Zobacz pełną wersję : Pytanie o elektrykę
Hej
Nie znam się za bardzo na prądzie, uprzedzam.
Nastąpił problem podczas podłączania żyrandola. Już różnych rzeczy próbowaliśmy i i dziwi mnie takie zachowanie przewodu.
Przewód 3x1.5 mm2 niebieski, czarny i żółto-zielony. Spróbowaliśmy takiej rzeczy, że podłączyliśmy napięcie do jednej żyły, obojętnie której, a na drugim końcu kabla neonówka pokazywała, że napięcie jest na wszystkich 3 żyłach. Czy takie coś jest możliwe? Czy może przewód jest gdzieś "walnięty"?
Na razie chciałbym zapytać o ten problem. Z czasem może będę zadawał dalsze pytania:)
problem jest taki że udzieliłeś za małoinformacji odnośnie instalacji i tego gdzie podłaczacie "napięcie" a gdzie sprawdzacie. nie wiadomo czy piszesz o instalacji żyrandola czy ściennej. czy to ma świecić całe czy "połówkami" tzn czy włącznikjest podwójny czy jeden..itd
przewód żólto-zielony zostaw w spokoju. po popięciu czarnego i niebieskiego żyrandol powinen świecić
Po co Ci żyrandol w Hance?
:D
Masz rację słabo opisałem sytuację.
Zostawmy żyrandol, włącznik itp. w spokoju. Chodzi mi o własność przewodu. Czy jeśli w kablu 3 żyłowym po przyłączeniu napięcia do jednej żyły to na drugim końcu tego kabla neonówka powinna zaświecić się tylko na tej żyle do której podłączyliśmy zasilanie czy na każdej żyle, bo u nas świeci sie na każdej i nie wiemy czy to kabel jest zły czy tak powinno być.
Po co Ci żyrandol w Hance?
:D
Taki prezent na gwiazdkę:)
no pewnie, że na jednej! :D :D
a jak neonówka pokazuje napięcie na wszystkich żyłach? Bo tak jest u nas. Bo przez to chyba cyrki dzieją sie z podłaczeniem tego żyrandola
to kabel jest walniety,
a może przy podłaczaniu zle odizolowaliście i jest przebicie?
w każdym razie po podłączeniu kabli powinieneś mieć na jednym napięcie, na drugim mase, a na trzecim uziemienie
Takie 'cuda mogą się dziać jeżeli podłączyłeś napięcie do żołtozielonego bo to jest wspólny dla tych dwóch pozostałych czyli masa (0) Spróbój zero do żół-zielon a fazę do któregoś zpozostałych połowa żarówek powinna zaświecić po włączeniu włącznikiem Jeżeli włącznik jest pojedynczy to niebieski z czrnym podpiąć pod fazę i świecą wszystkie jeżeli jest inaczej to jest jakiś błąd PROSZĘ O OSTROŻNOŚĆ BO TO TYLKO TEORIA W PRAKTYCE JEST RÓŻNIE Pozdro
cuda mogą się dziać jeżeli podłączyłeś napięcie do żołtozielonego bo to jest wspólny dla tych dwóch pozostałych czyli masa (0)
hmmm.... od kiedy to przewód ochronny jest wspólny z fazą i zerem? :rolleyes:
Marek, generalnie przy podłączaniu żyrandoli (od wyłącznika do żyrandola) używa się kabli o innych kolorach niż kolor żółto-zielony, który jest zarezerwowany tylko dla przewodu ochronnego (zwanego potocznie uziemieniem). Chyba że jest to jakiś specjalny żyrandol z miejscem na podłączenie przewodu ochronnego (np na obudowie, gdy żyrandol jest metalowy). Kategorycznie NIE WOLNO podłączać napięcia (fazy) pod kabel koloru żółto-zielonego!
ja też nie czaje tej teorii homan5'a
przewod to przewod każda zyla jest oddzielna i koniec
Marek, generalnie przy podłączaniu żyrandoli (od wyłącznika do żyrandola) używa się kabli o innych kolorach niż kolor żółto-zielony, który jest zarezerwowany tylko dla przewodu ochronnego (zwanego potocznie uziemieniem). Chyba że jest to jakiś specjalny żyrandol z miejscem na podłączenie przewodu ochronnego (np na obudowie, gdy żyrandol jest metalowy). Kategorycznie NIE WOLNO podłączać napięcia (fazy) pod kabel koloru żółto-zielonego![/QUOTE]
To jak podłączyć to wszystko do kupy to wiemy. Napiszę jeszcze raz o co mi chodzi. Wystąpił problem przy podłączaniu żyrandola ale to pomińmy. Podejrzewamy że na przewodzie od włącznika do żyrandola pojawiło się przebicie. Wyjęliśmy ten przewód i sprawdziliśmy takim sposobem, że po podłączeniu jednej żyły do prądu w gniazdku na wszystkich żyłach na drugim końcu tego kabla neonówka zapalała się. Czy ten kabel jest sprawny, czy tak ma być i czy szukać przyczyny przebicia gdzieś indziej; a może ten kabel jest do wyrzucenia?
kabel walniety!!! jak sobie wyobrażacie takie cos? jedna żyła to jedna żyła!! wez inny kabel i sobie sprawdź!
ps. jeśli kable mają identyczną średnice to i pod zolty mozesz napiecie podlaczyc, tylko kiedys z przyzwyczajenia jakiegos elektryka walnie :D
Nie napisałem tego bez powodu ponieważ niedawno trafił się taki eksperymentalny żyrandol z kastoramy bodajże i problem był identyczny Z tąd moja teoria- poprostu jakaś hińszczyzna tam bez przerobienia podłączenia po prostu nie działało Pozdro
Marek, generalnie przy podłączaniu żyrandoli (od wyłącznika do żyrandola) używa się kabli o innych kolorach niż kolor żółto-zielony, który jest zarezerwowany tylko dla przewodu ochronnego (zwanego potocznie uziemieniem). Chyba że jest to jakiś specjalny żyrandol z miejscem na podłączenie przewodu ochronnego (np na obudowie, gdy żyrandol jest metalowy). Kategorycznie NIE WOLNO podłączać napięcia (fazy) pod kabel koloru żółto-zielonego!
To jak podłączyć to wszystko do kupy to wiemy. Napiszę jeszcze raz o co mi chodzi. Wystąpił problem przy podłączaniu żyrandola ale to pomińmy. Podejrzewamy że na przewodzie od włącznika do żyrandola pojawiło się przebicie. Wyjęliśmy ten przewód i sprawdziliśmy takim sposobem, że po podłączeniu jednej żyły do prądu w gniazdku na wszystkich żyłach na drugim końcu tego kabla neonówka zapalała się. Czy ten kabel jest sprawny, czy tak ma być i czy szukać przyczyny przebicia gdzieś indziej; a może ten kabel jest do wyrzucenia?[/QUOTE]
Witam,
to niby jak podpiąc żyrandol, tak żeby miał 2 faze i 0 nie wykorzystujac tego kabla?
problem rozwiązał się chyba sam:)
Założyliśmy inny kabel ale dołożyliśmy jeszcze dodatkowe uziemienie obudowy żyrandola (była metalowa) do masy wychodzącej z sufitu (tak było w instrukcji montażu). Pozamienialiśmy jeszcze kable we włączniku i daliśmy inny włącznik i wszystko działa. A to że po podłączeniu jednej żyły do prądu kabla trzyżyłowego i świeceniu neonówki na każdej żyle na drugim końcu tego kabla nie rozumię i nie potrafie wyjaśnić. Próbowaliśmy na 3 takich przewodachi było tak samo.
Temat uznaję za zamknięty. Dziekuję za wszelkie sugestie i rady. Pozdrawiam