Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zgrzytanie podczas odpalania

hiro
20-12-10, 20:50
Podczas uruchamiania zimnego silnika coś mi zgrzyta przez chwilę. Jeżeli komuś zdarzyło się próbować odpalić pracujący już silnik to właśnie jest taki odgłos. Podejrzewam, że może coś z rozrusznikiem, miał ktoś taki problem ?

wojti
20-12-10, 23:04
to jest odgłos rozrusznika mówiącego nie rób tak bo mnie uszkodzisz... nic złego jeżeli nie będziesz tego robił nonstop.

hiro
20-12-10, 23:23
tzn czego mam nie robić, odpalać auta ? chyba mnie nie zrozumiałeś ten dźwięk pojawia się podczas odpalania zimnego silnika czasami pod koniec rozruchu, czasami wcześniej, czasami raz, czasami dwa razy, jak jest ciepły wszystko jest ok

mcgyver555
21-12-10, 00:00
Ja u siebie chyba z 3 razy takie coś słyszałem z czego 2 razy jak kto inny siedział za kierownicą. Ten zgrzyt był na samym początku na etapie przekręcania kluczyka. Wydaje mi się, że był to efekt zbyt powolnego/niezdecydowanego przekręcania kluczyka w stacyjce.
Jeśli u Ciebie pojawia się także w innych momentach rozruchu to może faktycznie coś jest nie tak z rozrusznikiem.

mickee
21-12-10, 09:19
Też mam taki dźwięk jak jest mróz i samochód postoi 8h na podwórku. Mam wrażenie jakby coś w rozruszniku przymarzało i nie odbijało po puszczeniu kluczyka. Jak się rozgrzeje to jest dobrze.

wojti
21-12-10, 10:34
Jeżeli próbujesz przekręcić stacyjke na pracującym już silniku to zawsze będzie zgrzytało. http://www.bendiks.rzeszow.pl/rozruszniki.html tu masz opis działania rozrusznika. Ale jeżeli nie przekręcasz kluczyka na pracującym silniku a nadal zgrzyta to może to być faktycznie wina tego że źle wysprzęgla owy wyłącznik i wtedy Ci zgrzyta.

Dissnej
21-12-10, 22:32
Też mi się takie coś zdarzyło maks. 2-3 razy po nocy kiedy temp. była w okolicach -20.

wojti
22-12-10, 23:20
ja Wam powiem że to w ogóle jakieś zje.ane te rozruszniki są, nie wiem jak Wam ale mnie dość długo kręci zanim zapali, a w te ciężkie mrozy to w ogóle tak kręcił jka by sily nie miał i na 100% to jest wina rozrusznika bo oleje mają wszyscy podobne więc gęstość jest podobna a jednak w innych hankach nawet już inaczej pali. Ja dwa lata temu w swoim wymieniałem szczotki ale gdzieś doczytałem że być może przydało by mu sie tez łożyska pozmieniać. Chyba po świętach swój oddam do gruntownego remontu bo na nowy sensu nie ma kasy wydawać. Swoją droga orientuje sie ktoś ile nowy?

altair
23-12-10, 10:31
Podczas uruchamiania zimnego silnika coś mi zgrzyta przez chwilę. Jeżeli komuś zdarzyło się próbować odpalić pracujący już silnik to właśnie jest taki odgłos. Podejrzewam, że może coś z rozrusznikiem, miał ktoś taki problem ?

Miałem to samo, zgrzyt pojawiał się przy końcowej fazie uruchamiania samochodu, jak już silnik załapywał. Z tego co pamiętam nie cofał się wystarczająco szybko bendiks. Na pół roku pomogło przesmarowanie rozrusznika, niestety w zimę problem powrócił - oddałem go więc do regeneracji i teraz już jest ok.

pozdrawiam,

Marek

kowal162
23-12-10, 17:25
Po pierwsze ten rozusznik nie ma łożyska tylko jest na tulejach. Po drugie zgrzytanie to problem z przekładnia a co za tym idzie najczesciej z bendixem. Regenracja jest tak banalna ze nie ma o czym mówic. Szotki to nie wszytko jak chcecie wiedziec!! A i elektromagnes tez moze zle stykac. W razie problemów służe w tym temacie pomoca.:cool: Oczywiscie jezeli mowimy o valeo d6ra do silników 1.4. reszta juz jest inna bajka ale tak samo prosta w regeneracji.

meltoner
24-12-10, 20:52
Po pierwsze ten rozusznik nie ma łożyska tylko jest na tulejach. Po drugie zgrzytanie to problem z przekładnia a co za tym idzie najczesciej z bendixem. Regenracja jest tak banalna ze nie ma o czym mówic. Szotki to nie wszytko jak chcecie wiedziec!! A i elektromagnes tez moze zle stykac. W razie problemów służe w tym temacie pomoca.:cool:

no to proszę o pomoc

SPUTNIK1957
24-12-10, 21:55
Po pierwsze ten rozusznik nie ma łożyska tylko jest na tulejach.
Doprawdy? bo ja tam widzę (oczyma wyobrazni) łozyska a nie tuleje,
Po drugie zgrzytanie to problem z przekładnia a co za tym idzie najczesciej z bendixem.
Niezupełnie bo i równie dobrze moze zgrzytać z winy tzw wienca na kole zamachowym,

Regenracja jest tak banalna ze nie ma o czym mówic.
Moje skromne zdanie to nie ma tam co regenerować tylko poprostu zakup nowego zespołu sprzęgającego (bendixa)

A i elektromagnes tez moze zle stykac.
Elektromagnes raczej nie wiele ma wspólnego ze zgrzytaniem, bo najpierw jego zadanie jest takie by wypscić tego "tryba" na zazebienie wienca a pozniej zewrzec styki. Jesli elektromagnes zaczyna zle stykać to styki bardzo szybko sie wypalaja i taki rozrusznik w ogóle nie chcę krecić tylko słychać głuche pykanie, na poczatku co któryś raz tam załapie ale w efekcie koncowym to w ogóle nie chcę krecić.

Edit: Aczkolwiek jesli chodzi o te tuleje to i pewnie masz rację że nie są na łozyskach :)

kowal162
24-12-10, 22:30
Dobra ok ale jak juz sa 2 rozne wersjie a ja opisywalem 1,4kw rozrusznik czyli na tulejach te mocniejsze maja łozyska. A jak masz z*****y elektromagnes to rozuch nie dostaje tyle pradu ile powinien i dzieja sie cyrki. Z bendixem to mozna i regenerowac i kupic nowy ale dla zwykłego uzytkowanika lepiej kupic nowy.Na moc rowinerz wpłysa siła pola magnetycznego oraz kondycja uzwojen wirnika. Moj znajomy na codzien przeuca tego pełno na testach i nie raz mi przynosił stojany z magnesami juz słabymi czy tez wirniki lipne bo rozrusznik nie osiagał pełnej mocy! Mało tego dobre szcotki to tez lepiej.A mowiac wczesniej o regeneracji nie mialem na mysli tylko bendixa. Mało tego do tych hond ładowali rozruchy valeo i hondy co zupełnie sie roznia miedzy soba. d14 mam valeo dr6a a sasiad w d15 vtec-e ma juz hondy na uzwojeniu co juz nies jest taki popularny rozrusznik ale za to mocniejszy. Załączam fotki valeo d6ra z jakiegos ruskiego forum tak dla orientacji jak sie do niego dobrac.

http://www.przeklej.pl/plik/valeo-d6ra-rar-00257v26h40i

SPUTNIK1957
25-12-10, 15:02
Myslałem że we wszystkich silnikach jest rozrusznik z przekladnią, w sumie to jesli kryzya pozwala a myslę ze pozwala to taki mozna by załozyć, załozyć w momencie gdy ten bez przekladni odmawia posłuszenstwa, kupić uzywkę z przekładnią i załozyć, myslę że rozruszniki z przekładnia są bardziej żywotne.

kowal162
25-12-10, 19:16
sa i takie bez przekładni ale te nasze hondowskie chyba wszystkie maja przekładnie cos mi sie tak zdaje.

wojti
25-12-10, 21:41
to w takim razie pytanie do znawców tematu, czy można wrzucić rozrusznik taki od chociazby d15?? jeśli tak to czy nie bedzie za jakis czas problemu z chociazby elektryką?? bo teoretycznie pod blok sam rozrusznik pewnie podejdzie.

kowal162
25-12-10, 22:31
i tu własnie raczej chyba nie podejdzie bo zebnik moze byc inny jak i same predkosci rozrusznika i jego moc a co za tym idzie raczej sie nie spasuje a ten valeo jest dobrym rozrusznikiem jak sie go troche zregeneruje bo po tych 12 czy 13 latach to nie dziw ze szczotki juz starte albo przekładnia z bendixem cos szwankuje to normalne to tak jak ze sprzegłem czy amoramui to sa czesci eksploatacyjne. mam taki sam silnik jak ty a tam jest rozrusznib bardzo dobrze umiejscowiony ani na niego woda od spodu nie leci ani nic sie złego mu nie stanie tagrze jak juz sie go troche podreoperuje to posłuzy bardzo długo.

wojti
25-12-10, 22:49
co jest jeszcze lepsze to podobny o ile nie ten sam model rozrusznika montowany byl w oplach i renualt...

kowal162
26-12-10, 10:00
Dokładnie tak lecz nie wiem jak to ze zembnikami itp ale to ten sam model rozrusznikow my na to w pracy mowimy "młynki" bo stojany sa bardzo podobne do młynka do kawy taki troche dziwny jest.;)

wojti
26-12-10, 13:16
http://allegro.pl/honda-civic-97-00-rozrusznik-faktura-vat-wroclaw-i1383215680.html#gallery zobacz, tu jest wymieniony nawet civic 1.8 z tym rozrusznikiem, ciekawe jak to w końcu jest czy podejdzie jakis lepszy rozrusznik czy nie bo jesli by podszedl to przeciez mozna by podmienic a te z 1.5 sa na pewno lepsze od tych naszych co zreszta kazdy slyszal u znajomych ktorzy maja d15, tu nastepny http://archiwumallegro.pl/rozrusznik_honda_civic_15_vtec_9699_31200p1je01-896378752.html

SPUTNIK1957
26-12-10, 18:16
Ależ macie problemy... poszukać dobrego rozrusznika z przekładnią i takowy zakładać, np http://allegro.pl/civic-5d-1995-01-rozrusznik-1-4-1-5-1-6-16v-manual-i1345902418.html

kowal162
26-12-10, 21:05
tak jak powiedzialem trzeba by bylo sprwadzic zebnik i pasopwanie do silnika:p

wojti
26-12-10, 22:05
zobacze w piatek wrzuce od d15z7 rozrusznik i sprawdze czy zadziała bo w sumie z sama instalacja elektryczna przeciez nic sie nie powinno dziac

krzysztof550
29-11-17, 04:51
Przytrzymać dłużej przycisk start

Radzyn
29-11-17, 10:18
Przytrzymać dłużej przycisk start

Kuna, chłopina 7 lat na tę poradę czekał...

https://www.piwo.org/uploads/gallery/album_392/gallery_6077_392_13541.png

A mi możesz poradzić, niech będzie za 7 lat, gdzie jest przycisk start?
;)

Miłego dnia, poprawiłeś mi humor z rana! ;)

Poll
29-11-17, 21:04
Nie masz? Masz biedną wersję na Mongolię :D