Zobacz pełną wersję : Lepsze osiągi odrazu po resecie kompa?
Jakiś czas temu chwilę po resecie kompa wydawało mi się że auto odczuwalnie lepiej szło z dołu. Potem chyba już było gorzej albo się przyzwyczaiłem. Po jakimś czasie też miałem sytuację że auto po postoju lepiej jechało i nie wiedziałem czemu. Dzisiaj z kolegą Arturem sprawdzaliśmy sondę oscyloskopem. Wynikło chyba że moja pożyczona sonda z B16 ma coś z kablami i nie zawsze działa prawidłowo. A moja stara sonda ma wolną reakcję. Wykręcaliśmy i zmienialiśmy sondy. Jedna wtyczka od kompa była wypinana ale podobno nie ta w której jest zasilanie. Jak odjeżdżałem znowu wydaje mi się że auto lepiej idzie.
I teraz pytanie:
Czy auto z odpiętą sondą dostaje więcej paliwa i poprawiają się osiągi? (oczywiście kosztem spalania?
Może po resecie komputer nie nauczył się jeszcze dokładnie i daje na początku więcej paliwa?
zaraz po resecie komputer leje więcej paliwa, bo mapa leci wartościami z kompa (afr 12.5:1), ale jak fura się rozgrzeje to sonda reguluje mieszankę na ok 14:1, a potem te wartości pozostają zapamiętane...Bez sondy komp leci wartościami z kompa... No a jak tam Twoja fura, masz już mniejsze spalanie po zmianie sondy??
z doswiadczenia wiem,ze po resecie zawsze pali wiecej. I jak odepniesz sonde to tak samo dostaje wiecej paliwa,ale spalanie wtedy masakryczne wyjdzie
Wartość lanego paliwa nie przekłada się na osiągi. Sonda powinna kontrolować mieszankę optymalnie z ilością powietrza dostarczanego do silnika. Więcej nie znaczy lepiej w tym wypadku.
Sonda nie reguluje na max performance, tylko na kompromisowe wartości stechiometryczne, dlatego po resecie silnik ma więcej mocy ponieważ lata na AFR 12.5:1.
To powinno nieco rozjaśnić sprawę:
http://www.jagweb.com/aj6eng/af_effects.jpg
http://forums.pelicanparts.com/uploads8/AFRCURVE1150421915.gif
a jak tam Twoja fura, masz już mniejsze spalanie po zmianie sondy??
na razie sprawa jeszcze nie rozwiązana. Chyba ta pożyczona sonda też jest walnięta bo na oscyloskopie raz pokazywała wartości a raz nie. Czekam na jeszcze jedną sondę od D16Z6 do sprawdzenia i wtedy się wypowiem. A moja stara sonda jest "leniwa".