce. U mnie działało bez problemu.

Przekaźnik znajduje się tutaj: http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/22-123.htm (numer 5) i wyciągniesz go śrubokrętem, lecz trzeba nieco wyłamać zaczepy przekaźnika.

Wiem, że dość abstrakcyjnie może wyglądać ten opis, dlatego jak będziesz miał z czymś

Mechanic
30-12-10, 10:46
Trudno powiedzieć,najlepiej po prostu sprawdzic czy żarówki nie sa przepalone i wymienić wszystkie. Powiadasz że problem jest w przekaźniku? Możliwe ze masz rację,ja stawiałbym na bezpieczniki.

Ultra Pete
26-01-11, 09:37
hej
szybkie pytanie:)
jak kierunkowskaz w prawo mruga mi w szybszym tempie niz lewo, a widze ze ma przepalona zarowke to wina lezy wlasnie w tej zarowce, a nie w przekazniku ?

ile w aso wymiana zarowki, bo tam trzeba to cholerne nadkole ogninac...
i jaka tam jest zarowka ? 21W, ale zólta czy zwykla ?

dzieki
p

alowy
26-01-11, 13:24
w żarowce

rafal
26-01-11, 14:20
Jak się sciągnie zaczepy z osłony w nadkolu i lekko się ją odegnie to jest świetny dostęp do reflektora. Pozycyjne można w taki sposób wymieniać również.

Ultra Pete
26-01-11, 15:38
dzieki, zarowka w aso 12 zl, wiec sam to chyba sobie wymienie :)

Peter7
02-01-13, 14:41
Hej,
Mnie dopadł taki sam problem z kierunkowskazami (i awaryjnymi). Najpierw mrugały nie regularnie, następnie tylko świeciły, później mrugały tylko raz po włączeniu, a teraz w ogóle nie działają. Wydaje mi się, że problemem jest uszkodzony "cykający" przekaźnik.
Rafał - czy możesz podesłać mi link gdzie znajdę przekaźnik? Lub ktoś inny kto dysponuje tym materiałem?

Spróbuję się zam tym zająć zanim kupię nowy w ASO.

Będę wdzięczny za pomoc

owsikk
02-01-13, 23:44
W pierwszej kolejności sprawdź skrzynkę bezpieczników pod kierownicą. Zdejmij czarną zaślepkę i szukaj przekaźnika kierunkowskazów na rozpisce.