Zobacz pełną wersję : Domykanie szyb i szyberdachu
michal86tk
19-12-10, 21:28
Witam ,chcę założyć u siebie w Hani moduł domykania szyb i szyberdachu razem z alarmem i centralnym zamkiem na pilota i teraz moje pytanie jest takie :jak podłączyć szyber pod ten moduł ,gdzie się wpiąć (nie znalazłem nic na ten temat na forum).
drugie pytanie jaki zestaw kupić polecacie coś? może macie założone u siebie cosik takiego?
Najłatwiej chyba będzie wpiąć się w przewód za przyciskiem zamykania dachu. Zastanawiałem się nad tym swego czasu, ale odłożyłem do dalszych planów. Centralny mam stig'a i wszystko pięknie działa, z podpięciem problemów żadnych nie było, a takie moduły widziałem, że też mają.
michal86tk
19-12-10, 22:41
no właśnie stiga chyba kupię tylko zastanawiam się bo moduł jest na dwie szyby lub na cztery plus szyber ,niestety na dwie plus szyber nie maja i teraz kolejne pytanie jak kupię ten na cztery szyby czy nie będzie się nic chrzanić....
Myślę, że jak te dwa niepotrzebne przewody zaizolujesz i zostawisz niepodpięte, to nic się nie będzie działo, ale mogę się mylić, żaden ze mnie elektryk :p
no właśnie stiga chyba kupię tylko zastanawiam się bo moduł jest na dwie szyby lub na cztery plus szyber ,niestety na dwie plus szyber nie maja i teraz kolejne pytanie jak kupię ten na cztery szyby czy nie będzie się nic chrzanić....
Będzie wszystko śmigać. Ja mam u siebie moduł na 4 szyby w coupe podpięty pod 2 szyby + szyber i jest ok. Co prawda nie wiem na ile planujesz tego używać, bo ja pobawiłem się miesiąc a później zaczęło mnie wkurzać to domykanie zamkniętych szyb i szybra i rozłączyłem to w cholerę. Minęły od tego czasu już jakieś dwa lata i nie planuje tego odpalać ponownie, chociaż wystarczy przestawić przełącznik który odcina mi zasilanie od modułu domykania.
MajkiCivicVgen
17-04-11, 12:39
dołączę się do tematu, mam civa w coupe i właśnie rozebrałem (pół) samochodu aby zamontować moduł domykania szyb, nie dokończyłem wczoraj ponieważ nie mogę znaleźć kabelka od alarmu dającego impuls na moduł, na schemacie montażowym nazwali go (Control from car alarm) i mam jeszcze jeden kabel który nie wiem do czego służy ACC(+)
ACC to stały plus, w skrzynce bezpieczników będzie na którejś wsuwce. Co do sygnału z alarmu to każdy ma inny alarm więc musisz mieć do niego instrukcje lub znaleźć centralke i poszukać miernikiem tego przewodu.
Wojtec12345678
17-04-11, 20:49
Będzie wszystko śmigać. Ja mam u siebie moduł na 4 szyby w coupe podpięty pod 2 szyby + szyber i jest ok. Co prawda nie wiem na ile planujesz tego używać, bo ja pobawiłem się miesiąc a później zaczęło mnie wkurzać to domykanie zamkniętych szyb i szybra i rozłączyłem to w cholerę. Minęły od tego czasu już jakieś dwa lata i nie planuje tego odpalać ponownie, chociaż wystarczy przestawić przełącznik który odcina mi zasilanie od modułu domykania.
Dlaczego zaczęło Cie to denerwować? Też nad tym myślę :)
Dlaczego zaczęło Cie to denerwować? Też nad tym myślę :)
Bo ciągle silnikami rzęzi jak zamykasz auto przy zamkniętych szybach i szyberdachu.
Wojtec12345678
18-04-11, 17:23
Aha no fakt, nie da się tego ominąć jakoś? Myślę że byłby potrzebny dodatkowy modół który "będzie wiedział" co jest otwarte tylko czy jest coś takiego? I podejrzewam że byłoby juz tyle zabawy że szkoda zachodu na to :(
Aha no fakt, nie da się tego ominąć jakoś? Myślę że byłby potrzebny dodatkowy modół który "będzie wiedział" co jest otwarte tylko czy jest coś takiego? I podejrzewam że byłoby juz tyle zabawy że szkoda zachodu na to :(
W tych uniwersalnych jest mierzony prąd i na tej podstawie moduł "wie", że jest coś zamknięte. Można pokombinować z jakimiś krańcówkami, ale to już jest sporo zabawy, żeby je jakoś sensownie poumieszczać.