Zobacz pełną wersję : Uszkodzony termostat ?
mrozek1234
19-12-10, 18:24
Witam problem z hanią i prosiłbym o jakieś sugestie. Wszystko zaczęło się od gotowania płynu chłodniczego, przy okazji wywalając cały płyn z obiegu. Znajomy mechanik doszedł do tego że winny był korek od chłodnicy który "nie trzymał ciśnienia" (lol). Wszystko było ok przez jakiś tydzień po czym temperatura cieczy chłodzącej zaczeła "skakać". Niby nie dochodzi do czerwonego pola (dochodzi do pewnego miejsca i zaczyna spadać) i tak w kółko. Boje się żeby mi znowu nie zaczęło wywalać cieczy. Co mam robić ?
Nowakman85
19-12-10, 18:45
Hmm korek jest bardzo ważny ma on utrzymać ciśnienie w układzie żeby temeratura wrzenia płynu chłodzącego była wyższa a jesli jeszcze termostat jest uszkodzony to moze dojść do awari typu uszczelka pod głowica lub samo rozerwwanie głowicy czy rozerwane weze i takie tam wiec nie ma co tego lekceważyć
Przy temperaturach jakie były ostatnio, nie otwierający się wogóle lub tylko częściowo termostat nie powodowałby raczej gotowania się płynu (w kabinie miałeś przecież ogrzewanie włączone na maksa) - możesz obserwować temperaturę dolnego węża chłodnicy, który powinien być zimny do czasu otwierania się termostatu powyżej 70 st/C.
Można obejrzeć pompę wodną czy nie cieknie (zużyte łożysko) i odpowietrzyć układ ale może okazać się, że uszczelka pod głowicą powiedziała papa i ma przedmuchy do kanałów chłodniczych :/
mrozek1234
19-12-10, 20:20
Może źle wytłumaczyłem. Gotować sie nie gotuje po wymianie korka. Chodzi mi o skakanie temperatury na wskaźniku.Wraca on potem do normalnych wartości i potem zaś skacze i tak w kółko. Co do tej uszczelki tez tak sądziłem ale miałem nie dawno robiony remont silnika i były wszystkie uszczelki wymieniane.
Aha właśnie sprawdzałem dolnego węża od chłodnicy który mimo normalnej temperatury silnika był zimny i nie grzało ogrzewanie dopiero po jakimś czasie zaczęło grzać ogrzewanie.
Jeżeli są skoki temperatury to myślę że wymienisz termostat, odpowietrzysz układ i będzie po sprawie.
A co do remontu to założyłeś OEM uszczelkę pod głowicę czy jakiegoś g* Elring'a ?
mrozek1234
19-12-10, 20:37
Jeżeli są skoki temperatury to myślę że wymienisz termostat, odpowietrzysz układ i będzie po sprawie.
A co do remontu to założyłeś OEM uszczelkę pod głowicę czy jakiegoś g* Elring'a ?
Eee szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia bo znajomy mechanik mi robił.
No nic wymienie termostat i zobaczymy
mrozek1234
24-01-11, 21:32
W końcu okazało się, że wszystko wina pompy wody. Uszczelka w pompie czy coś takiego. I teraz pytanie jaką najlepiej kupić pompe wody chodzi mi o marke i model żeby podchodziła do mojego samochodu.
Edit: Zapomnialem się zapytac bede rowniez wymienial swiece. Co polecacie ?
maniak2007
24-01-11, 22:48
pompa Aisin, świece NGk sobie kup
bednar_ek35
25-01-11, 14:37
Pompa Aisin tak jak wyżej(chociaż aisin to tylko napis na pudełku a w środku co innego,ja jak kupowałem do siebie to w środku miałem gmb i 30 zł więcej za ich pudełko),świce NGK lub Denso.